Zamieszczone przez fakamada
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory na Fostex
Collapse
X
-
Głośniki masz bardzo fajne i ja bym nic nie zmieniał tylko na nich robił.
Tego co pisze Pogromca nie bierz całkiem na poważnie bo wg jego teorii wszystko co ma mniejszy głośnik niż 6-7 cali nie ma prawa zagrać bo przecież nie odtworzy ci porpawnie dołu pasma. Może i nie odtworzy ale jakoś gra, czasem bardzo fajnie a mniej basu to jest pewien kompromis.
20 cm szerokopasmówka daje tyle basu co w miarę dobra 13'tka. Tak więc nie ma tragedii, f3 ok 50Hz zwykle jest osiągalne a do tego masz świetny SPL głośnika, więc pozornie niewielkie Xmax nie jest przeszkodą w osiaganiu dobrego basu.
Sam mam visatony b200 w bas refexie, czyli bez tony płyty MDF i skomplikowanych konstrukcji obudowy. Osiągi na basie nie są złe, możesz zrobić nawet lekko konturowe strojenie uwypuklające ten zakres basu który głośnik odtwarza bez problemu co nieco zamaskuje brak dołu i w nawet w rockowych kawałkach będzie sobie radzić.
Wsadzajac w tube można osiągnać więcej ale żeby z tuby osiagnać tyle co daje bas reflex juz potrzebujesz większej konstrukcji a żeby zejść niżej to konstrukcja będzie co raz bardziej rosnąć do absurdalnych rozmiarów.
Tego fostexa nie modyfikuj, bo po co? Skoro na razie nie masz nawet możliwości robienia pomiarów to skąd będziesz wiedział, że po modyfikacjach jest lepiej. Nie masz gwarancji a zmiany czasem są trudn odwracalne.
Katalogowo ch-ka głośnika jest poprawna i nic nie trzeba w niej zmieniać, tym bardziej, że robisz system z supertweeterem więc nie ma co robić zmian dotyczących domniemanego wygiąnięcia góry pasma (w co osobiście bardzo wątpię).
Do tego głośnika zapewne trzeba będzie dodać filtr schodkowy (czewka + rezystor) korygujący baffle step, natomiast super tweeter można podłączyć na takiej zasadzie, że w dużym głosniku wykorzystujemy jego roll off a tweeterem dołaczamy się od pewnego pasma. Doświadczenie mi podpowiada, że jednak prędzej byłby to filtr 2 rzędu dla tweetera z tego względu, że roll off jest dośc ostry. Z drugiej strony 2 rząd moze dać więcej kłopotów z fazą więc sprawa jest dyskusyjna. W zakrezie 10kHz ten głośnik przed i za tą częstotliwością ma nimalże liniowy przebieg impedancji oraz ch-ki, tak więc nawet filtr liczony kalkulatorem może zadziałać całkiem nieźle. Trzeba bezwględnie pamiętać o mocnym tłumiku efektywności bo ten tweeter ma 98dB i jak to nie stlumisz to będzie bardzo kiepsko.
Przyszedł mi do głowy jeszcze ew pomysł ze zwrotnicą szeregową 1 rzędu z wysokim podziałem. Zaletą tej zwrotnicy jest to, że zgranie fazy robi się niejako automatycznie, więc w zasadzie wystarczy dobrać wartość 2 elementów i już jakoś to będzie działać. Majac do dyspozycji tylko te 2 elementy to można nawet na upartego zrobić strojenie zwrotnicy szeregowej na ucho.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTego co pisze Pogromca nie bierz całkiem na poważnie bo wg jego teorii wszystko co ma mniejszy głośnik niż 6-7 cali nie ma prawa zagrać bo przecież nie odtworzy ci porpawnie dołu pasma. Może i nie odtworzy ale jakoś gra, czasem bardzo fajnie a mniej basu to jest pewien kompromis.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNa duzym szerokopasmowcu w duzej odgrodzie da sie grac rocka. Jakies obudowy zamkniete czy bas refleks to kpina.
tak , tak .. :lol:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postatak , tak ..
