Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co jeszcze mogę poprawić w swoich kolumnach?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co jeszcze mogę poprawić w swoich kolumnach?

Wziąłem się za fornirowanie kolumn i zastanawiam się, co mogę poprawić w nich, żeby polepszyć brzmienie. Kolumny to 2x tonsil 13/50/9 z kopułką morela MDT29. Gdy je budowałem nie filozofowałem zbytnio nad "uszlachetnianiem", jednak teraz mam doskonałą i chyba ostatnią okazję, aby coś polepszyć. I tak zastanawiam się, czy nie warto wpakować czegoś do środka? np. coś o nieregularnych kształtach na spodzie i górnej ściance, aby ograniczyć falę stojącą, wyprofilowanie tunelu br, może trochę piachu nasypać do dolne komory? Jedyne co mnie ogranicza to rozsądek i wymiary otworów na głośniki. Będę miał granitowe podstawki. Jak uważacie, czy lepiej zastosować kolce, czy gumy do tłumienia drgań? Wzmocnień chyba raczej dawał nie będę, bo nie czuję żadnych drgań, gdy kolumny grają, poza tym to 13cm przetworniki i nie potrafią one zatrząsnąć obudową. Według mnie te tonsile grają całkiem fajnie, największy ich minus to bas i wytrzymałość mocowa. Dlatego zastanawiam się nad jakimś małym subem, który by wspomagał od dołu te kolumny, żeby się nie męczyły, bo mi ich szkoda po prostu. Ogólnie potrzebuję wszelkich pomysłów i sugestii, bo wiadomo, że w audio dąży się do doskonałości i chcę poprawić co się tylko da nim zamknę kolumny na amen. .

Poniżej zdjęcie moich kolumienek od środka, niedługo więcej zdjęć w odpowiednim dziale...
    http://imageshack.us/photo/my-images/828/p1070495x.jpg/

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
    największy ich minus to bas
    Mało go masz? W takim bądź razie proponuję pokombinować z ustawieniem gdyż basu z tych głośników jest naprawdę sporo

Skomentuj

albo sprawdzić czy kolumny masz podłączone w fazie

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
        albo sprawdzić czy kolumny masz podłączone w fazie
        nie no bez przesady hehe basu jest sporo i owszem, ale cholera w innych pokojach, a nawet na balkonie, a u mnie jest dobrze tylko jak w drzwiach stanę. Poza tym lubię słuchać głośno muzyki i te tonsilki przekraczają swój xmax u mnie...

Skomentuj

zapewne masz problemy z akustyką pomieszczenia..

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
            zapewne masz problemy z akustyką pomieszczenia..
            wiem wiem, ale to inny temat. Teraz chcę poprawić co mogę w kolumnach, bo raczej ostatni raz z racji fornirowania mam je otwarte. Później już będą zamknięte i zapieczętowane na amen...

Skomentuj

Widzę przegrodę w dolnej części obudowy, szkoda że nie jest pod kątem (przynajmniej tak wygląda). Pomysł wypełnienia dolnej części piaskiem - bardzo dobry, często stosowany. Ja dałbym jednak usztywnienie w połowie wysokości (powierzchnie boczne są jednak spore. A tak na marginesie - solidne wykonanie!

Skomentuj

Wpadkuj maty bitumiczne albo papę do srodka. Dociażenie piaskiem rownież jest ok.
                Co do wzmocnienien to jestem innego zdania, wg mnie powierzchnia scianek jest duza, wiec wypadalpoby dac. Tylko te zabiegi niekoniecznie musza wplynac na bas, moga poprawic stereofonie (chociaz bas tez bedize mial inny charakter).

Tez kiedys tak mialem, ze chcialem ulepszys nswoje kolumny i oprocz w/w wpadlem na jeden swietny pomysl - system aktywny. Z dobra korekcja BS na pewne bedizesz zadowolony.

Skomentuj

wywal "szlam" z moreli, będzie sporo lepsza góra.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    Tez kiedys tak mialem, ze chcialem ulepszys nswoje kolumny i oprocz w/w wpadlem na jeden swietny pomysl - system aktywny. Z dobra korekcja BS na pewne bedizesz zadowolony.
                    A możesz mi opisać jak taka korekcja wygląda? to programowa, czy sprzętowa korekcja?

Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz posta
                    hmm chyba wolę nie ryzykować. Lubię głośno słuchać muzyki i nie chcę spalić moreli, bo bym się chyba popłakał. A tanie nie były...

Skomentuj

Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz posta
                      I to powinno za sobą pociągnąć modyfikacje zwrotnicy.

Skomentuj

A możesz mi opisać jak taka korekcja wygląda? to programowa, czy sprzętowa korekcja?
                        Ja mam ta korekcje zaimplementowaną w swojej aktywnej zwrotnicy, schemat mniej więcej taki http://www.t-linespeakers.org/tech/b...stepcompo.html . Taka kompensacja to podwójny op-amp (jego druga czesc pracuje jako bufor wejsciowy) + zsilanie stabilizowane (2x12 lub 2x15V). Dodajac jeszcze 3 takie op-ampy mamy w pelni aktywna zwrotnice wraz z regulacja glosnosci tweetera, tylko trzeba to sobie samodzielnie dostroic (wkladka mikrofonowa panasonica za 15zł + holimpulse). Sama kompensacje można dostroic na sluch, jednak nie wiem, czy nie wprowadzi ona przesuniec fazowych i w ten sposob mozliwe ze rozstroi istniejaca pasywna zwrotnice.
                        Last edited by tomq88; 20.10.2011, 17:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta

hmm chyba wolę nie ryzykować. Lubię głośno słuchać muzyki i nie chcę spalić moreli, bo bym się chyba popłakał. A tanie nie były...
                          Jeśli masz II rząd to raczej prędzej spłoną te tonsile. Morelki przeznaczone są do zestawu 80W tak więc potrafią przyjąć sporo mocy. Oczywiście prawdopodobnie trzeba będzie wprowadzić pewne korekcje w zwrotce pasynej ale uważam, ze się opłaca. Sam cieszę się tymi właśniie morelkami z usuniętym mułem i uwierz mi... ja również lubię posłuchać na godzinie 12 :) , a przestrzeń i ilość detali jest nieporównywalna do wersji z ferro.

Skomentuj

Doszedłem do wniosku, że powinienem zmniejszyć objętość moich paczek. I wpadłem na taki pomysł, żeby użyć do tego celu styropianu, połamać go na regularne kształty i przykleić do górnej i dolnej części skrzyni (oczywiście od środka). Czy dobrze myślę, że w ten sposób można ograniczyć falę stojącą w obudowie? Moje paczki mają 29 litrów, bo doliczałem jeszcze objętość portu br i lekki zapas na regulacje. Inni natomiast w swoich tonsilach stosują obudowy ok. 26 litrów i sądząc po wychyleniach membran 29l może być już dla nich zbyt dużo. To jak? dowalić styropian góra-dół, czy podoklejać listewki do ścianek bocznych celem usztywnienia obudowy?

Skomentuj

Czaruję...
                            X