Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki przetwornik niskotonowy do 12m2??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak się składa, że miałem i MDSa10 DVC i ravemastera bsw104II. Co prawda używałem obydwu tylko w aucie, ale ten MDS je na śniadanie BSW. Właśnie produkuje on taki trochę miękki basik, bardzo przyjemny, czasami nawet tak przyjemnie kopnąć potrafił, ale tylko w br. Miałem go najpierw w klozecie, ale w br dopiero zaczyna on grać. Problem jest trochę z obudową, bo rura fi100 musi mieć ok 40cm długości i obydwa końce wyprofilowane. Taki zestaw kątowy fi100 kosztuje ok. 100zł. Inaczej jak będziesz rzeźbił to nie będzie to na pewno tak elegancko wyglądało. Pamiętam, że dałem za niego chyba 550zł. Jak dla mnie (zaznaczam, że słuchałem w aucie) to był on wart swej ceny. Miałem w aucie 7 subów, więc jakieś porównanie mam. Dla bsw to na pewno byłby dobry zamiennik. Jego wadą jest wytrzymałość mocowa. Mi się udało wyrwać membranę z resoru dolnego i pognieść troszkę cewkę hehe, ale faktycznie wtedy trochę przegiąłem. Za to bsw jest nie do zajechania. Gorące powietrze z br leci, głośnik aż się poci, ale się "nie wyrywa. Pytanie tylko, czy w cenie do 600zł bo tyle trzeba dać za mdsa nie ma lepszych głośników, ale tego już nie wiem, bo nie słuchałem nic innego w tej cenie, a tym bardziej do domu...

Skomentuj

kremien Podziekował za opinie.
      A z tego co pamietam to seria bsw mogla sie pochwalić wadliwie sklejonym dolnym zawieszeniem i też sie rozklejna natomiast to prawda że bsw sie nie da zarżnać
      A mógłbyś jeszcze opisać brzmienie bsw swoimi słowami bede miał jakiś punkt odniesienia.
      I powiedz jakim wzmaczniaczem go wtedy napedzałeś ze wyrwałeś zawieszenie?
      Cały czas sie zastanawiam czy te weglowe stx to dobry wybór bo na 80% końcówka mocy bedzie sym v2 400Watowym wiec przydało by sie głosnik na poziomie dla niego i zbudowac taki hi end subwooferowy który pobije konstrukcje do 5000zł przynamniej takie mam marzenia
      Dla bsw mam skrzynke 35L zestrojona na 35hz br fi-70 na już nie pamietam ile:) w takim razie musiał bym zastosować inny bas reflex dla tego intertechnika?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        A mógłbyś jeszcze opisać brzmienie bsw swoimi słowami bede miał jakiś punkt odniesienia.
        bsw? spodziewałem się po nim większego kopnięcia. Niby mówią, że jest szybki, ale ja tego zdania nie podzielam. Dobry drum and bass i głośnik się tak gubił, że coś pięknego Przy budzie sklepanej jak producent przykazał ten głośnik wręcz buczał momentami, bas mało różnorodny, ale dobrze się spisywał przy bicie z uderzeniami (np. przy hip hopie). Przeciągłe basy to na tym głośniku tragedia. Z drugiej strony byli ludzie, którzy byli pod wrażeniem, ale chyba tylko dlatego, że nie słyszeli w życiu nic lepszego. Dla mnie średniawka, dość szybko go zmieniłem. A było tak, że miałem mdsa w klozecie, wpadł mi w ręce bsw, chwilę z nim pojeździłem i wróciłem do MDSa, tylko że w br. Problem z nim jest taki, że w necie nie ma gotowego projektu do CA. Dlatego sklepałem budę 45l, pół metrowa rura fi100 i bawiłem się strojeniem. Doszedłem tak do chyba do 38cm i było już dobrze, tylko że wyrwało mi go z zawieszenia, ale to dlatego, że nie mormalizowałem kawałków i skończył się jeden cicho nagrany i zaraz huknął następny - głośny... Obydwa głośniki pędzone signatem RAM III MKII. Niby ten piec ma 300W, ale to naprawdę solidne i syte 300W. W sumie mówią, że ten piec ma miękkie brzmienie i może coś w tym jest, ale nie mam zbyt wielkiego porównania, bo nie żągluję tak piecami jak subami Podsumowując - MDS raczej jest warty swej ceny, ale musisz poświęcić trochę czasu na dostrojenie go (a to wiadomo sprawa bardzo indywidualna - preferencje, warunki odsłuchowe). Jeśli ten sub ma być ładny to nie masz wyjścia - musisz kupić zestaw kątowy fi100, ale to ze 120zł kosztuje. Baaaaardzo ważne jest wyprofilowanie obydwu końców rury, bo ten głośnik naprawdę masę powietrza tłoczy!!! fi70 to dużo za mało!!!

