Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwofera, proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wpadł mi w oko dayton rss315HF-4, tylko wszyscy robią do niego obudowę zamkniętą, ma ktoś pomysł na obudowę br do tego głośnika?

Skomentuj

Ja mam, jak wszyscy w zamkniętej. Wcześniej pisałem po forum, że ma jakieś 45 litrów, ale objętość liczyłem nieudolnie w cadzie i wychodzi dziś, że ma około 70l. BR można, oczywiście, ale obudowa przynajmniej te 70l. Tylko problem strojenia występuje, bo budę do Daytona trzeba nisko stroić: 20-23Hz, czyli w okolice Fs. Przy tak niskim stroju, tunel BR ma, przy średnicy 10cm, okrutne długości. Można posiłkować się membraną bierną, ale to dodatkowe koszta.

Skomentuj

Pomysł jest zawsze. Dasz ze 150 litrów+strojenie 20-25 hz i może Cie nie zabuczy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
          Tylko problem strojenia występuje, bo budę do Daytona trzeba nisko stroić: 20-23Hz, czyli w okolice Fs. Przy tak niskim stroju, tunel BR ma, przy średnicy 10cm, okrutne długości. Można posiłkować się membraną bierną, ale to dodatkowe koszta.
          Mam ten sam problem, tylko z XLS 12. Dlatego robie obudowę z BR szczelinowym, porównywalnym średnicą z 2 rurkami 10cm. Obudowa będzie miała 100l, a tunel BR 30l (jak mała obudowa TL)! Ale wtedy dostroje sobie idealnie pod 20hz, i będzie bardzo dobry przepływ powietrza, bo takie głośniki tak pompują, że jedna rurka 10cm to trochę mało...

Skomentuj

Dziś udało mi się wyrwać za parę groszy satelitki, subwofer i głośnik centralny z takiego zestawu: http://avforum.no/avnytt/showproduct.php/product/1475
            http://yh-design.no/Hjemmekino.pdf
            Po odsłuchaniu tych satelitek i centralnego przekonałem się że maestro 130 które posiadam to naprawdę tanie głośniczki:) Jest tylko problem z tym subem bo nie wiem jak go zasilić, chyba najlepszym wyjściem będzie wmontowanie panelu irka sub300 do niego, no chyba że są amplitunery z wyjściem na sub pasywny.
            Szukałem w necie tych przednich kolumn do tego zestawu ale znalezienie ich graniczy z cudem. Spotkał się ktoś z takimi kolumnami? Z tego co wyczytałem to są chińskie:]

Skomentuj

Czaruję...
            X