Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 5.1 jaki amplituner i centralny ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw 5.1 jaki amplituner i centralny ?

Witam.
    Posiadam obecnie stereo Monacor sph 165 kep + Vifa XT 19 oraz subwoofer SLS 10 + sub150 oraz dwie kolumny 3-drożne tonsil soundfinder które narazie mogły by mi posłużyć w kinie jako tylne głośniki

pytania:
    1.jaki amplituner używany wybrać do 1000 zł ? rozgladałem sie za hk lub yamahą tylko który model najlepiej wybrać?
    2.na jakich głośnikach zrobić centrala? 2xkep + xt? wyjdzie spooora buda :/

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Jeżeli używka do 1000zl to z yamahy poszukaj dsp-a2 lub a1. genialny amp. tylko bez tunera. AX są z tunerem ale się cenią niestety sporo więcej. Są jeszcze chwalone RX-V1400, 1500, 2400. Ale żadkość na allegro ostatnio.
    Tu masz kilka propozycji:
    http://allegro.pl/yamaha-dsp-a2-5-1-...865833472.html
    http://allegro.pl/yamaha-rx-v1500-i1869741532.html
    http://allegro.pl/yamaha-rx-v2400-rx...845370743.html
    Z HK do 1000 ciężko będzie znaleźć coś sensownego. ostatnio w oko wpadł mi 255 podajże za 1300zl. Teraz to najtaniej 1400.

Nie na temat...
    Jak chcesz mam na handel RX-V559 w razie co PW

A co do centrala to najlepiej robic na tych samych co wszystkie a ze u Ciebie fronty i rear są inne to moze tonsile popchnąć i zrobic tyl i centrala na np. kep i xt lub na mniejszym kepie i xt.

Skomentuj

ZAP Szczerze to żaden to wiekszość nowych amplitunerów to zwykłe zabawki z 10 wyjsciami hdmi chyba nawet sam producent nie wie po co to daje...
      Zdecydowanie opłacalniej wyjdzie zbudowanie samemu Amplitunera to nie takie trudne.
      DeKeR Niezbyt ciekawe te yamahy i w dodatku strasznie stare...

Skomentuj

DSP fakt leciwe, ale niejednego nowego zawstydzi (koncówki na toschibach jak w uni czy symie). A 2500 czy 1500 posiadają wszystkie dekodery DTS, DD, DPL I i II. Brak im tylko HDMI w stosunku do nowszych zabawek. Za to jest component przez który uzyska się HD.

A zrobienie sobie AMP dobrego to spory wydatek. na same końcówki np. 3x uniamp do tego trafo 2x33V z 0.5kW minimum. a gdzie jeszcze dekodery, problem z potencjometrem na 5 kanałów, obudowa, selektor, itp...?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          ZAP Szczerze to żaden to wiekszość nowych amplitunerów to zwykłe zabawki z 10 wyjsciami hdmi chyba nawet sam producent nie wie po co to daje...
          Zdecydowanie opłacalniej wyjdzie zbudowanie samemu Amplitunera to nie takie trudne.
          DeKeR Niezbyt ciekawe te yamahy i w dodatku strasznie stare...
          A ile cie wyniesie budowa takiego amplitunera własnym sumptem.
          Napisz szczegółowo, bo jestem bardzo ciekawy
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

DeKeR Uwież mi nie tak dużo jak sie wydaje.
            Mam teraz na sprzedaż 2 kosci stk i chce za nie niecała połowe ceny a to przecie orginalne sanyo z japonii
            One miażdza jakosciowo wszystkie LM i TDA nawet smiem powiedzieć ze uniampa irka tylko trzeba je dobrze zaaplikować w dodatku nie potrzeba potwornego trafa bo 250W wystarczy i taki amplituner diy pobije wszystko co kosztuje mniej niż 3500zł oczywiscie w stereo jak i w kd chodz moim zdaniem najlepiej sprawowały sie w stereo.
            Z pewnoscia maja dobra podstawe basowa ale nie bede tak już zachwalał podliczajac za 600zł-800zł ma sie swietny amplituner diy który bije na głowe wszystkie nisko połkowe amplitunery.

Skomentuj

Budowa własnego ampli było by ciekawym rozwiązaniem ale z uwagi na to że konstrukcja była by skomplikowana, składanie w moim przypadku było by obarczone ryzykiem że coś nie wypali (lub się zapali;p) poza tym pochłonęła by dużo czasu (którego nie mam). Myślę w takim razie że wybór padnie na yamahe.

A co z centralnym ? na wysokie tony mogę wsadzić vife xt19 taka jak we frontach tylko co na nisko średniego? 2x kepy to raz ze za duzy wydatek jak na centralny a dwa za duza buda. No chyba ze MB ale to i tak za duży koszt dla mnie jak na głośnik który odzywa się praktycznie tylko w kinie.

Skomentuj

ZAP - zrób centrala na KEPie 165 i Vifie XT19. Wsadz to w taką budę zeby centralny nie wyglądał jak frontowa kolumna. Powiedzmy 50x25xileś tam wysokości (nie wiem czy oznaczenie KEp nie oznacza odległości pomiędzy ścięciami kosza). I kompletnie olej sprawę litrażu i nie wsadzaj tego przypadkiem do budy BR. Zamknięta o wymairach podanych wyżej plus cięcie na 80-100Hz w amplitunerze załatwia sprawę.
                Last edited by gooralesko; 12.10.2011, 09:24.

Skomentuj

a właśnie nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. jak jest z tym odcinaniem pasma przez amplitunery kina domowego? kazdy odcina dolne pasmo dla centralnego? a co z głosnikami efektowymi? graja całym pasmem ?

