Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Xls 12 - tl?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Xls 12 - tl?

Otrzymałem dzisiaj przesyłkę z XLS 12. Teraz pozostanie mi jedynie dobranie obudowy i odsluchy. Zagospodarowałem mieszkanie tak, ze zmieszczę bardzo duży sub, wiec myślę nad TL

Maksymalne wymiary (szerkość) to 60x80, wysokość dowolna. Chcę wydać ok 100zł na płyty wiórowe.

Oczekuje od obudowy jak najbardziej efektywnego przenoszenia najniższej oktawy basu (16-32hz), przy zachowaniu dobrej jakości dźwięku średniej oktawy basu (32-64).

Subwoofer będzie spasowany z resztą sprzętu i pomieszczeniem odsłuchowym w następujący sposób:

- 64hz - Filtr dolnoprzepustowy 48db/okt
    - 48hz - Filtr donloprzepustowy 12db/okt
    - Filtry uspokajające wszystkie rezonanse pomieszczenia.
    - Filtry korygujące spadek ch-ki subwoofera.

Bez filtra subsonicznego, który wprowadzał by jedynie zbędnie zniekształcenia w najniższej oktawie, zabezpieczajac przetwornik, który takiego zabezpieczenia nie potrzebuje.

Jeśli chodzi o obudowę BR, najbardziej optymalna dla mnie to 100l@20hz,

Jesli chodzi o obudowę TL, potrzebuje kilka rad, bo nigdy niczego takiego nie projektowałem. Plus mam kilka pytań:

-Jaki spadek ch-ki (db/okt) ma taka obudowa poniżej fb?

-Jaki wpływ na brzmienie może mieć bardzo duza ilośc zagięć tunelu?

-Jakiej średnicy tunel jest najoptymalniejszy dla 12' o wysokich mozliwościach subniskotonowych?

-Jak liczy się strojenie takiego tunelu? Po prostu dzieli długośc fali dźwiękowej na 4 części, czy są jeszcze jakies inne, lepsze sposoby?

-Jaki wpływ na taką obudowe ma rezonans free air (Fs) głośnika? Jak wygląda praca obudowy poniżej Fs?

-Jak wygląda kwestia wytwarzania ciśnienia w najniższej oktawie w porównaniu do OZ, czy BR?
    Obudowa TL równie dobrze nada się sie do wytwarzania basu ciśnieniowego jak OZ, czy BR? Czy będzie grać "na odleglość"?

-Ile decybeli można zyskac w porównaniu z BR?

Odpowiedzi znacznie pomoga mi w projekcie takiej obudowy.

Tylko prosze Was - nie chce żeby ten temat zamienił się w pole bitwy. Chcę poważnej rozmowy, i kilku cennych rad

A czytac tematu linii to sie nie chcialo i czeka sie na gotowca? :>

Skomentuj

A ja C tylko powiem tyle, że XLS12 od Xeteca który masz, ma się do Peerlessa XLSa tak jak maluch do ferrari, czyli że oba mają silnik z tyłu. W ich przypadku chodzi o kosz.
      Twój głośnik nie ma takich właściwości subsonicznych jak Peerlesowski XLS12, Twój to coś jak AXX1212 którego miałeś, i wiesz że nie grał.
      IMO strata czasu na ten głośnik, żeby próbować wycisnąć z niego to co zamierzasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        A czytac tematu linii to sie nie chcialo i czeka sie na gotowca?
        Czytałem temat, ale żeby znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania musial bym z 50 stron przeczytać. Po prostu nie mam tak dużo czasu

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        A ja C tylko powiem tyle, że XLS12 od Xeteca który masz, ma się do Peerlessa XLSa tak jak maluch do ferrari, czyli że oba mają silnik z tyłu. W ich przypadku chodzi o kosz.
        Maluch do Ferrari? Te głosniki sa wyprodukowane w tej samej dunskiej fabryce co (X)XLS od Peerlessa. Robione na specjalne zamówienie Hi-Endowej niemieckiej firmy zajmującej się Car-Audio. Jakość wykonania jest na najwyższym poziomie. Wszystkie rozwiązania i technologie są takie same, jedynie parametry zoptymalizowane do małej skrzyni CA. W ten sam sposób, w jaki są optymalizowane w 3 różnych wersjach XXLS'ów, do 3 różnych obudów. Cena Xeteca nowego to 1200PLN, więc nie jest to tani głośnik.

