Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawy głośnik vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawy głośnik vintage

Witam. Dostałem od znajomego dwa ciekawe głośniki Tonsil GDS 31/21/5 - 15 Ohm. Są w bardzo dobrym stanie, mimo wieku. Niestety nie mam do nich parametrów. Znalazłem parametry pokrewnego GD 31/21/5, podejrzewam że jedyna różnica to dodatkowa memdrana wysokotonowa, z pewnością podnosi ona górną granicę pasma. Chcę zastosować te głośniki w odgrodzie, co o tym myślicie?

Zdjęcie0073.jpg Zdjęcie0072.jpgZdjęcie0071.jpg

To sa glosniki zaprojektowane do pracy w odgrodzie wiec sie nadaja do tego. Jak zagraja? To juz sam musisz sprawdzic, napewno nie obejdzie sie bez wspomagania basu.

Skomentuj

Oczywiście sprawdzę w próbnych odgrodach. Część odgród jakie widziałem mają głośniki przymocowane od strony wewnętrznej, zresztą starsze głośniki mają konstrukcję kosza preferującą takie mocowanie. Jakie to ma znaczenie i jakie są tego efekty? Co do basu to zamierzam użyć na basie dużego głośnika sterowanego z osobnego wzmacniacza. Górę też trzeba by uzupełnić jakąś kopułką albo lepiej dwiema (skierowanymi w przód i tył)

Skomentuj

Mocowaniem sie nie przejmuj. Pamietaj tylko oby plyta nie byla przesadnie gruba. Lepiej uzyc cienkiej plyty i wzmocnic ja od tylu listwami. Z glosnikiem na bas bedziesz mial najwiekszy problem, bo malo ktory woofer dogoni stare szerokopasmowce z magnesami alnico. Najlepsza metoda to 12-15 calowy estradowiec niskiej mocy z niskim parametrem Qts, plus aktywna korekcja basu.
        Z kopulkami daj sobie siana, zadna nie dogoni skutecznoscia szerokopasmowca. Tutaj trzeba stare, stozkowe tweetery, wstegi lub tubki.

Skomentuj

Mam parametry podobnego głośnika GD 31/21/5 i wynika z nich że efektywność nie jest znowu taka wysoka. Problemem chyba będzie zgranie wysokotonówki z tym szerokopasmowcem. Sądzę że różnią się one tylko dodatkową membraną, nie wiadomo jednak na ile podnosi ona górną częstotliwość przenoszenia, wyjściem byłoby wycięcie jej i przyjęcie parametrów GD 31/21/5. Niskotonówka zasilana byłaby z innego wzmacniacza z filtrem aktywnym więc jej efektywność nie miałaby bardzo istotnego znaczenia, raczej wskazane byłoby duże wychylenie membrany.

Skomentuj

Zalaczniki nie dzialaja.

Skomentuj

Mam nadzieję że teraz będzie dobrze.

Skomentuj

Lipa, daj na jakis zewnetrzny serwer, pewnie ostatnie problemy z forum maja na to wplyw.

Skomentuj

No to inaczej. Link do parametrów tego głośnika http://www.audiostereo.pl/vintage-tonsil_86080.html

Skomentuj

Nawet mając parametry podobnego głośnika - ciężko gdybać. Po pierwsze dlatego, że to tylko podobne głośniki, a przez to ich parametry mogą się jednak mocno różnić. Po drugie pomiary, które pokazałeś traktowałbym jednak nieco "orientacyjnie" ponieważ są to już przetworniki wiekowe. Dodatkowo fakt jest taki, że nie ma jakiegoś konkretnego przepisu na odgrodę i tutaj najlepiej wszystko robić na piechotę. Dobrze jest uzbroić się w jakąś "mierzarkę" charakterystyki - od biedy wystarczy mikrofon i odpowiedni program komputerowy - zdecydowanie pomoże to w projektowaniu bo nie będziesz krążył całkowicie po omacku. Pewnie skończy się na tym, że będzie trzeba wspomóc górę pasma (tutaj podobnie jak PM polecam jakiś stary stożkowiec z dużą efektywnością - zawsze lepiej go przyciszyć jeśli będzie za głośny bo w drugą stronę to już problem). Dół pasma z jakiegoś większego estradowca napędzanego osobnym wzmakiem - jak najbardziej. Moim zdaniem warto się w to pobawić bo efekty mogą być całkiem ciekawe.

Skomentuj

Dzięki! Zacznę chyba od tego że przytnę jakieś dwie duże płyty z sklejki lub OSB i podłączę sam głośnik, zobaczymy jak to słychać. Też myślę że bez dopalenia góry się nie obędzie, będzie trzeba polować na jakieś papierowe wysokotonówki otwarte z tyłu. Nad basem będę się zastanawiał później.

