Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsze kolumienki, potrzebna konkretna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierwsze kolumienki, potrzebna konkretna pomoc

Witam!

Po raz pierwszy nasżło mnie na zbudowanie niewielkich kolumienek których głowne przeznaczenie bedzie dla kompputera. Jak widac na zdjeciach taka bedzie konstrukcja kolumny i wejdzie tam głosnik max 130mm. Oczywiscie brak jeszcze zamkniecia od góry i od dołu. Mateirał to sklejka 18mm po bokach a od góry i dołu bedzie 15mm. Jak mniemam musi to być głosnik średnio03102007401.jpg03102007403.jpg03102007402.jpgtonowy. Prosze o pomoc co jeszcze tam musze włożyc. Rozumiem że musi być jakaś końcówka mocy czy coś takiego aby pobudzić do pracy głosniki. Ale jaka. Musze zaznaczyć że zbyt wielkich efektów nie oczekuje a zalezy mi na niskich kosztach. Prosze o jakieś naprowadzenie co dalej i wyrozumiałośc gdyz jest to moja pierwsza próba i pragne sie na tym w pewnym sensie nauczyć coś o budowaniu audio wiec nie oczekuje idealnego dźwieku wysokiej klasy gdyż wiem że prawdopodobnie takiego nie bedzie. Do pomocy mam bazar elektroniczny Wolumen gdzie mozna kupić praktycznie wszystko z dziedziny elektroniki :) serdecznie dziekuje za pomoc :)

Ps: wymiany wewenętrzne to wysokośc 200mm, szerokośc 155 i długośc 160mm.

Powiedz jakimi masz budżet na końcówkę i kolumnę, wydaje mi się że najpierw należy wybrać głośnik a później dobrać wymiary kolumny.

Skomentuj

Fajna obudowa na doniczkę. Mama/żona będzie zadowolona.

Droga jest taka: co chcemy uzyskać -> co kupić (głośniki) -> mamy głośniki (co z nimi zrobić) -> robimy to co ktoś mądry (znający się na rzeczy) nam powiedział -> robimy -> cieszymy się z wykonanego dzieła.

Napisz co chcesz uzyskać, co będziesz słuchać. Podaj budżet (ile możesz maksymalnie wydać).
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Dziekuje za prawidlowo wykonane "zje*y" :) ironicznie i nie chamsko

teraz tak co chce uzyskac. głosniki do komputera wiec nie bedą napedzały imprezy. mają wzmacniać dźwiek jesli trzeba i oddawać czysto dźwieki przy jakimś basie jeśli to mozliwe. Koszt...zmieszcze sie w czymś do 150zł ? Może 100zl?

Kupiłem kiedyś zestaw Media-tech Danzon 5.1 i do komputeraz był wystarczalny a dałem za niego chyba 120zł. wiec może sie da w tych granicach coś zrobić :) im taniej tym lepiej :)

Możenie mnie dalej jechać ale ja sie ucze własnie na błędach :) za pomoc z góry dziekuje i pozdrawiam

Skomentuj

1. Masz jakikolwiek wzmacniacz?
          2. Kolumna potrzebuje dwóch głośników: średnioniskotonowy, wysokotonowy - wyjątkiem są szerokopasmowe i wtedy można dać jeden, ale z takiego głośnika basu się nie spodziewaj.
          3. Te 100-150zł planujesz przeznaczyć na same głośniki, czy na całe kolumny?
          4. Układ dwudrożny potrzebuje zwrotnice, nawet najprostszej - to też jest koszt.
          5. Zastanów się czy nie lepiej Ci będzie kupić jakiś zestaw komputerowy, bo w tym budżecie to nawet mikołaj by miał problem.
          6. Możesz zawsze dozbierać trochę kasy, a my postaramy się coś zaradzić. Większy budżet = większe możliwości.

Skomentuj

Nie sądzę żeby dało się zmieścić w 150 zł, głośniki (nawet szrokopasmowe) i wzmacniacz. Co prawda scalone końcówki to parę złotych, ale do tego trafo, potencjometr, radiator, płytka (chyba że pająk), kilka elementów biernych, kabelki, itd. Skrzynki trzeba czymś wykończyć. w efekcie na głośniki zostanie tak mizerna kwota że będą musiały być to najmarniejsze chinole, które ani basu, ani wysokich nie dadzą. Zresztą przy tej pojemności skrzynki trudno liczyć na sensowny bas. Trzeba trochę dozbierać, albo coś używanego z allegro.

Skomentuj

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
              albo coś używanego z allegro.
              A propo, to niegłupi pomysł, w dodatku teraz na allegro jest kilka fajnych konstrukcji za małe pieniądze i możesz coś sobie wybrać.
              http://diyaudio.pl/showthread.php/6441-Okazje-na-ALLEGRO-!!!?p=287472#post287472

popatrz w tym temacie, post 2073

Skomentuj

Czaruję...
              X