Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwszy subwoofer - help

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierwszy subwoofer - help

ok czytam tutaj cale forum i artykuly na glownej stronie i all bylo bo dobrze gdyby jednak ktos mi pomogl dokladnie krok po kroku zrobic swoj subwoofer odrazu pisze ze mam wieze bez wyjscia z subwooferem chodze do tech. elektrycznego ale to nie zmienia faktu ze mam troche zajec z elektroniki i juz zdazylem sie dowiedziec ze jedynie to moze mi pomoc sub aktywny z filtrem dolnoprzepustowym itd... mam takie cos plytke spokojnie sobie wypale czyli zalozmy ze filtr juz mam... dalej musze sie zdecydowac na ktoras obudowe ale szczerze chcialbym ta najczesciej spotykana bass-reflex bo chyba z nia sie najczesciej spotykam i bedzie mi najlatwiej jakos przeczuwam... hmm mam dostep do wszelkiego rodzaju miernikow urzadzen itd... w tym tokarki itp hehe wkoncu technik to technik... jak juz mowilem wierza bez wyjscia hmm i co tu dodac nic czekam na propozycje pomocy jakiejkolwiek... z gory thx for all... aa tak na marginesie nie brechtajcie mnie poprostu jak kazdy musze zaczac od czegos z gory thx for all answers and mej de fors bi łif ju

po 1 określ ile masz kasy
    po 2 jakiej wilkości ma być subwoofer
    po 3 jakiej wielkości głośnik
    po 4 ile mozesz wyłozyć kasy na wzmacniacz i jakiej on ma być mocy (zwykłe tda czy coś na tranzystorach??)

Skomentuj

kasy powiedzmy mam dosc kolo 1000zl wydam mysle
      wielkosc 50cm x 80cm mysle max
      glosnik odpowiedni do obudowy byle jak najwiekszy powiedzmy wmaire do 300W
      wzmacniacz hmm moge miec prawie za free dajcie tylko schemat mam wtyki :) sam zmontuje i bedzie cacy :)

Skomentuj

HE HE wielkosc glosnika kolega mierzy moca znamionowa :)
        A ja myslalem ze wazniejsza jest srednica glosnika.
        No i wielkosc to X,Y,Z a ty podales tylko 50cmX80cm czyli to ma byc dywan czy obraz na sciane? :)

Poczatki sa trudne ale za 1000zl mozna pozadny subwofer zlozyc.

Ja proponuje glosnik Beyma Power12 za 531zl www.elmuz.com.pl w obudowie b-r 50-60litrow. I do tego wzmacniacz 400-500W np z EP2/2001 Altare lub gigant2000 albo z jednego z ostatnich Praktycznego Elektronika. Do tego jeszcze filtr wejscie wysokopoziomowe najlepiej roznicowe, autowlaczenie by sie tez przydalo i oczywiscie zabezpieczenia glosnika.

Skomentuj

to moze byc sls, es 300,
          a jesli ma szyby w domu wywalac to poszukaj cos na www.jtp.pl

Skomentuj

no wlasnie mysle nad tym se 300 juz troche osob mowilo zebym go uzyl ale schematu nie moge znalezc moze macie?

[ Dodano: 2004-12-15, 20:17 ]
            i wogole to mysle nad hmm subwooferem hmm takim jak na tutaj:
            http://www.sp65.one.pl/~zein/glosnik.gif
            tylko czy mozna jakos domowo bede wdzieczny za kolejne podpowiedzi i prosze o ten schemat kurde SE-300

Skomentuj

Takiej nazswy jeszcze nie widziałem...
              "Odpowietrznik"

Skomentuj

hmm oj czepiasz sie :/ wazne ze wiadomo o co chodzi wiec jak z tym schematem ;]

[ Dodano: 2004-12-15, 20:27 ]
                mala poprawka szukam ES300 a nie se :P gafa mala

[ Dodano: 2004-12-15, 20:30 ]
                kurde wroc....

mam all na 100 juz napewno szukam schematu PA300 wzmacniacza a ES300 i SE300 to male pomylki sory za tyle postow

Skomentuj

Beyma POWER12 jest w podobnej cenie i jest na pewno lepsza.

Skomentuj

Irek, zależy do czego he,he.Jak ma to być sub to ma najniżej schodzić a nie kick basem grać a POWER tak właśnie gra.ES-ka po wygrzaniu dopiero pokazuje rogi.
                    Gdybym miał znowu wybierać miedzy Hertzem a Beymą wybrałbym Hertza,przynajmniej cewką nie stuka a i niżej gra.Co do danych ES to są na www.audiomania.sart.pl
                    PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                    X