Zamieszczone przez Marios221
Zobacz posta
Korekcja KX'ami - Opis
Wchodzisz w "4XDSP" po lewej na dole, i widzsz siatkę DSP. Usuwasz wszystko, zostawiasz tylko "xrouting" i "epilog".
Od xrouting masz 2 wyjścia po prawej na górze "[8000] stereo_l" i "[8001] stereo_r" to podstawowe wyjście dźwięku komputera do karty.
Od epilog po lewej masz 6 wejść. Analog Front Left/Right, Analog Rear Left/Right, Analog Center i Analog Subwoofer. Prowadzą do 3 wyjśc Jack w karcie muzycznej. Ustawiasz dowolnie, możesz sobie nawet na 4 kanały przednie i tylne puscić podzielony sygnał do 2 wzmacniaczy, i zrobić kolumny aktywne.
Wszystko polega na tym, żeby pomiędzy wyjściami xrouting a epilog wrzucić filtry modyfikujące dźwięk.
Wybierasz je prawym przyciskiem myszki w Dodaj efekt/wtyczkę, i większośc znajduje się w Korektory/Filtry.
Najczęściej używana do korekcji to EQ Peaking (ustawiasz czestotliwość (Hz), dobroć (Q) i siłę (Db) filtra). Służy do wyrównywania górek i dołek na charakterystyce.
Bardzo użyteczne też są tez filtry EQ HighPass i EQ Lowpass, ich działania tłumaczyć nie trzeba.
Czasem przyda się również filtr EQ LowShelf. Możesz nim równomiernie podbić sobie częstotliwości np. 20-80hz, a nie tylko zrobić górke lub dołek na charce jak w przypadku EQ Peaking.
Jak to wszystko ustawiamy?
BARDZO WAŻNE! Jeśli masz kolumny w BR to je albo zatkaj, albo poniżej strojenia utnij bardzo ostrym filtrem. W niektórych częstotliwościach ponizej strojenia kolumny moga grać nawet w przeciwfazie z subem!!!
Co będzie potrzebne?
-Generator sygnału (jak nie masz to Ci moge podesłać)
-Nagrane z generatora sygnały sinusoidalne od 20 do 300hz. Od 20 do 100hz co 5hz (20, 25, 30 itd), a powyżej 100hz nagrane już co 10hz (110, 120, 130hz itd.)
-Sprawne ucho
-Cierpliwość

Najpierw wyłaczasz suba i jedziesz generatorem 20-300hz na samych kolumnach. Wszelkie rezonanse jakie usłyszysz zapisujesz sobie w notatniku. Uwzględnij też w jakiej szerokości pasma występują (czy na szerokości 5hz, czy na szerokości 20hz), od tego zależy dobroć filtrów która potem ustawisz.
Potem właczasz samego suba, i również zapisujesz sobie rezonanse jakie on wzbudza.
Potem likwidujesz górki i dolki charki kolumn i suba (oddzielnie!), żeby utrzymać maksymalnie liniowe pasmo tam gdzie mają grać. W ustawieniu tego pomocne będzie wcześniej zapisane położenie rezonansów i nagrane sygnały sinusoidalne, które sobie będziesz odsłuchiwał żeby ocenić, czy jest równo.
Na sam koniec ustawiasz odcięcie filtrami LowPass i HighPass i robisz kosmetyczne poprawki.
Jeśli po odsłuchaniu sygnałów sinusoidalnych 20-300hz, i przejechaniu generatorem 20-300hz uznasz, ze jest równiutko, możesz zaczynać odsłuchy!
Mam nadzieje, że ktoś doceni godzinę mojego czasu spędzoną żeby to wszystko opisać. Nigdzie w necie nie ma takiego opisu, sam do tego wszystkiego doszedłem po roku stosowania tego w 2 różnych pomieszczeniach i na 6 różnych subwooferach jakie przez ten czas miałem.
Skomentuj