Skomentuj

Zeby to zagralo dobrze, bedziesz musial dokupic wysokotonowca, nie musza byc otwarte jak Saba ale jesli takie trafisz to spoko. Szerokopasmowiec bedzie wymagal niewielkiej cewki, poniewaz charakterystyka takich glosnikow jest zazwyczaj wznoszaca. Trzeba wiec wyrownac ja cewka i przyciac od gory. Tweeter bedzie pracowal od okolo 5-7khz. Moge polecic wysokotonowce Isophon oraz Saba.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Moge polecic wysokotonowce Isophon oraz Saba.
                          Będzie to pasowało w każdym względzie - zarówno wizualnym jak i pewnie brzmieniowym Teoretycznie problemem może być niewiadoma efektywność wysokotonówki ale w praktyce wygląda to tak, że są one jednak dosyć głośne. Dodatkowo szerokopasmówki są 15-omowe... powinno być OK

Skomentuj

Ja polecam te wstęgi. Tubkę mozna odkręcić.
                            Wg mnie znacznie lepsze do wysokich podziałów od stożków, które dla mnie graja za bardzo papierowo i za bardzo kierunkowo.

http://allegro.pl/fountek-neocd3-5h-...798625170.html

Skomentuj

Tyle, ze papierowe stozki, parke kupi za 20-30zl...

Skomentuj

To są zaj.....te tweetery. Bardzo fajna barwa. Mam prawie takie same.

http://allegro.pl/para-glosnikow-pee...832589030.html

Skomentuj

O widzisz, mam cos podobnego, sztuk 4, 4 ohm. http://imageshack.us/g/339/sdim0123.jpg/ myslisz, ze to tez sa peerlessy?

Skomentuj

P.M. masz prawdopodobnie MT 20 HFC lub MT-225. Mt-20 jest wcześniejszą wersją o bardziej szaro-żółtawym odcieniu memebrany (możliwe, że w moim starł się czarny impregnat). Posiadam wszystkie te głośniki jak również MT-25 podane prze fakamedę. Najlepiej grają MT-225 są dość szczegółowe i jednocześnie mają b. delikatną i bogatą barwę. http://www.troelsgravesen.dk/sonab.htm
                                    Wklejam również znaleziony tekst z jakiegoś forum w tłumaczeniu Googla:
                                    Do sprzedaży są dwa nowe Matsu **** Tweeters jako zamienników
                                    Niezrównany MT-225 2.25 "stożek głośnika wysokotonowego stosowane w McIntosh loudspeake
                                    Modele ML-1C, ML-2C, ML-2M, ML-4C, ML-4M i ML-10C. Made in Japan,
                                    są lepsze od oryginału Peerless.

Niezrównany MT-225 był poprzednik dysk Alnico do 801730
                                    Ich doskonałą reputacją jest dobrze zarobili.

Były również stosowane we wszystkich modelach kolekcjonowania SONAB, includin
                                    różnych Electro-Voice, Dynaco i innych.

Są po prostu SUPERB * * tweeter w dowolny sposób pokrój
                                    Brzmiących wyjątkowo gładka, z równie wyjątkowych impedanc
                                    krzywej (7.6ohms @ 2500Hz) z odpowiedzi rozszerzenia w pełni do 20 kHz. 8 O
                                    impedancji.

Jednak nie biorą za to moje słowo. Ludzie na Madisound miał
                                    Magnes ceramiczny wersja tego urządzenia do sprzedaży oraz o to, co
                                    powiedział:

"To tweeter usuwa wszelkie wątpliwości na temat używania stożek głośnika wysokotonowego w hi-f
                                    systemów. Krzywej impedancji jest prawie liniowa i dlatego ver
                                    łatwo zrobić zwrotnice do tego głośnika. Absolutnie excellen
                                    tweeter do stosowania w mniejszych systemach hi-fi zwłaszcza wysokotonowego i
                                    satelitów ".

Skomentuj

Wielkie dzieki Kaprint! Co ciekawe, to te moje wersje maja mocowanie linek po obu stronach magnesu, dokladnie tak jak w glosnikach Sonab, do ktorych pokazales linka. MT 220 ma juz obie linki po jednej stronie http://www.roger-russell.com/driverst.htm

Generalnie glosniki brzmia calkiem fajnie i mysle, ze mozna z nich sporo wycisnac.

Skomentuj

Dziękuję wszystkim! Głośniki polecone przez fakamadę wyglądają fajnie ale obawiam się tej niskiej impedancji, nie wiem czy uda się je zgrać ze sobą. Duży rezystor w szereg, a nie wiadomo czy wtedy wystarczy efektywności. Zależy mi na płaskiej charakterystyce impedancji ze względu na to że zamierzam zasilać te głośniki ze wzmacniacza single ended o małej mocy i jak to s-e najlepiej jakby impedancja była linią prostą . Tonsil produkował kiedyś papierową wysokotonówkę o imp. 15 ohm (chyba GDW 9/15), czy ktoś miał z nią do czynienia? Chyba najlepiej by było gdyby wysokotonówka była otwarta z tyłu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X