Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwofera, proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwofera, proszę o pomoc

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Jestem posiadaczem subwofera onkyo skw 204 i pora zmienić go na coś lepszego. Chcę zbudować suba samemu. Będzie to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja więc liczę na to że ktoś mi doradzi. Pokój ma ok 20 m2, nie mam ograniczonej kwoty na tego suba, zależy mi na tym żeby wszystko się trzęsło w domu podczas oglądania filmu, ma być po prostu mocny:)
    Proszę o propozycje co do głośnika i panelu. Co do obudowy to zdecydowanie BR.
    Z góry dzięki za pomoc:)

Ja tam się nie znam ale lepiej ogląda się filmy jak się słyszy ścieżkę dźwiękową filmu, a nie odgłos szklanek z kuchni...
    Co do suba to może coś z samochodowych stx i panel od irka albo jakiś holton. Co do mocy to chyba nie ma co przesadzać mam pokój 18m^2 i 8' suba zasilanego jednym TDA7294 i do oglądania filmów mam go skręconego na 1/4 i momentami jest jak dla mnie zbyt głośny.

Skomentuj

Zamieszczone przez macgap90 Zobacz posta
      Co do mocy to chyba nie ma co przesadzać mam pokój 18m^2 i 8' suba zasilanego jednym TDA7294 i do oglądania filmów mam go skręconego na 1/4 i momentami jest jak dla mnie zbyt głośny.
      Nie chodzi że jest głośno i mocnego wzmacniacza nie potrzeba. Nie chodzi o to, żeby membrana latała jak szmata. Głośnik potrzebuje mocy, żeby był kontrolowany.

dawidssd, trochę chęci byś wykazał i przeszukał to forum wzdłuż i wszerz. Kontrukcji zaprezentowanych tu na forum jest mase. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

trochę stron forum przejrzałem i jedni chcą zbudować suba do 1000zł, drudzy mają konstrukcję mocną ale obudowa jest wielkości pralki:) Ja potrzebuję czegoś mocnego i zarazem o przyzwoitych wymiarach, czyli dobrego subwofera do kina domowego a nie dudniącej skrzyni. Zdolności manualne i chęci posiadam więc potrzebuję tylko propozycji od ludzi którzy mają wiedzę na ten temat.

Skomentuj

mivoc XAW 310 + irkowy SUB300
          bardzo fajny zestaw za rozsadne pieniadze (ok 1500zl gotowy)

Skomentuj

Podobno XAW310 jest już niedostępny w sprzedaży.

Skomentuj

Myślę że ten xaw310 byłby dobry tylko jak kolega wyżej napisał jest już niedostępny,
              http://tablica.pl/oferta/subwoofer-d...ka-IDdtsJ.html tu jest gotowy sub do sprzedania ale wolałbym samemu coś sklecić:)
              Co do panelu to zostanę przy SUB300 Irka, wydaje się odpowiedni:). Zostaje tylko głośnik więc szukam dalej.

Skomentuj

A może Scan Speak Discovery 30W-4558T00. Sam planuję budowę subwofera na tym głośniku. Oczywiście konstrukcja zamknięta. U mnie do zamkniętych podstawkowców.

Skomentuj

Może TIW250 lub coś z daytonów?

Skomentuj

Wydaje mi się że TIW250 będzie dobrym głośnikiem na moje potrzeby, wie ktoś jak on cenowo wychodzi?

Skomentuj

http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=463
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ok więc panel i głośnik wybrany, teraz pozostaje tylko obudowa, jak już pisałem ma być BR, ma służyć w 70% do filmów i w 30% do muzyki, na stronie jest parę opcji:
                        http://www.visaton.com/en/high_end/t...iw250xs_8.html

Skomentuj

Nie rozumie dlaczego inwestujesz w tiw250 a nie w tiw300 ale to nie moja sprawa...
                          Ja bym do niego zrobił albo 52l BR albo close 60L

Skomentuj

sub300 chyba byłby za słaby do tiw300, ale ekspertem nie jestem:)

Skomentuj

Sub 300 odda 180wat rmsu przy 8ohm to spokojnie wystarczy do normalnego grania i poprawnej kontroli.

Skomentuj

Ewentualnie możesz zapytać Irka o SUB450

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  Nie rozumie dlaczego inwestujesz w tiw250 a nie w tiw300 ale to nie moja sprawa...
                                  Nie jest tak, że TIW 200 XS i TIW 250 XS są z nowocześniejszej serii, a TIW 300 jest juz starszy? Jeśli tak, to nie wiem, czy będzie lepszy od niego. Moge się mylić, ale z tego, co kojarzę to TIW 250 XS ma membranę z mieszanki wlókna węglowego z czymśtam jeszcze, a TIW 300 z celulozy...

Skomentuj

BioCannabis też prawda ale z pewnoscia 12 zrobi lepsze zamieszanie chodz wydaje mi sie że jakość bedzie porównywalna.
                                    A zamiast pakować sie w te oklepane tif nie lepiej wziasc movica? http://www.kochaudio.de/shop/product...oducts_id=1998

Skomentuj

Chętnie bym spróbował na tym xaw310 ale nie są już dostępne, więc pozostaje tiw i najprawdopodobniej będzie to 250. Na pewno zagra lepiej niż obecny onkyo skw204:)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                        Podobno XAW310 jest już niedostępny w sprzedaży.
                                        ale w DE juz go nie sprzedaja?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X