Skomentuj

Chciałbym żeby bas zaczynał sie od 28hz
          Jak się przeprowadzisz do 25-30mkw, ustawisz suba i miejsce odslchowe na 1/3 długości pokoju, zestroisz obudowe na te częstotliwość, to jak najbardziej. Nawet z BSW 10' i dobrym filtrem dp w panelu powinno to się jak najbardziej udać, jeśli trafisz modem pomieszczenia na okolice 28hz.

przedewszystkim subwoofer ma nie grac wtedy kiedy go nie potrzeba a ravemaster ma własnie takie nawyki.
          To nie są nawyki głośnika, tylko podbarwienia (mody) pomieszczenia. Posłuchaj w innym pomieszczeniu, a się przekonasz.

Biocanabis zaproponuje aktywna korekte a to mnie ani troche nie interesuje
          W takim pokoju w inny sposób jest to nierealne. Chociaż byś nawet Soundstream XXX18 w TL zestrojony na 28hz tam wstawił. Żeby to osiągnąć w bardziej klasyczny sposób bez dużego pomieszczenia nie masz nawet co próbować - przerabiałem akustyke bardzo wielu pomieszczeń przez wiele lat i wiem z doświadczenia. Nie wiem czego Wy się boicie. Na zagranicznych forach nie jest to niczym obcym i sporo ludzi używa i sobie chwali.

Skomentuj

Na Twoim miejscu najpierw polatałbym z tym subem, który masz po pokoju i posprawdzał różne miejsca a dopiero poźniej zakładał temat w którym prosisz o poradę na temat budowy high-endowego subwoofera schodzącego poniżej 30Hz. Jak masz 12M2 to na bank ściany są długie na około 3m więc masz moda w okolicach 50Hz. A taki mod da się wyeliminowac lub znacząco przyciszyć nie stawiając źródła 50Hz przy ścianach odległych od siebie o te 3,44m (Półówka i długośći fali 50Hz). Nie mam teraz czasu na graficzne przedstawienie tego co napisałem, bo wychodzę ale jak wrócę wieczorem to "namaluję" ci to w paincie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
              Jak się przeprowadzisz do 25-30mkw
              Szybko to nie nastapi...
              gooralesko ok w takim razie czekam :)
              Latałem z subem po pokoju znalazłem jedno ciekawe miejsce mebli lepiej ustawic sie już nie da,Kiedyś chciałem zastosować pułapki basowe ale jak zaczeliscie mi mówić ile to obliczania zrezygnowałem.

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 14:21 ----------

Wiec tak końcówka sub 450 zamówiona panel niedługo złoże
              I teraz pytanie BioCannabis mówiłeś kiedyś że mały pokój moge pokonać dużym głosnikiem tzw pompka mógłbyś pokazać coś na poziomie z tzw pompek?

Skomentuj

I teraz pytanie BioCannabis mówiłeś kiedyś że mały pokój moge pokonać dużym głosnikiem tzw pompka mógłbyś pokazać coś na poziomie z tzw pompek?
                Coś na poziomie? (X)XLS, albo przetworniki z subniskotonowyh serii Daytona. Głośniki typowe do db drag świetnie by sie nadały, jednak nie będzie to ten poziom brzmienia.

Latałem z subem po pokoju znalazłem jedno ciekawe miejsce mebli lepiej ustawic sie już nie da
                Jakbyś tego nie ustawił to i tak najdłuższa ściana tworzy stosunkowo wysoko położony rezonans pomieszczenia. 12mkw to miniaturowe pomieszczenie jak na słuchanie muzyki. Poniżej 40hz jest totalna lipa.

