Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za sprzęt?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za sprzęt?

Udało mi się kupić za parę groszy takie oto kolumny
    http://www.lavpris.net/art-8.asp?id=21
    http://www.audiofidelity.no/comlete_mags/Fidelity41.pdf (strona 73)
    Mam tylko centralny, subwoofer i satelitki, niestety przednich kolumn poprzedni właściciel nie posiadał. Sub jest pasywny, podłączyłem go do panelu z onkyo skw204, przy większych głośnościach słychać świsty i wydaje się że membrana ma wyskoczyć:] Jednak przy normalnej głośności gra świetnie więc jest to sprawka słabego panelu czy głośnika? co do świstów to przypuszczam że br będzie za mały (znajduje się na spodzie). Jeśli ktoś posiada informacje na temat tego zestawu byłbym wdzięczny, sprawdzałem głośniki ale nie ma na nich żadnych cyfr czy oznaczeń, mogę zrobić parę fotek głośników i zwrotnic.

A czy mi sie wydaje czy to nie jest już taki typowy low end w stylu VK?
    Bo parametry dużo nie mówia ale waga owszem

Skomentuj

cena tego kompletu trochę nie pasuje do low endu, no chyba że to taki chwyt marketingowy:)

Skomentuj

Fotki daj to zobaczymy jak to jest zbudowane.Wzmacniacz z tego onkyo to raczej za słaby,bo przypuszczam ,że 100wat rms nie ma,a na czym jest zbudowany i jakie napięcie zasilania?
        Dla 12" br powinien mieć śred.10cm,może też być świst od ostrej krawędzi br w środku.
        Waga akurat jest ok, co nie znaczy że to dobry zestaw.

Skomentuj

dawidssd Przeczytaj co napisałem uważanie...
          Najłatwiej bedzie tego posłuchać i powiedzieć jak to gra w porównaniu z innymi konstrukcjami wtedy bedziesz miał rozeznanie

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            czy mi sie wydaje czy ten temat (IDENTYCZNY!) juz byl?

Skomentuj

oto fotki jak to w środku wygląda:

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 20:13 ----------

---------- Post dodany o 20:36 ---------- Poprzedni post o 20:33 ----------

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post o 20:36 ----------

cd

Skomentuj

Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator

Skomentuj

Skomentuj

No cóż - Panel z onkyo nie ma za duzej mocy, wiec brak kontroli przy wyzszych wysterowaniach jest jasny. Port BR jest dość mały, więc świsty też będą słyszalne.
                    całość wygląda nieźle, zwrotki są co prawda 12/6 ale są. Uwagę zwraca tweeter 28mm z membraną jak w morelu mdt29.
                    A jak całość gra? tzn reary i center?

Skomentuj

tunel br ma 70mm, więc go usunąłem i świsty zniknęły, co do samego dźwięku to mogę tylko porównać z maestro 130, dużo więcej szczegółów na tych głośniczkach słychać, góra jest bardzo czysta, jednak brakuje mi do kompletu frontów, więc sobie zbuduję, tylko problem będzie bo nie wiem jakie przetworniki siedzą w tym centralnym i tylnich, więc nie wiem czy nie będzie lepiej tych obudów wykorzystać i powrzucać serię AWX. Ogólnie to za taką kasę to bym nigdy takich kolumn nie zbudował:] Gdzieś na norweskim forum wyczytałem że w tych kolumnach siedzą głośniki KEFa ale nie wiem czy to prawda. Na głośniku centralnym widać na zawieszeniu napis Boston, jednak tylko w kolumnie centralnej jest to zawieszenie, może było wymieniane.

Skomentuj

Całkowicie go usunąłeś? Przecież zmieniłeś tym samym strojenie... Powineneś go zastąpić większym - 102mm i odpowiednio dłuższym. Zmierz litraż wewnętrzny obudowy, długość tego tunelu co był a potem przesymuluj w win isd jakiej długości ma byc 102mm.

Ja bym zrobił fronty na np. MDT29 + 2x AWX

Skomentuj

usunąłem go tymczasowo żeby tylko tych świstów nie było, co do frontów to chyba łatwiej będzie tylko na awx zrobić bo nie będzie problemu z zwrotnicą.

Skomentuj

Ciekawe te głośniki.Kopułka wygląda jak USHER AUDIO T9930C-15 ekranowany,a średniak jak AWX na stalowym koszu.Może STX maczał paluszki przy tych głośnikach?

Skomentuj

dawidssd Przecież bez basreflexu nie ma to prawa grac...
                              Tunel jest odpowiedni ale nie wyprofilowany...
                              Subwoofer nie wyglada już tak kolorowo blaszany kosz słabe wygłuszenie.
                              Centralny za to ładnie odlewane kosze membrany sa weglowe?
                              Proponuje wygłuszyć porzadnie subwoofer zaokraglić orginalny bas-reflex i zrobić do tego fronty:)

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                                a średniak jak AWX na stalowym koszu.Może STX maczał paluszki przy tych głośnikach?
                                mi on bardziej przypomina alpharda
                                byl taki podobno bardzo dobry (nie pamietam modelu)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  dawidssd Przecież bez basreflexu nie ma to prawa grac...
                                  otwór w obudowie ma średnicę 100mm jednak br od środka miał niecałe 70mm więc raczej jest nieodpowiedni, bez tunelu świstów nie ma co na chwilę obecną mnie zadowala, bo świsty były ogromne, nowy mam już zamówiony więc kwestia paru dni.

Membrany są węglowe. Mam zamówiony panel SUB300 więc sprawdzę jak będzie na tym grał ten sub, jak będzie coś nie tak to wrzucę inny głośnik może jakiegoś daytona, obudowa ma ok 40l, ciezko dokładnie policzyć ze względu na te łuki.

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                                  średniak jak AWX na stalowym koszu.Może STX maczał paluszki przy tych głośnikach?
                                  Na pewno STX nie miał z tym nic wspólnego:) Te kolumny są w norwegi dostępne tylko za zamówienie i importują je z chin, szukałem po necie ale nic nie ma na ten temat konkretnego.
                                  CO do tego zawieszenie w tym centralnym, raczej było wymieniane w przeszłości, w tylnich jest trochę twardsze no i bez logo Boston.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X