Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekonomiczny subwoofer... poradzicie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekonomiczny subwoofer... poradzicie?

Witam

Potrzebuję subwoofer pasywny do pokoju 3mx3,5m. Wzmacniacz to stary model zestawu 2.1 który pociągnął mi w przeszłości wiele subwooferów dużych więc wystarczy jak na razie. W czym tkwi szkopuł?
    - chce przeznaczyć jak najmniej kasy na głośnik do max 100zł
    - nie mogę mieć nic dużego bo mieszkam sam z babcią niestety
    Subwoofer powinien spełniać takie wymagania:
    - chciałbym aby wytwarzał jak NAJMNIEJSZE wibracje, żeby nie był słyszalny(albo jak najmniej) w pomieszczeniach obok
    - najlepiej obudowa closed, mała a zarazem efektywna bez skomplikowanych konstrukcji typu bass-reflex nie wiem jak się to stroi itd
    - słuchać bedę raczej cicho i kameralnie, chciałbym aby miło "mruczało" i schodziło też przyzwoicie :) nie jestem audiofilem

Myślałem nad konstrukcją z tym przetwornikiem http://www.stx.pl/gdn-22-200-4-sc.html tani i chyba raczej nie najgorszy do mojego zastosowania?

Kiedyś dawno fajnie mi doradziliście, krótko i na temat bo potrzebowałem jak najmniejszego suba do auta i wtedy była to Tesla (ok13cm śr.) w obudowie closed 8 litrów. Nie przypuszczałem że będzie tak przyjemnie grało nawet a koszt całkowity był znikomy :) Więc liczę i tym razem na Wasze doświadczenie i radę...

Z góry dziękuję

Wolałbym to:

http://www.stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html
    +
    http://www.stx.pl/membrana-bierna-stx-mb-17-sw.html

i powinieneś być zadowolony :)

Powiedz mi tylko co to za wzmacniacz, bo ten głośniczek generuje trochę niski spl i potrzeba trochę mocy, żeby pokazał pazury, no chyba, że będziesz zawsze cicho słuchał to może ten wzmacniaczyk styknie.

Skomentuj

Jesli masz miejsce i dobry piec to http://stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html do obudowy zamknietej.

Membrany biernej nie polecam, bo nie dosc ze wyjdzie drozej, to jeszcze czasami bywa problem z niskim basem przy bardzo cichym odsluchu. Bezwladnosc masy czasami daje o sobie znaki.

Skomentuj

Można też tego sw wsadzić w zamkniętą paczkę, ale nie wiem jak by się w niej sprawdził.

Skomentuj

Jak widzisz nie ma ani miejsca ani dobrego pieca.
          Ja bym zaproponował weglowego stx 20cm tylko to wydatek 180zł...

Skomentuj

50 litrow to wcale nie jest ogromna obudowa. Mozna zrobic obudowe ksztaltem przypominajaca komputer, z glosnikiem z boku i taka opcja jest bardzo ustawna. Plytka, waska i szeroka przednia scianka. Daje takie rozwiazanie spora "mobilnosc" w pokoju.

Weglowiec super, ale to 180zl i zadnej gwarancji jak zagra w obudowie zamknietej. Natomiast ten woofer, ktory zaproponowalem jest stworzony do obudowy zamknietej oraz producent juz proponuje odpowiedni litraz. Prosciej i taniej chyba sie nie da.

Skomentuj

Pogromca mitow Po pierwsze jest ogromny zrobi duże cisnienie i bedzie niosło po całej chałupie... I to tego trzeba mu zapompowac duża moc żeby go dobrze kontrolowac.
              Dla weglowca albo 25L BR albo 35L zamknientej + MB wiec wybrał bym pierwsza opcje.

Skomentuj

Alez wielkosc membrany nie ma znaczenia. Glosnik moze byc 15 calowy, a bas bedzie mial gorszy niz 7 calowy przetwornik. Nie wiem dlaczego ciagle pokutuje taki strach przed duzymi glosnikami. Autor nie napisal jaki konkretnie ma wzmacniacz ale napisal, ze wcale duzych poziomow glosnosci nie potrzebuje. Duzy glosnik bedzie lepszy, bo nie bedzie musial duzo pompowac, co zwieksza znieksztalcenia.
                Weglowiec fajny, ale drogi - juz to pisalem, a MB to jeszcze bardziej nietrafiony pomysl, za drogo i nie potrzebne komplikacje.

Ps. Altusy maja wielkie woofery i czy tak strasznie basuja? Glosno grac potrafia ale wszyscy narzekaja na brak basu...

Skomentuj

Dziękuję za wskazówki i za wyrozumiałość. Optymalnym rozwiązaniem chyba będzie przetwornik o którym pisze Pogromca mitów, przy obudowie zamkniętej 50l powstanie kwadrat o bokach ok 380mm więc akurat spasuje gdzieś do kąta w pokoju. Obawiałem się większych litrażów ale ten 50l to chyba już takie krytyczne maksimum. Mam pytanie jeszcze: głośnik umieścić w jednym z boków tej kwadratowej obudowy czy np. można w "podłodze" membraną do ziemi a do obudowy dodać jeszcze nóżki (podstawki)?