Co najgorsze, im mniejsze pomieszczenie tym rezonanse są głośniejsze. U mnie w starym pokoju 10mkw przy 60hz było +15db! A co za tym idzie, wszystko poniżej ze spadkiem 15-24db

Dodatkowo mod w okolicach 120hz nadawał basowi "kartonowego" brzmienia, coś ochydnego.

I najwyższy mod, 240hz podbarwiał najniższą średnice i dawał wrażenie "brudnego" dźwięku, też coś okropnego.

Po ich usunięciu bas był z 10 klas lepszy

Skomentuj

Teraz sie tak zastawiam czy jest sens montowania EQ do panelu subwoofera dodam że skrzynia do BR jest sens?
                  Z tego co pamietam to te Peerlessy sa dobre ale w kinie tak sie zastanawiam czy 12calowy dayton nie bedzie dobrym rozwiazaniem...

Skomentuj

Teraz sie tak zastawiam czy jest sens montowania EQ do panelu subwoofera dodam że skrzynia do BR jest sens?
                    W częstotliwości strojenia korekcja będzie swietnie działać, bo BR przejmie prace glośnika, i wytrzymałośc mocowa plus sprawność dużo wzrośnie. Robiąc skrzynie strojoną na 20hz masz pewnośc, że przy zejsciach do 20-30hz nie przeciązasz mechanicznie głośnika, jednak musisz przygotować solidny, duży port BR, bo idą takie ilości powietrza, że jeden 10cm świszczy przy średnich poziomach głośności. 2x10cm zmieścić to wyczyn, ja osobiscie robię tunel o objętości 30l.

Z tego co pamietam to te Peerlessy sa dobre ale w kinie tak sie zastanawiam czy 12calowy dayton nie bedzie dobrym rozwiazaniem...
                    Daytona nie słuchałem, ale mam bliźniaczą samochodową konstrukcję XLS 12, i jakość dźwięku i możliwości subniskotonowe są na wysokim poziomie. Dayton też pewnie pokaże klasę.

Skomentuj

W częstotliwości strojenia korekcja będzie swietnie działać, bo BR przejmie prace glośnika, i wytrzymałośc mocowa plus sprawność dużo wzrośnie. Robiąc skrzynie strojoną na 20hz masz pewnośc, że przy zejsciach do 20-30hz nie przeciązasz mechanicznie głośnika, jednak musisz przygotować solidny, duży port BR, bo idą takie ilości powietrza, że jeden 10cm świszczy przy średnich poziomach głośności. 2x10cm zmieścić to wyczyn, ja osobiscie robię tunel o objętości 30l.
                      Puki co i tak mam 33L dla bsw które jest wystrojone na 35hz nie mam potrzebny strojenia skrzyni na 20hz.
                      Podobno EQ daje rade tylko w skrzyni zamknientej a do otwartego br sie nie nadaje.
                      Jak to w końcu jest elementy nie kosztuja wiecej niz 45zł opłaca sie w takim razie?

Skomentuj

Podobno EQ daje rade tylko w skrzyni zamknientej a do otwartego br sie nie nadaje.
                        I do BR i do OZ się nadaje. Z tą róznicą, że poniżej strojenia BR nie możesz podbijać, bo głośnik wtedy pracuje jak bez obudowy. Dlatego też nie zmienia się zasada, że strojenie to dolny próg pasma przenoszenia suba. Oczywiście ponizej przetworzy to z spadkiem, ale będzie to raczej wymuszone. Ew mody moga podbić bas ponizej strojenia, jedynie wtedy moze to wyjśc efektywnie.

Jak to w końcu jest elementy nie kosztuja wiecej niz 45zł opłaca sie w takim razie?
                        Spróbować oczywiście mozna. Jednak taki filtr jedynie podbije Ci najniższy bas, i to niezbyt precyzyjnie. Nie zlikwidujesz modów pomieszczenia, jedynie podbijesz jakaś czestotliwość. Jak wygląda filtr? Masz możliwośc regulacji jego szerokości?

Skomentuj

BioCannabis Nie wiem jak wyglada filtr jest to jedynie w fazie moich przemyśleń i tak wykonał by mi to bebok bo ja nawet płytek sobie nie potrawie
                          Wydaje mi sie jednak że naprzykład można było by ustawić kilka db spadku dla czestotliwosci która sie kumuluje w moim pomieszczeniu co prawda wtedy może być dziura w pasmie no ale cóz...
                          Mam takie pytanie jeśli odetne subwoofer np na 50hz to nie odezwie sie przy 55hz?
                          Bo w moich panelach nie działało to tak jak bym chciał.
                          A chce tak żeby sub nie odzywał sie np powyżej 50hz i wyższa czestotliwoscia zajmowały sie kolumny jest to do zrobienia czy moje filtry nie działały zbyt dobrze i to dlatego?