Widziałes inne produkty firmy Xetex? Mają poza glośnikami potężne wzmacniacze o prawdziwych mocach, które są bardzo drogie.

Twój głośnik nie ma takich właściwości subsonicznych jak Peerlesowski XLS12
        Ma identyczne co do milimetra wychylenie liniowe i maksymalne, ma takie samo SD, cewkę o takiej samej mocy, więc możliwości subsoniczne są dokładnie takie same. Potwierdza to również symulacja w WinISD z XLS 12 sprzedawanym przez Peerlessa. ilość decybeli jaką pozwala osiągnąć w najnizszych rejestrach jest dokładnie taka sama, ch-ki bardzo zbliżone do siebie.

Twój to coś jak AXX1212 którego miałeś, i wiesz że nie grał
        AXX1212 przy nim wygląda jak plastikowa zabawka dla dzieci, nie ta klasa głośnika

Jednak mimo słabej jakości wykonania AXX1212 ma spore możliwości subniskotonowe, tylko trzeba uwzględnić fakt, że producent stworzyl go do generowania natężeń wyginąjących dach w częstotliwościach 30-40hz. Ma spore możliwości mechaniczne, i po korekcji ch-ki bardzo ładnie sobie radzi z częstotliwościami subniskotonowymi.

Mam też Vify M17WG, które były robione na specjalne zamówienie niemieckiego producenta kolumn ATL, który budował Hi-Endowe kolumny. Jakośc wykonania i brzmienie są wysokiej klasy. Tak samo kolumny PMC, tam też są te głośniki z parametrami dostosowanymi do potrzeb producenta, i też nie jest to jakas plastikowa podrobka głośnika.

Skomentuj

To moze podaj wiarygodne parametry tej podrobki XLS? Bo bez tego nic nie zaprojektujesz.

Skomentuj

To moze podaj wiarygodne parametry tej podrobki XLS? Bo bez tego nic nie zaprojektujesz.
            Uważasz też, ze w kolumnach PMC są podróbki ?

Re/Ohm 2,40
            Le/mH 1,60
            Fs/Hz 34,90
            Qms 7,14
            Qes 0,46
            Qts 0,43
            Mms/g 133,20
            Vas/l 47,00
            Sd/cm 466,00
            BI/N/A 12,34
            Pmax/W 500,00
            Xmax/mm 24,00
            dB/1W/1m 91

Skomentuj

I to chcesz wsadzic do linii transmisyjnej aby uzyskac realne zejscie 20hz? Jezeli to ma byc kopia tego glosnika : http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1418.html to Ty masz cos zupelnie innego.

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
              Uważasz też, ze w kolumnach PMC są podróbki ?
              Nie jestem konstruktorem w PMC wiec nie wiem na 100% co wkladaja do swoich kolumn. Moge jedynie sobie podumac.

Skomentuj

I to chcesz wsadzic do linii transmisyjnej aby uzyskac realne zejscie 20hz? Jezeli to ma byc kopia tego glosnika : http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1418.html to Ty masz cos zupelnie innego.
                Xetex nowy kosztował kiedyś 1200zł, jest 400zł droższy od Peerlessa. Dlatego, że Peerless je produkował i zarabiał na tym, i dopiero oni swoją marże dokładali do tego, co już kupili gotowe...

A porównywałeś parametry 3 różnych wersji XXLS? 3 różne wersje, każda ma inne parametry, i jest przeznaczona do innego rodzaju obudowy. Też zupełnie co innego, czy jednak ten sam głośnik w 3 wersjach?

Mój Xetec wygląda identycznie jak ten XLS 12 na zdjęciu. Jedynie ma napis na membranie. Zauważ też, ze niektóre wersje XLS mają na nakładce przeciwpyłowej logo Peerless, niektóre nie mają. Peerless wyprodukował mnóstwo wersji, z najróżniejszym podstawowym numerem modelu. Rónież te produkowane do Hi-Endowych subwooferów i kolumn miały nietypowe podstawowe oznaczenie, różniące się od tych sprzedawanych. Samych XXLS jest już 6 różnych, ostatnio zrobili takie z membraną z aluminium i zupełnie innymi parametrami.

Zamiast dyskutować nad oryginalnością głośnika droższego od podstawowej wersji XLS od Peerlessa przejdziemy do konkretnej rozmowy.

