Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś pomiędzy BR a TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś pomiędzy BR a TL

Zaprojektowalem obudowę BR 50l@20hz do XLS 12. Najbardziej mi zależało na tym, żeby przy stosunkowo niewielkiej obudowie mieć strojenie na 20hz, a jednocześnie tunel na tyle szeroki, żeby nawet przy dośc mocnej korekcji aktywnej nic nie świszczało (przy 10cm okrągłym tunelu by było więcej świszczenia niż basu). Paradoksalnie używając do tego tunelu, a nie MB (szkoda kasy)

I tak oto zaprojektowałem obudowę, w której 50l zajmuje komora na głośnik, a tunel BR ma około 20l. (30x5cm@1,7m).

Teraz zastanawiam sie, czy tunel zachowa się tak samo jak normalna rurka BR, czy z racji swojej wielkości zmieni jakoś parametry skrzyni. Jakby nie patrzeć, tunel jest jak mała TL'ka.

Gdzieś kiedyś czytałem, że im szerszy tunel, tym szersze podbicie na ch-ce w okolicy strojenia. Było by to bardzo korzystne. Ale ile w tym prawdy - nie wiem.

Niby tunel jak tunel, ale coś mi podpowiada, ze zagra to inaczej niż zwykła 10cm rurka BR. Co o tym myślicie?

Tu na pewno znajdziesz odpowiedź: http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ty-ciekawostki
    Tylko 175 stron czytania
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ostatnio z jednym panem mocno przerabialiśmy ten temat na innym forum. Tak długi tunel oczywiście wpłynie na pasmo przenoszenia ograniczając je od góry, pytanie w jak szerokim paśmie chcesz stosować suba? Btw. tunel szczelinowy zwykle wychodzi strojony o 10-15% niżej niż wskazują symulacje, uwzględnij to.

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
        Tu na pewno znajdziesz odpowiedź: http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ty-ciekawostki
        Tylko 175 stron czytania
        Może kiedyś przyjdzie taki czas, że będę miał kiedy to przeczytać. Teraz przy 250h pracy miesięcznie to raczej awykonalne, ale dzięki za link
        Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Tak długi tunel oczywiście wpłynie na pasmo przenoszenia ograniczając je od góry
        Góra pasma to nie problem, kolumny zejdą stosunkowo nisko.

pytanie w jak szerokim paśmie chcesz stosować suba?
        20-50hz, cięte filtrem ok 48db/okt.

Skomentuj

To nie masz co się martwić, zaburzenia fazy i pasma przy takim tunelu "na oko" wystąpią nieco powyżej 100hz

Skomentuj

To nie masz co się martwić, zaburzenia fazy i pasma przy takim tunelu "na oko" wystąpią nieco powyżej 100hz
            O nic się nie martwie, a wręcz przeciwnie Zastanawiam się, czy taki tunel nie wpłynie pozytywnie na parametry suba, czy nie będzie to coś w rodzaju połączenia TL z BR.

Skomentuj

Moze pokaz zdjecie srodka obudowy, albo narysuj swoja obudowe zeby jakos sie do tego odniesc.

Skomentuj

Skomentuj

Chodzi Ci o zysk? Jeżeli będzie to bardzo nie wielki w okolicach strojenia, aby był zauważalny port musiałby mieć powierzchnie dużo powyżej połowy Sd głośnika. Wtedy można liczyć na jakiś wzrost natężenia+zmniejszenie strat natężenia wynikające z ograniczonej drożności tunelu przy maksymalnych wysterowaniach. Sumując te dwa fakty możemy mówić już o zauważalnym wzroście splu.

Skomentuj

Pisalem juz kiedys o takich obudowach, nie sa one typowymi liniami transmisyjnymi ani tez typowym basrefleksem. Wg mnie taka obudowa nie zapewnia najwyzszej jakosci dzwieku, to po prostu kompromis miedzy zejsciem i skutecznoscia, a jakoscia dzwieku. Dla 12 calowego glosnika typowa obudowa TL musialaby miec okolo 150-200 litrow dla osiagniecia realnego zejscia 20hz, bez kompresi i straty mocy.

Czyli mniej wiecej takie rozmiary http://www.machalik.ic.cz/pics/hifi/titan4/001.jpg

Skomentuj

Coś podobnego jak Bio zrobił Pan Kisiel w jednym ze swoich nowych projektów: http://www.akustyk.com.pl/projekty/NE3.html

Jestem ciekawy jak XLS zagra w Twojej budzie. Skoro są plany obudowy to mam rozumieć, że niedługo kupujesz głośnik i będziesz robił testy?

Skomentuj

Kisielowa linia jest inna, wzorowana na Isophonie. Tunel jest stosunkowo krotki i rozszerza sie ku koncowi. To niestety obniza punkt strojenia lecz daje wyzsza skutecznosc. Wyglada to mniej wiecej tak: http://www.lup-berlin.de/archiv/Bausatz/img/h520.jpg

Skomentuj

Taka konstrukcja nie może być użyta w konstrukcji pełnopasmowej, nadaję się tylko na subwoofer. Tutaj przykładowa charka dla tp115 (tunel około metra):

To tylko symulacja, ale rzeczywistość jest dość zbliżona.

Skomentuj

Z tego XLS w komorze 50 litrów z tunelem 170 cm o podanych rozmiarach realnego zejścia 20 Hz nie będzie, okolice 40 i koniec basowania. W informacji o przetworniku producent pokazuje podniecające obrazki sugerujące, że głośnik powinien owszem nisko grać w niezbyt wielkiej obudowie. Lecz obrazki obrazkami, a żadna symulacja tego niestety nie potwierdza: głośno, tak. Szczególnym basem, nie. Ten model w małej obudowie dowolnego rodzaju nadzwyczajnie nisko raczej nie schodzi.