Skomentuj

Mam takie pytanie jeśli odetne subwoofer np na 50hz to nie odezwie sie przy 55hz?
                            Zależnie od stromości filtru dolnoprzepustowego. Da się zrobić, ale tylko w skrajnych przypadkach stosowanie tak dużego zbocza ma sens. Jesli przy tych załóżmy 50-60hz z pikiem dajmy na to 55hz byś miał rezonans +12db, to taki filtr mógł by posłużyć jako partyzancka korekcja najbardziej uciżliwego modu. Moim zdaniem szkoda czasu.

W innym przypadku można by również odciąć tak suba grającego jedynie częstotliwości subniskotonowe. Kiedyś tak miałem, 35hz grał normalnie, a 40hz już ze spadkiem, 45hz cisza. Kolumny graly 45hz normalnie, 40hz już ze spadkiem, 35hz cisza. Spadek suba i kolumn przy 40hz sie wyrównywał, i nie było charakterystycznego "klejenia głośników" w dźwięku, który łatwo tak stromym filtrem spowodować przez jego nieumiejętne użycie.

Bo w moich panelach nie działało to tak jak bym chciał.
                            Jeśli masz w panelu filtr np. 12db/okt, to jak sama nazwa wskazuje wyciszy Ci o 12db wyższa oktawe, np. przy 50hz masz 0db, a po zastosowaniu takiego filtra charakterystyka opada równomiernie, żeby oktawe niżej osiągnąć spadek -12db, (100hz -12db) kolejna oktawa nizej będzie -24db (200hz -24db) i tak dalej. W takim przypadku 55hz jest niewiele cichsze od 50hz, więc jak masz np. moda pomieszczenia +12db przy 60hz, to i tak subwoofer będzie go wzbudzał.

A chce tak żeby sub nie odzywał sie np powyżej 50hz i wyższa czestotliwoscia zajmowały sie kolumny jest to do zrobienia czy moje filtry nie działały zbyt dobrze i to dlatego?
                            Czysto teoretycznie te filtry działają jak najbardziej prawidłowo. Kolumnom naturalnie opada ch-ka, a sub nie gwałtownie przestaje grać powyżej tych np. 50hz. Jednak w praktyce wygląda to tak, że mając wysoko połozone mody pomieszczenia nie da się nic ustawić, bo charka basu i tak będzie niemiłlosiernie nierówna, i żadne ustawienie tak prostych filtrów nie pomoże.

Jeśli masz kolumny w obudowie BR, dochodzą też zniekształcenia poniżej strojenia. Normalnie na samych kolumnach tego kompletnie nie słychać, ale kiedy chcesz je zgrać z subem, ich dźwięk poniżej strojenia BR gryzie się z dźwiękiem suba. Dlaczego? Ponieważ poniżej strojenia są ogromne przesuniecia fazowe, więc w niektórych częstotliwościach gry subwoofera kolumny grają w przeciwfazie do suba, co zabiera mu efektywność, i pogarsza jakośc basu. Przy użyciu subwoofera filtr górnoprzepustowy lub obudowa zamknięta w kolumnach sprawdza się o tyle lepiej, że nawet "głuchy" by to usłyszał, różnica jest zaskakująca.

Wydaje mi sie jednak że naprzykład można było by ustawić kilka db spadku dla czestotliwosci która sie kumuluje w moim pomieszczeniu co prawda wtedy może być dziura w pasmie no ale cóz...
                            Na pewno nie jest to jedna częstotliwość, są 3 postawowe mody pomieszczenia, ale w praktyce jest jeszcze więcej częstotliwości, ktore są za głośne lub za ciche.

Przy pomocy prostych filtrów nie osiągniesz zbyt wiele, lata biegałem z subem po pokoju, przestawiałem ustawienia w panelu, zmieniałem subwoofery. Do tego doszlo parę przeprowadzek, i mogę jednoznacznie stwierdzić, ze im mniejsze pomieszczenie, tym trudniej dobrze zgrać suba filtrem, Poniżej 20mkw zawsze charka będzie poszarpana.