Skomentuj

Sluchaj, ja nie wiem co kto dla kogo robi i wcale mnie to nie interesuje. Jak dla mnie to czuje sie troche wprowadzony w blad, poniewaz sadzilem, ze chodzi tutaj o Peerlessa XLS 12, ale pozniej dowiaduje sie o jakis Xetexach, a jeszcze pozniej o XXLS.
                  Natomast XLS a XXLS to zupelnie inne glosniki. Sam XLS jest w dwoch roznych wariantach. Nie wiem co Peerless produkowal kiedys, patrze na to co ma teraz w ofercie i do tego sie odnosze.

Parametry glosnika jaki podales sa kiepskie i szkoda by mi bylo pracy w budowe linii transmisyjnej dla takiego przetwornika. Z tego co widze to glosnik jest wybitnie zaprojektowany pod Car audio, a nie system domowego audio. Vas jest malutki jak na glosnik 12 cali ( TL tego nie lubi ), dobroc troche za wysoka, a ten nieszczesny rezonans ni w kij ni w pale. Mi to wyglada na glosnik do zawodow demo car, gdzie w malej budzie przyjmie bardzo duza moc, mechanicznie ma duze mozliwosci, a zestrojenie glosnika nie jest pod super niski bas, tylko taki tluczek do pompowania cisnienia.

Wez to oddaj do sklepu, albo jakiemus maniakowi Car audio sprzedaj, bo gniota nabyles. Niech twoj temat bedzie przestroga dla innych :)

Skomentuj

Parametry glosnika jaki podales sa kiepskie i szkoda by mi bylo pracy w budowe linii transmisyjnej dla takiego przetwornika.
                    Kiepskie?! Głośnik może nawet pracować w 15l OZ przenosząc stosunkowo nisko. W 25l osiąga Qtc 0,7.

Jak dla mnie to czuje sie troche wprowadzony w blad, poniewaz sadzilem, ze chodzi tutaj o Peerlessa XLS 12, ale pozniej dowiaduje sie o jakis Xetexach, a jeszcze pozniej o XXLS.
                    XLS 12 830500 ma ten sam układ magnetyczny, ten sam kosz, te samą membrane. Różni się jedynie podatnością zawieszenia i 4ohm cewką. Głośnik jest wykonany jak każdy inny XLS, i wykonany w tej samej fabryce w Danii.

Wez to oddaj do sklepu, albo jakiemus maniakowi Car audio sprzedaj, bo gniota nabyles.
                    No głośnik jest przeważnie używany w car audio. Ale po 1 ludzie sobie go bardzo chwalą, i wiele osób zmieniających często suby juz zostało przy tym głośniku na lata. Po 2 dlaczego głośnik car audio miał by nie grać w domu? STX węglowy 20cm gra świetnie i w domu, i samochodzie. MDS 08 tak samo. Więc dlaczego G-12XLS miał by zagrać źle?

Mi to wyglada na glosnik do zawodow demo car, gdzie w malej budzie przyjmie bardzo duza moc, mechanicznie ma duze mozliwosci, a zestrojenie glosnika nie jest pod super niski bas, tylko taki tluczek do pompowania cisnienia.
                    Jaki wpływ ma "zestrojenie" glośnika, kiedy ma sie możłiwość dowolnej modyfikacji pasma, w stosunkowo dużych zakresach dzięki 4,4cm maksymalnego wychylenia?

Widzę, ze nie da sie z wami porozmawiać jak z normalnymi ludźmi. Zamknijcie ten temat wpizdu.

Skomentuj

Po co ta jałowa dyskusja??
                      BioCannabis Jeśli wiesz lepiej to po co pytasz i prosisz o pomoc?!?
                      Jeśli tak dalej pójdzie to nie bedzie sie tutaj dało dyskutować bo zaczniesz mówić o tych wszystkich aktywnych korektach i innych ukrywaniach niedoskonałosci głosnika...
                      Albo wez wsadz go do 80L br i daj sobie spokój....