Zrobienia centrala na jednym kepie obniżyło by troche koszta. Ale czy jest jakis tanszy mniejszy głosnik która zagrał by podobnie jeżeli chodzi o brzmienie? Może cos z stxa + XT19 ?
                  Tak jak na amplitunerze frontach i subie bym nie oszczędzał tak głosnik centralny chetnie zrobił bym tańszym kosztem

Skomentuj

już ktoś wcześniej pisał o mniejszym monacorze, 135kep

Skomentuj

Tak jest mniejszy kep tylko problem w tym ze on to wydatek tez 200 dwa takie i xt i same przetworniki 600 a do tego znajdz lub projektuj zwrotke. Troche zabawy niestety. Ale jak pisalem wczesniej, fronty inne tyly inne i central inny to poprostu mija sie z celem troszke. Ja mialem podobny problem z wyborem i zrobilem tak kino na arn116 i mission. A stereo zostawilem sobie porzadne do muzyki. Moze u ciebie tez rozsadniej bedzie zrobic cale kino po sprzedazy tonsili na np sk i pj x5 a sub masz wiec nie trzeba a pod ampli podlaczysz dwie pary frontow ibedziesz mogl wybierac co ma grac

Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

Skomentuj

no to jest też opcja,
                        co do takich samych głośników w kd - w pełni się zgadzam, ale czasami fundusze nie pozwalają
                        tu nie pomyślałem o vifie i zwrotce, stąd duże koszty

Skomentuj

DeKeR Uwież mi nie tak dużo jak sie wydaje.
                          Mam teraz na sprzedaż 2 kosci stk i chce za nie niecała połowe ceny a to przecie orginalne sanyo z japonii
                          One miażdza jakosciowo wszystkie LM i TDA nawet smiem powiedzieć ze uniampa irka tylko trzeba je dobrze zaaplikować w dodatku nie potrzeba potwornego trafa bo 250W wystarczy i taki amplituner diy pobije wszystko co kosztuje mniej niż 3500zł oczywiscie w stereo jak i w kd chodz moim zdaniem najlepiej sprawowały sie w stereo.
                          Z pewnoscia maja dobra podstawe basowa ale nie bede tak już zachwalał podliczajac za 600zł-800zł ma sie swietny amplituner diy który bije na głowe wszystkie nisko połkowe amplitunery.
                          Marios221, a jaki byś zaaplikował procesor KD, żeby konstrukcja wyniosła 600-800zł żeby "pobije wszystko co kosztuje mniej niż 3500zł"?
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

hermes Najlepiej z uszkodzonego amplitunera klasy wyższej da sie znaleść takie procesory na ebay.
                            Lecz ja polecił bym kupienie całej płyty a nie samego procesora bo jego aplikacja może przysporzyć dużych problemow.
                            Jednoznacznej odpowiedzi nie dam bo nie słuchałem procesorów) I moim zdaniem nie ma to znaczacego wpływu na dzwiek.
                            Najważniejsze sa układy scalone procesor odłozył bym na bok.
                            Równie dobrze sprawdzi sie jakiś przedwzmaczniacz z integry.

Skomentuj

I że niby za 800zł to wszystko poskładasz. Takie rzeczy to tylko w erze
                              marcinsywala.pl

Skomentuj

Ale kosci STK to bida przy solidnym tranzystorze. Chyba ze mi dane bylo sluchac tylko kiepskich hybrydowek...

Skomentuj

Spokojnie trafo 50-100zł
                                  Scalaki 120-200zł
                                  preamp 100zł
                                  procesor 250zł
                                  Obudowa 50-100zł
                                  I drobnica...
                                  Da sie?:biggrin:

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 23:23 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Ale kosci STK to bida przy solidnym tranzystorze. Chyba ze mi dane bylo sluchac tylko kiepskich hybrydowek...
                                  To zależy bo orginalne japonskie STK to wspaniałe hybrydy każdy kto miał z nimi do czynienia ci to powie niestety chinskie zamieniki mozna dostac nawet 60% taniej ale sa beznadziejnie wykonane i łatwo sie pala.
                                  Kiedyś widziałem orginalne stk i chinska podróbe róznica niewyobrażalna...

Skomentuj

Najlepiej z uszkodzonego amplitunera klasy wyższej da sie znaleść takie procesory na ebay.
                                    a czy nie lepiej takiego ampli wyzszej klasy naprawic?

myslalem ze masz jakies dojscie do prockow...
                                    a ty nadal kombinujesz jak wiele osob juz wczesniej na forum...

jak chcesz to sie baw
                                    ale wiele osob dowiodlo ze budowa ampli do kina DIY jest NIEMOZLIWA lub NIEOPLACALNA!

Skomentuj

hermes Najlepiej z uszkodzonego amplitunera klasy wyższej da sie znaleść takie procesory na ebay.
                                      Lecz ja polecił bym kupienie całej płyty a nie samego procesora bo jego aplikacja może przysporzyć dużych problemow.
                                      E tam. Zamiast bawić się tak nieładnie jak proponujesz, lepiej znaleźć ampli z dobrym przedwzmacniaczem i porobić sobie końcówki mocy DIY (uniampy jakieś czy coś w ten deseń) wedle uznania. Problemem jest jedynie dobranie końcówki na centrala jako, że musi być ona mono.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        Problemem jest jedynie dobranie końcówki na centrala jako, że musi być ona mono.
                                        to nie jest zaden problem
                                        przykladowo symasyma masz mono...
                                        a uniampa mozna przeciez nie skladac calego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X