Gdyby u Ciebie zestroić tego BSW dużo niżej lub zamknąć, i odpowiednio dostosować korekcje, to by Cię wcisnęło fotel jakością basu - jestem tego pewien U mnie w 15mkw jak wyłaczysz korekcje to po prostu jakbyś się przesiadł z Mercedesa do Poloneza
                            Last edited by BioCannabis; 19.10.2011, 21:12.

Skomentuj

Rozmawiałem z bebokiem i umówilismy sie wstepnie na odsluch wiec bede mógł u siebie posłuchać 12calowej wersji daytona pokaże to czy warto sie pakować w wiekszy przetwornik w planach też jest posłuchanie dobrej 8 calówki i może nawet monitorów
                              Jeśli 30cm "pompka" zagra fajnie w moim pokoiku to dozbieram do daytona lub do Wavecora SW310WA01
                              Tylko w przypadku Wavecora nikt o nim nic nie pisał żadnych opini nie znalazlem to najwyżej wykresy i parametry ktore wygladaja bardzo obiecujaco.
                              Może ktoś z forum miał styczność z tym głosniczkiem?

Skomentuj

Tylko w przypadku Wavecora nikt o nim nic nie pisał żadnych opini nie znalazlem to najwyżej wykresy i parametry ktore wygladaja bardzo obiecujaco.
                                Ja wiem czy tak obiecująco...głośnik jedynie do dużego oz lub jeszcze większego br, ale ten drugi to już ogromny by musiał być.

Skomentuj

Rozmawiałem z bebokiem i umówilismy sie wstepnie na odsluch wiec bede mógł u siebie posłuchać 12calowej wersji daytona pokaże to czy warto sie pakować
                                  Jak posluchasz bez korekcji w 12mkw to sie zrazisz i wybierzesz 8' - jestem tego pewien

Dzisiaj ustawiałem od podstaw korekcje swojego Xeteca XLS i posłuchałem chwilkę muzyki z calkowicie wyłączoną korekcją, ustawiając klasycznie głośność i odcięcie w wzmaku od suba.

Nie dało się tego po prostu słuchać! Wysoki bas był kartonowy, 40hz dudniało aż uszy bolały, a poniżej 40hz bas był z takim spadkiem, że był słabo słyszalny. W 30mkw bez korekcji było by pewnie bardzo ładnie, ale w małym pomieszczeniu zamiast pełnego, czystego basu słychać prawie same rezonanse i podbicia - takie już są prawa fizyki...

Po jakiś 2h przeskakiwania okienek DSP>Generator>Syngały sinusoidalne i ustawiania tego, brzmienie basu stało 10 klas lepsze. Super zejście w najniższe rejestry, energiczny wykop, i żadnych podbarwień. Oczywiście korekcja w kilkunastu częstotliwościach, każdy filtr ma inną dobroć, inną głośność, ustawienie tego jest dość trudne i czasochłonne.

Tylko, że jak przejechać generatorem 20-200hz to bez korekcji tragedia, same mocno słyszalne górki i dołki charakterystyki. Po korekcji prawie równo jak stół, z kosmetycznymi odchyleniemi

w planach też jest posłuchanie dobrej 8 calówki
                                  Wiesz jak w funkcji częstotliwości zagra dobra 8 calówka? Podobnie jak byś 12 calowej pompce ograniczyl pasmo od dołu, dzięki czemu mniej by Ci wzbudzała okolice 40hz, które niemiłosiernie dudnią w małych pokojach. Dlatego krąży na forach mit, że duży glośnik do małego pokoju się nei nadaje. Jest w tym trochę prawdy, ale rozwiązanie takiego problemu jest bardzo proste. Równie dobrze można wstawić do małego pokoju 20 calowy głośnik, zmienić charke żeby grał podobnymi częstotliwościami jak 8', i z punktu widzenia podbić i rezonansów będzie je wzbudzał podobnie jak 8'...