Skomentuj

Jaki wpływ ma "zestrojenie" glośnika, kiedy ma sie możłiwość dowolnej modyfikacji pasma, w stosunkowo dużych zakresach dzięki 4,4cm maksymalnego wychylenia?
                        Skoro masz zamiar wprowadzać jakieś znaczące korekcje w paśmie (czy to podbicia czy tłumienia - nie wiem) to jakie znaczenie ma, że głośnik będzie miał w takiej obudowie -3dB przy 40Hz a w innej -3dB przy 35Hz? Przecież i tak będzie mu podbijał dół pasma. Nawet jeśli w obudowie TL zyskasz te kilka Hz niższego, czystego basu w porównaniu do BR (a to też nie jest tak do końca prawdą) to po co się w to bawić (a zabawy jest tutaj naprawdę dużo) skoro i tak będziesz to jeszcze korygował (i to spodziewam się, że dosyć mocno)? Moim zdaniem najsensowniej jest zastosować tutaj aplikację zalecaną przez producenta i tyle - resztę i tak załatwisz/pozmieniasz korektorami.

Nie na temat...
                        Widzę, ze nie da sie z wami porozmawiać jak z normalnymi ludźmi. Zamknijcie ten temat wpizdu.
                        Nie obraź się, ale to samo można powiedzieć o Tobie. Zadajesz pytanie to ludzie odpowiadają wg własnego uznania - jeśli mają inne zdanie niż Ty to od razu kłótnia. Zauważ, że tak samo kończą się wszystkie Twoje wątki - może to właśnie Twoja wina a nie reszty użytkowników? Pomyśl o tym.

Skomentuj

Wiedziałem że jeżeli napiszę Ci prawdę o tym głośniku to będziesz go zażarcie bronił bo go już kupiłeś twierdząć że to najlepszy głośnik jaki powstał.

Co z tego że są produkowane jak to zupełnie inne głośniki. Kup ten drugi to się dowiesz o co chodzi - XLS 12 zagra w domu, a Twoj Xetec nie.
                          Twój xetec jest do samochodu i tam jego miejsce.

Nie nie widziałem produków firmy Xetex bo jedynie z jaką się spotkałem to Xetec i miałem kilka produktów tej firmy, łącznie z tym głośnikiem który masz u siebie.
                          Miałem też okazje obsłuchać XLSa12 i to dwa inne głośniki.

Reszty nie komentuje.

Skoro uważasz że AXX1212 ma spore możliwości subniskotonowe, to już nie ma o czym gadać.
                          Zajmij się prawdziwymi głośnikami które mogą realnie przenieść te upragnione 20Hz a nie zabawkami do CA które służą do wyginania blach w samochodzie.
                          Co innego kiedy głośnik gra te 20Hz a kiedy powietrze i drgania wytwarzają częstotliwość 20Hz.

Radzimy Ci dobrze, a jak chcesz marnować czas to wsadź go w skrzynkę i zestrój nisko, zobaczysz co się będzie działo.

Skomentuj

Jeżeli kolega Lightsound robił bezpośrednie porównanie i dosyć jednoznacznie wskazuje, że to inne głośniki, to raczej nie mamy powodów do tego żeby mu nie wierzyć:P

Skomentuj

Nie było to bezpośrednie porównanie, bo w odstępie czasu, różnych objętościach obudów.
                              Ale pamiętam jak mruczał sobie XLS, gdy przy zejściu było słychać ton, a jak pompował G-12XLS i przy zejściu było jedynie widać ruszającą się membranę i efekty uboczne typu drgania w pokoju a jeżeli chodzi o dźwięk to trzeba było się domyśleć. Owszem, G-12XLS sprawdza się, ale w samochodzie, zaś też nie każdym i nie każdemu podpadnie.
                              Dla mnie jednak był zbyt twardy, szybki dość i w miarę melodyczny ale zejścia mi brakowało przy nim.

Ma za wysokie fs, za mały mms, i dość duże bl - to niestety "skreśla" go z listy subniskotonowych.

Z takich głośników które jakoś mogą zagrać w domu - to Re Audio RE-12S4 / RE-12D4.
                              Po odpowiednim zaprojektowaniu obudowy można spodziewać się po korekcji tych najniższych tonów.
                              Parametry są tutaj: http://essa.com.pl/gfx/static/files/...ifications.pdf
                              Last edited by LightSound; 13.10.2011, 17:58.

Skomentuj

Wkładam go jednak do obudowy zamknietej 26l. Zobaczymy co wyjdzie jak już zrobie odsłuchy. Mam aktualnie Chorus Line 12', który ma bardzo niski rezonans, i nawet w zamkniętej nie ma problemów z zejściem do 20-pare hz.

Zrobie porownanie i zobaczymy co wyjdzie.

