Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na 12" lub 15"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na 12" lub 15"

Cały czas się zastanawiam co dać do moich usherków, basu im nie brakuje, ale przydałoby się więcej masażu. Potrzebuję głośnika, który nie jest zbyt wymagający jeżeli o wielkość obudowy i nie muszę mieć -6db na 20hz:-) Myślę, że mam około miesiąc na podjęcie decyzji, budżet określmy do 1200zł na głośnik bo ten mi się bardzo podoba, preferowałbym obudowę zamkniętą, tylko napędzenie tego potwora to trochę trudniejsza sprawa..

http://www.parts-express.com/pe/show...TOKEN=95742800

Co do napedu to może być Holton 800 albo ta 780watowa końcówka canton audio.
    Nie napisaleś do ilu metrów.
    A obudowa zamknienta bedzie złym rozwiazaniem najlepiej było by zrobic TL lub br.

Skomentuj

nie wyobrażam sobie jak wielka by musiała być obudowa TL do głośnika 15", a za takim bym obstawał. Natomiast co do br nienawidzę dźwięku pompowanego powietrza. Pokój narazie 12,5m2, potem 20m2. Po zrobieniu tego suba nie chciałbym robić nic więcej. Wiem, że coś do napędzenia się znajdzie, ale przeraża mnie trochę pobór prądku, ale coś za coś;-)

Skomentuj

Dobrze sie czujesz? Bez urazy ale 15 cali do 12m2 pokoju? i chcesz uzyskac jakosciowy bas a nie ilosciowy,No HALO tak sie nie da!
        Ja bym celował w intertechnika mds 10dvc.
        A jak chcesz wypłacic całe 1200zł to proponuje http://audiosklep.com.pl/seas-e00260...001-p-655.html

Skomentuj

świetne macie pomysły :/
          kup 2x 8955 i zrób 3 drogi
          kasa idealna
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Popieram pomysł kolegi lklukasz.

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
              iklukasz
              a gdzie wy tak i widzicie? :/
              tam jest l czyli L z małej litery od moich inicjałów LK LUKASZ
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                Przepraszam, bez nerwów :) Poprawione. Tablet sam mi czasami wyrazy zmienia, wedle uznania :)

Skomentuj

chciałbym zauważyć, że jakościowy bas to już mam z 8935A(grają od około 33-35Hz -3db). Nie wiem też czemu twierdzisz, że w tym nie będzie jakości, ten głośnik jest słaby? Słuchałem SLS 8 w br, w zamkniętej i do tych usherów taka 8" się nie nadaje, więc myślę, że tak samo może być z 8955. Nie chciałbym zaraz myśleć o czymś innym, a ponoć bass z 15" nawet przy tym samym zejściu to zdecydowanie coś innego niż powiedzmy z 8".

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    chciałbym zauważyć, że jakościowy bas to już mam z 8935A(grają od około 33-35Hz -3db). Nie wiem też czemu twierdzisz, że w tym nie będzie jakości, ten głośnik jest słaby? Słuchałem SLS 8 w br, w zamkniętej i do tych usherów taka 8" się nie nadaje, więc myślę, że tak samo może być z 8955. Nie chciałbym zaraz myśleć o czymś innym, a ponoć bass z 15" nawet przy tym samym zejściu to zdecydowanie coś innego niż powiedzmy z 8".
                    Tradycyjnymi metodami nie ma nawet co próbować z 15' do tak małego pomieszczenia. Podbije Ci to jedynie bas z kolumn, i wprowadzi zniekształcenia, bo ten sam bas będzie z 2 różnych źródeł, które nie mogą ze sobą idealnie w 100% się zgrać.

Brakuje Ci zejścia, bo poniżej najniższego moda pomieszczenia nie masz basu, dlaczego? To bardzo proste:
                    -Pomieszczenie już nie podbija tej częstotliwości (kiedy wyższe są podbite nawet 10db i lepiej)
                    -Kolumny prawdopodobnie grają tam już ze spadkiem, więc jeszcze trudniej uslyszeć.

Co może skutkować nawet 15db spadkiem poniżej najnizszego moda pomieszczenia.

Zostaje Ci albo sie z tym pogodzić, albo wstawić tego 15', i korekcją wycisnąć dowolnie niski bas ciśnieniowy. Oczywiście możesz też zrobić tradycyjnie suba do nich, ale to jedynie pogorszy bas w tak małym pomieszczeniu.
                    Last edited by BioCannabis; 02.10.2011, 09:37.

Skomentuj

przenosiłem te kolumny do 20m2, fakt, basu było trochę więcej, ale trochę:-) Raczej potrzebuję ciśnienia do filmów niż samego basu, którego jest dużo:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        przenosiłem te kolumny do 20m2, fakt, basu było trochę więcej, ale trochę:-) Raczej potrzebuję ciśnienia do filmów niż samego basu, którego jest dużo:-)
                        Raczej nie chodzi o "więcej", tylko o "niżej". Wiecej to masz jak przysuniesz kolumny do ścian, jak chcesz niżej to dopiero sie pojawiają komplikacje. Daj je do 25-30mkw to dopiero usłyszysz zejście, jak mody pomieszenia będą już w bardzo niskim zakresie Wtedy uznasz, ze nie trzeba suba. No chyba, ze słuchasz dużo muzyki z sejsmicznie niskim basem.

Skomentuj

być może było to po prostu niżej, tak czy siak myślę, że doprecyzowałem swoje oczekiwania, jak twierdzicie, że ten głośnik się nie nadaję, zaproponujcie coś innego, ale żadna 8" na pewno nie wchodzi w grę.

Skomentuj

piszac takie rzeczy potwierdzasz moje przypuszczenie, ze nie slyszales dobrej 8"
                            sls 8" nie ma nawet podejscia 8955
                            to dwa zupelne inne brzmienia

moge napisac tak: 8955 to cos takiego jak 8935/45 tylko wiecej i nizej
                            naprawde warto wydac na nie kase
                            jak zarejestrujesz sie na forum audio-arena to masz 10% znizki na glosniki ushera na loudspeakershop.eu
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak chcesz ciśnienia do filmów, czy gier, to w 12mkw jedynie bas ciśnieniowy z potężnego suba, ponieważ tam najwięcej "masażu" i ciśnienia jest przy 20-35hz, a tych częstotliwości tak mały pokój już praktycznie nie podbija.

Albo ten Dayton 15', albo XXLS 12. I nie cackaj sie z zamknietą, do tego trzeba takich natężeń, że albo MB, albo BR strojony maksymalnie nisko, a najlepiej TL.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              piszac takie rzeczy potwierdzasz moje przypuszczenie, ze nie slyszales dobrej 8"
                              Tylko ten 8' koledze podbije to, co i tak już słyszy z kolumn. A on chce trzęsienia w KD, i do tego w częstoliwościach, których mody pomieszczenia już mu nie podbijają. 8' tu polegnie.

Skomentuj

to zamiast wielkiego suba w malym pokoju lepiej wsadzic 35a w tl-ke by marian
                                ma nawet gotowy projekt
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a jest zwrotka do 9930-20 + 8935A + 8955??

Skomentuj

nie ma
                                    ale jaki to problem?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

miałeś na myśli żeby zrobić aktywne doły? Bo jeżeli idzie o zwrotnicę, to jestem w trakcie zbierania sprzętu do pomiarów, ale doświadczenia zero.

Skomentuj

nie pasywnie
                                        standardowe 3 drogi
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X