Bazując na tym micie ograniczamy denerwujący najniższy rezonans pomieszczenia, jednocześnie całkowicie rezygnując z basu ponizej tego rezonansu. Nie prościej ten rezonans usunąc korekcją, i nie rezygnować z basu poniżej tego rezonansu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    Ja wiem czy tak obiecująco...głośnik jedynie do dużego oz lub jeszcze większego br, ale ten drugi to już ogromny by musiał być.
                                    Jak też mówiłem skrzynie 100L mi nie przeszkadzaja...Ale cieżko go bedzie nisko zestroic...

BioCannabis Ja rozumie że aktywna korekta i wgl ale ja najczesciej słucham muzyki z cd i nie mam mozliwosci podpiecia equalizera...
                                    Natomiast jak przyjdzie mi od irka końcówka mocy i złoże panel to moge spróbować tej korekty mogłbyś podać jakiś link do tych zabawek?
                                    Niestety pokoju nie zmienie.
                                    Jeśli natomiast Aktywna korekta była by szczałem w dziesiatke zastanowił bym sie nad dobrym dac'em do komputera

Skomentuj

Jak też mówiłem skrzynie 100L mi nie przeszkadzaja...Ale cieżko go bedzie nisko zestroic...
                                      Obawiam się że i 100 litrów to może być mało. Qts bliski 0,6 mocno utrudni jego sensowną aplikacje. Znowu jakby dać mu optymalny bass reflex to będzie prawdziwy potwór subniskotonowy.

Wersja 4ohm wydaje się być lepszym wyborem do BR.

Skomentuj

Samo niskie strojenie nie wystarczy żeby złamać akustyke pomieszczenia. Nawet jeśli zejdziesz do 24hz bez żadnego spadku, to i tak podbicie przy ok 40hz załózmy +12db sprawi, ze te 24hz usłyszysz, ale z spadkiem 12 decybelowym. A fizycznie nie możliwe jest żeby dostroić subwoofer żeby przy 24hz grał +12db względem reszty pasma, co w przypadku korekcji jest banalne.

BioCannabis Ja rozumie że aktywna korekta i wgl ale ja najczesciej słucham muzyki z cd i nie mam mozliwosci podpiecia equalizera...
                                        Są Equalizery które możesz podpiąć i w ten sposób. Niestety stosunek wydanych pieniędzy do osiągniętego efektu jest niezbyt dobry. Trzeba mieć dośc zasobny portwel

Natomiast jak przyjdzie mi od irka końcówka mocy i złoże panel to moge spróbować tej korekty mogłbyś podać jakiś link do tych zabawek?
                                        Masz na myśli układy elektroniczne do przedwzmacniacza, czy normalne klocki DSP? Dość proste układy podbijające jedną częstotliwość kiedyś opisywał Irek na elektrodzie, trzeba by poszukać. Co do klocków DSP jest tego trochę na Allegro, za ok 500zł już dorwiesz coś, co da bardzo dobre rezultaty w małym pomieszczeniu, jednak trochę będzie brakować do ideału z powodu zbyt małej rozdzielczości korekcji (Czyli zamiast dokładności co do 1hz, i dokladnego ustawienia dobroci filtra, masz jedynie suwaki np. 24hz, 32hz, 40hz i tak dalej)

I jeszcze taka jedna ciekawostka. W panelach do subwooferów za grube tysiące złotych jest możliwość korekcji jednej częstotliwości z poziomu panelu. Można sobie dobrać częstotliwośc i siłę podbicia. Jest takie coś np. w panelu zalecanym do XXLS'ów.

Niestety pokoju nie zmienie.
                                        Dlatego zostaje Ci albo dobrze kombinować, albo pogodzić się z tym i słuchac podbarwionego basu. Ja już od lat zawziecie siedze w tym temacie, a na początku miałem IDENTYCZNY problem jak Ty.

Dobra, trzeba zwijac się do pracy
                                        Last edited by BioCannabis; 23.10.2011, 15:52.

Skomentuj

I jeszcze taka jedna ciekawostka. W panelach do subwooferów za grube tysiące złotych jest możliwość korekcji jednej częstotliwości z poziomu panelu. Można sobie dobrać częstotliwośc i siłę podbicia. Jest takie coś np. w panelu zalecanym do XXLS'ów.
                                          Bede miał własnie taki przedwzmaczniacz:)
                                          Pytałem raczej czego ty używasz czy to wszystko dzieje sie poprzez komputer czy masz osobny klocek ?
                                          Jak bys miał kiedyś czas i cheć mi to wytłumaczyć to bardzo chetnie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X