Ale pamiętam jak mruczał sobie XLS, gdy przy zejściu było słychać ton, a jak pompował G-12XLS i przy zejściu było jedynie widać ruszającą się membranę i efekty uboczne typu drgania w pokoju a jeżeli chodzi o dźwięk to trzeba było się domyśleć. Owszem, G-12XLS sprawdza się, ale w samochodzie, zaś też nie każdym i nie każdemu podpadnie.
                                Dla mnie jednak był zbyt twardy, szybki dość i w miarę melodyczny ale zejścia mi brakowało przy nim.
                                No bo XLS 12 Peerlessowski ludzie ładują w 80l BR, a Xeteca w 20l OZ... Ciekawe jakby to zagralo gdyby było odwrotnie zaaplikowane?

PROŚCIEJ MÓWIĄC.

Jak to kiedyś pisał Irek, głośnik to kompromis pomiedzy zejsciem a efektywnością. W przypadku XLS samochodowego jest nieco wyższa efektywność i słabsze zejście. Jednak modyfikując ch-ke suba możemy dowolnie "przesuwać" granice tego kompromisu. Więc jeśli ten kompromis jest jedyną różnicą z XLS Peerlessowskim, czy przy użyciu korekcji aktywnej nie będzie to praktycznie to samo?

Skomentuj

Wkładam go jednak do obudowy zamknietej 26l. Zobaczymy co wyjdzie jak już zrobie odsłuchy. Mam aktualnie Chorus Line 12', który ma bardzo niski rezonans, i nawet w zamkniętej nie ma problemów z zejściem do 20-pare hz.
                                  No właśnie - skoro ma niski rezonans, to ma prawdopodobnie ciężka membranę, spory Vas, wychylenie pow 10mm i Qts ok 0.4. Wymaga więc obudowy br ok 45-60L. I taki głośnik ma prawo zagrać niskim basem, zgodzę się, bo ma odpowiednie do tego warunki.

No bo XLS 12 Peerlessowski ludzie ładują w 80l BR, a Xeteca w 20l OZ... Ciekawe jakby to zagralo gdyby było odwrotnie zaaplikowane?
                                  No proste że oba zagrały by niepoprawnie. XLS by się dusił, a Xetec by się topił w za dużej obudowie. Głośniki mają różne parametry a to właśnie parametry dedykują go do jakiejś obudowy a potem cały układ do jakiś konkretnych zastosowań.

Jak to kiedyś pisał Irek, głośnik to kompromis pomiedzy zejsciem a efektywnością. W przypadku XLS samochodowego jest nieco wyższa efektywność i słabsze zejście. Jednak modyfikując ch-ke suba możemy dowolnie "przesuwać" granice tego kompromisu. Więc jeśli ten kompromis jest jedyną różnicą z XLS Peerlessowskim, czy przy użyciu korekcji aktywnej nie będzie to praktycznie to samo?
                                  Zgadza się - więc Tobie zależy na jednym i drugim. Efektywnym zejściu. Bo możesz i uzyskać te 20Hz z Xeteca no ale kosztem właśnie efektywności która w paśmie 20Hz do 40Hz będzie miała ok 80db/w? Czy to usłyszysz na tle kolumn 90db/w? Owszem, napiszesz że po to jest korekcja, no ale co Ci da podbijanie częstotliwości których głośnik fizycznie nie może odtworzyć poprawnie jako dźwięk? To co usłyszysz to rezonans własny głośnika, a nie dźwięk.

Dasz teraz większą obudowę niż potrzeba - 26L z tego co widzę na oko wypada Qtc = 1 już wiesz co zacznie przetwarzać głośnik?
                                  A co jak jeszcze aktywnie podbijesz te częstotliwości? Już widzisz, że zrobiłeś sobie pod górkę?

Zacząłeś dobrze, bo zaadoptowałeś pokój, zrobiłeś miejsce na sporą obudowę - w założeniu 60x80x100 masz 450litrów a tam można już coś upchać.
                                  Określiłeś wymagania - efektywne zejście w najniższym paśmie - to teraz trzeba dowiedzieć się jak to zrobić?

A no np. TappedHorn na odpowiednim głośniku.
                                  http://www.cowanaudio.com/th.html

Skomentuj

A no no Tapped'zik może być tutaj lekarstwem. Można w nim niemal bezkarnie dusić niskie pasmo głośników z stosunkowo wysoki Fs. Jednak jak posiedzisz nad tą obudową dłużej wychodzi jeden problem-użyteczność zwykle ogranicza się do około 1,5 oktawy, powyżej zaczyna robić się kaszanka fazowa i często wychodzą brzydkie rezonanse.