Skomentuj

Też mi się to średnio podoba. Bio wspomina o korekcji aktywnej ale spójrzmy prawdzie w oczy-jak kupisz np. głośnik 10 cali dla którego 50 litrów to będzie optimum dysponujący takim samym wychyleniem liniowym i dobrymi parametrami to narobi tyle samo bałaganu co XXLS12 z korekcją, tyle że nie będzie trzeba jej stosować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Dla 12 calowego glosnika typowa obudowa TL musialaby miec okolo 150-200 litrow dla osiagniecia realnego zejscia 20hz, bez kompresi i straty mocy.
                                150-200l wystarczy? Myślałem nad TL strojoną na 20hz (1/4 fali), ale jak zacząłem rysować projekt, to złapałem sie za głowe jakie to wielkie. Przypuszczałem z 300l albo i lepiej.

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                Skoro są plany obudowy to mam rozumieć, że niedługo kupujesz głośnik i będziesz robił testy?
                                Głośnik już mam zaklepany na 100%, zaliczka wpłacona. 10-tego po wypłacie wpłacam resztę, i czekam na paczkę. I jest to konkretniej Xetex G-12XLS Gravity, który jest praktycznie tą samą konstrukcją co XLS 12 (również Made in Denmark), tylko robiony w Danii na specjalne zamówienie firmy Xetec.

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                Z tego XLS w komorze 50 litrów z tunelem 170 cm o podanych rozmiarach realnego zejścia 20 Hz nie będzie, okolice 40 i koniec basowania. W informacji o przetworniku producent pokazuje podniecające obrazki sugerujące, że głośnik powinien owszem nisko grać w niezbyt wielkiej obudowie. Lecz obrazki obrazkami, a żadna symulacja tego niestety nie potwierdza: głośno, tak. Szczególnym basem, nie. Ten model w małej obudowie dowolnego rodzaju nadzwyczajnie nisko raczej nie schodzi.
                                Też mi się to średnio podoba. Bio wspomina o korekcji aktywnej ale spójrzmy prawdzie w oczy-jak kupisz np. głośnik 10 cali dla którego 50 litrów to będzie optimum dysponujący takim samym wychyleniem liniowym i dobrymi parametrami to narobi tyle samo bałaganu co XXLS12 z korekcją, tyle że nie będzie trzeba jej stosować.
                                Uważam, ze z tym końcem basu na 40hz troszeczkę przesadziłeś, aczkolwiek bez korekcji o 20hz z 50l@20hz można zapomnieć (20hz@-10db), więc nie uwzględniając korekcji masz racje.

Sugerujecie, że lepiej zaaplikować go w 100l do takich zastosowań? Ostatnio jak przemeblowałem cale mieszkanko, to sie zrobiło więcej miejsca, i 100l jest akceptowalne. Dodatkowo tunel by sie zmniejszyl, a efektywnosc przy 20hz wzrosła.

Naturalnie również myślałem o niewielkiej zamkniętej z mocną korekcją. Jednak w tej chwili mam suba grającego od 20hz w zamkniętej, i odnoszę wrażenie, że przy większych poziomach głośności się dusi w OZ. Sub zaczyna się już suwać po podłodze, drgania odczuwam na podłodze i fotelu, a słyszalnego basu 20-25hz i tak trochę brakuje.

Skomentuj

No to jak masz duzo miejsca, duzo materialu, duzo czasu i duzo checi to rob wielka obudowe z linia transmisyjna.

Skomentuj

Miałem na myśli XLS Peerlessa 830500, jeżeli jednak jest to właściwie to samo, to niestety wychodzi na to, że on tylko z długim tunelem sięgnie okolic 20 Hz. Wprawdzie nie musi być to długość aż 1/4 dł. fali, bo już od 300 cm powinno działać mniej więcej tak samo, ale jednak nawet stosując tunel 2 SD - 1 Sd jest to już tunel naprawdę długi. Jak do tego doda sie tę 100 litrów komory, wychodzi paka 360 litrów netto... Z mniejszą komorą, np 30 czy 50 litrów, odpowiedź już tak niska nie będzie. Oczywiście korekcją da się podciągnąć wynik, temu głośnikowi to niestraszne, co pozwoli zmniejszyć skrzynię, ale tak czy owak to nie będzie mała zgrabniutka konstrukcja.
                                    Lecz w linii transmisyjnej to będzie TO brzmienie :).

Skomentuj

Na niskie zejscie lepszy jest spory tapper niz dodatkowa komora. Poza tym po co ja stosowac? Zwieksza tylko kompresje. Przy obudowie podobnej jak Quadral Titan spokojnie osiagnie 20hz, pomieszczenie jeszcze duzo w tym pomoze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                        Miałem na myśli XLS Peerlessa 830500
                                        Różnią sie te głośniki parametrami. Xetec ma dużo wyzsze Fs i QTS, za to mniejsze Vas, dzięki czemu łatwiej sie go aplikuje w CA. Jednak oba głośniki to konstrukcje XLS, na tym samym koszu, cewce i układzie magnetycznym, więc możliwości przepompowania powietrza i zachowania jak najmniejszych zniekształceń w paśmie subniskotonowym te same.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Przy obudowie podobnej jak Quadral Titan spokojnie osiagnie 20hz
                                        Masz jakiś rysunek tej, albo podobnej konstrukcji "od wewnątrz"?

Wychodzi na to, że zostaje mi albo władować go w 100l BR, albo zrobic TL al'a Quadral Titan. Oba rozwiązania dobre, tylko zastanawia mnie jak zagra TL w 15mkw

Skomentuj

Czaruję...
                                        X