Skomentuj

Zamieszczone przez snakegt Zobacz posta
                    Mam pytanie jeszcze: głośnik umieścić w jednym z boków tej kwadratowej obudowy czy np. można w "podłodze" membraną do ziemi a do obudowy dodać jeszcze nóżki (podstawki)?
                    Mozna, bedzie dzialac poprawnie.

Skomentuj

Dziękuję za wskazówki i za wyrozumiałość. Optymalnym rozwiązaniem chyba będzie przetwornik o którym pisze Pogromca mitów, przy obudowie zamkniętej 50l powstanie kwadrat o bokach ok 380mm więc akurat spasuje gdzieś do kąta w pokoju.
                      Zanim zaczniesz robotę muszę Cię przestrzec. Nie nastawiaj się na wsadzenie tego suba w kąt pokoju. Nie będziesz miał z tego miejsca dobrego basu, a podbicia i podkolorowywanie będa bardzo nieznośne. Zrobiłbym raczej obudowę-wieżę zamiast sześcianu. Juz teraz wytypuj kilka miejsc gdzie sub może stać i przedstaw nam je w postaci rysunku swojego pokoju (W paincie zrób z zaznczeniem wszystkich mebli jakie masz oraz drzwi i okien).

Skomentuj

- chciałbym aby wytwarzał jak NAJMNIEJSZE wibracje, żeby nie był słyszalny(albo jak najmniej) w pomieszczeniach obok
                        Nie ma basu bez wibracji. Subwoofer grający bardzo niskim basem nawet przy średnich poziomach głośności może wprowadzić w drgania drzwi.

- najlepiej obudowa closed, mała a zarazem efektywna bez skomplikowanych konstrukcji typu bass-reflex nie wiem jak się to stroi itd
                        Dobry pomysl - ona ma wczesny, ale łagodny spadek ch-ki, dzieki czemu już od wysokiego basu jego natęzenie spada powoli.

- słuchać bedę raczej cicho i kameralnie, chciałbym aby miło "mruczało" i schodziło też przyzwoicie nie jestem audiofilem
                        Tu się pojawiają komplikacje. Jeśli chcesz subwoofer pomrukujący potęznie niskim basem, przy normalnym słuchaniu będą stosunkowo duże drgania przedmiotów wokół.

Zgadzam się z Pogromcą. Ten 30cm STX do zamkniętej. W takiej obudowie zagra bardzo ładnie, bas będzie mozliwie najlepiej słyszalny, jednocześnie będąc mniej trzęsącym, a niską efektywnośc tego rodzaju nadrobi sporej średnicy głośnik, którego cena jest bardzo niska, a jakośc przyzwoita.
                        Last edited by BioCannabis; 07.10.2011, 20:27.

Skomentuj

Przetwornik zamówiony i deski u stolarza też (18mm). Zamieszczam schemat pokoju tak jak pisał gooraleska. Poradźcie w którym miejscu by zagrał najlepiej.

Przypuszczam że punkty 1,2,3,6 odpadają, więc ewentualnie zamiast pufy (4) lub miedzy regał a szafkę TV (5) no chyba że w centralnej cześci (a) generalnie chyba nie będzie przeszkadzał bo będzie w kolorze mebli a głośnik membraną do podłogi... Obudowę w środku wytłumić gąbką lub watoliną? Jak tak to czy na ściankach tylko czy do pełna załadować?

Skomentuj

Obudowę w środku wytłumić gąbką lub watoliną? Jak tak to czy na ściankach tylko czy do pełna załadować?
                            Wytłumiasz pod swoje preferencje odsłuchowe. Musisz się tym pobawić i sam stwierdzić co Ci najbardziej pasuje.

Skomentuj

SnakeGT - jeden z punktów a jest najlepszy. Jak nie masz nic przeciwko ustawieniu suba obok stolika to tak zrób. Zreszta, skończysz suba to kup długi kabel wygnałowy i potestuj go w różnych miejscach zaznaczonych na obrazku.

Skomentuj

Jak chcesz go schować tak trochę , to kompromisem będzie miejsce numer 4. Jak wstawisz w róg to rzeczywiście może być słabo. Ale jak mówił kolega wyżej, dłuższy kabel, godzinka wolnego czasu i sie wszystkiego dowiesz :)

Skomentuj

Witam zaciekawił mnie ten pomysł z zamkniętą obudową a czym zasilić taki zestaw 50l myśle o końcówce do aktywnego czy holton 200 H200 będzie dobry?

Skomentuj

ejanek Wystarczy ale sam Holton to nie wszystko...

Skomentuj

a jak bym podłączył holtona bez filtra do amplitunera yamachy 663.
                                      tam jest wyjście na suba z regulowanym odcięciem zadziała to

Skomentuj

ejanek Kolego a czym zasilisz tego holtona? 230VAC mu podepniesz?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X