Skomentuj

Bo możesz i uzyskać te 20Hz z Xeteca no ale kosztem właśnie efektywności która w paśmie 20Hz do 40Hz będzie miała ok 80db/w?
                                      Symulacje WinIsd, wychodzą prawie identyczne, jakieś 3db na korzyść wersji 830500 w niskim basie. Za to ok 3db na korzyść Xeteca w ogólnej efektywnosci, więc generalnie jest to to samo. Xetec naturalnie ma te 3db więcej w wysokim basie, bo XLS grający typowo subniskotonowo pewnie ciężko by było zgrać z 16cm wooferkami w drzwiach.

Bo możesz i uzyskać te 20Hz z Xeteca no ale kosztem właśnie efektywności która w paśmie 20Hz do 40Hz będzie miała ok 80db/w? Czy to usłyszysz na tle kolumn 90db/w?
                                      Efektywnosć przy 20hz jest IDENTYCZNA jak w przypadku wersji 830500, pomimo innego Qts, Vas i Fs... Sprawdź w symulatorze jesli mi nie wierzysz.

A jeśli chodzi o możliwości subniskotonowe to jak dla mnie bardzo prosty wzór. Xmax x SD = możliwości subniskotonowe. Te parametry oba przetworniki mają identyczne.

Dasz teraz większą obudowę niż potrzeba - 26L z tego co widzę na oko wypada Qtc = 1 już wiesz co zacznie przetwarzać głośnik?
                                      Qtc = 1? No może przy wersji 830500 tak, ale tutaj jest równiutkie 0,7 i jest to obudowa zalecana przez producenta.

A co jak jeszcze aktywnie podbijesz te częstotliwości? Już widzisz, że zrobiłeś sobie pod górkę?
                                      Zobaczymy. Będzie na pewno najlepsza jakośc jaka jest możliwa. Jak braknie natężeń to pomyślę nad czymś innym.

Wcześniej próbowalem z Chorus Line 12' w OZ, i natężenia były na styk dosłownie, kiedy zaczynało się prawdziwe trzęsienie (nie takie jak na subie na 12' STX za 150zl ) to zaczynał się kończyć zapas mocy. Biorąc pod uwagę sąsiadów - Idealnie.

Przyznaje sie bez bicia, ze wziąłem gotowca. Nie moge się już doczekać aż tego posłucham. Jak nie będzie pasować to sie coś innego zrobi.

Robię w pracy hardkorowe ilości godzin, i na zbudowanie obudowy nie mam czasu prawie.

---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

Ciekawy typ obudowy, ale mój angielski jest zbyt słaby żeby rozkmić jak to się liczy. Chętnie bym się dowiedział.

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 22:21 ----------

Wlożyłem go wczoraj do 55l@25hz od Chorus Line'a. Na początku nie chciałem tego robić, bo bez uszczelki z sylikonu nie jest idealnie szczelne, to nie chciało mi sie bawić. Cóż, spróbowałem bez sylikonu dla czystego doświadczenia.

Chorus Line został po prostu zjedzony i wydalony. Jedyne w czym dorównuje XLS to równie wysoka sprawność w najniższych częstotliwościach. XLS gra bardzo energicznie i różnorodnie, do tego stopnia, że subwoofer odciąłem wyżej (60hz)! Muł? Brak wykopu?! Jeśli chodzi o szybkośc basu to byłem w szoku, jeśli chodzi o wykop - bardzo fajnie kopie, jednocześnie twardo i stanowczo, a jednocześnie przyjemnie miękko, to trzeba usłyszeć, nie da sie opisać Nie rozumiem skąd sie wział mit, że te głośniki w ogóle nie kopią i mulą o_O

Jednak przy najniższym basie jest takie ciśnienie, że powietrze świszczy z pod głośnika. Jedynie na małych głośnościach słychać taki "drapieżny", niski bas, ale powyżej już świszczenie głośne.

W zamkniętej to będzie rewelacja. Nie chce już innego subwoofera ! Niedługo przyjedzie kurier z paczką 26l
                                      Last edited by BioCannabis; 14.10.2011, 21:06.

Skomentuj

Ja bym spróbował z jeszcze większym brkiem, 55 litrów to troszkę mało dla głośnika z tak wysokim Qts :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X