Skomentuj
-
tak, tak :lol: i setki ludzi wstawiajacych szerokopasmowca w br lub zamkniętą robi ten ewidentny błąd. Włącznie z np Visatonem na czele i jego konstrkcjami Solo 50 i 100. Pewnie również błędem są dziesiatki konstrukcji szerokopasmowych na TB w liniach transmisyjnych. Bo przecież to ma prawo działać tylko w tubie (oczywiście masz na mysli front loaded bo rear loaded to już w zasadzie to samo z punktu widzenia średnich tonów co br lub linia bo jest tylko inny sposób wspomagania dołu pasma).
Widzisz ja juz to próbowałem, wstawiałem b200 w odgrodę i grało gorzej na średnicy niż w bas reflexie. No ale pewnie coś źle zrobiłem.. :unsure:
Skomentuj
-
Setki ludzi jezdzi skodami, co nie zaczy ze to najlepsze samochody. Takie gadanie z dupy wziete.
Ludzie robia takie obudowy, bo nie maja miejsca na duze dechy i tyle w temacie. Poza tym chca na sile wycignac troche basu z malych glosnikow.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaWidzisz ja juz to próbowałem, wstawiałem b200 w odgrodę i grało gorzej na średnicy niż w bas reflexie. No ale pewnie coś źle zrobiłem..
No to widocznie cos zle zrobiles, bo wiekszosc osob jakie znam, ktore graja na B200 akceptuja granie wylacznie w desce.
Skomentuj
-
Ciekawy jestem skąd bierzesz te swoje arbitralne mądrości. Jesteś niereformowalnym ortodoksem więc lepiej nic nie mów jak nie masz zamiaru koledze pomóc. Bo wg twoich rad to ma wiąć nóz, pociąc fostexa bo podobno ma zbędne elementy, wsadzić w odgrodę z której nie będzie zupełnie basu i będzie zajmować pół pokoju, no i się cieszyć tą "hi endową" konstrukcja z domniemanym blaskiem na średnicy.
Wieź nie rozsiewaj takich teorii bo zaczynasz szkodzić zamiast pomagać. Po raz kolejny wykazujesz kompletny brak zrozumienia tematu. Z uporem maniaka drążysz te swoje chore pomysły i mieszasz ludziom w głowach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCiekawy jestem skąd bierzesz te swoje arbitralne mądrości. Jesteś niereformowalnym ortodoksem więc lepiej nic nie mów jak nie masz zamiaru koledze pomóc. Bo wg twoich rad to ma wiąć nóz, pociąc fostexa bo podobno ma zbędne elementy, wsadzić w odgrodę z której nie będzie zupełnie basu i będzie zajmować pół pokoju, no i się cieszyć tą "hi endową" konstrukcja z domniemanym blaskiem na średnicy.
Jesli kolega chce koniecznie uzyc fostexa z wysokotonowka, to stozek bedzie tylko przeszkadzal. Na AS sa modyfikacje tych glosnikow i mozna poczytac jakie przynosza korzysci. Nawet Troles wlasciwie zawsze wycina stozki, jesli glosnik ma wspolgrac z wysokotonowka. Zawsze poprawia to pasmo glosnika, zmniejsza znieksztalcenia i ulatwia zgranie szerokopasmowca z tweerem. Sam wielokrotnie mierzylem rozne szerokopasmowce, z tubkami i bez i wiem co pisze. Ty widocznie Yoshi nie masz o tym zielonego pojecia.
Jesli Fostex ma gra calkiem Solo ( bez wycinania whizzera ) to najlepsza bedzie back horn lub MLTL, ewentualnie basrefleks. Inaczej z tego glosnika basu nie bedzie.
Skomentuj
-
Na tym co kolega ma i na jego pomyśle można zrobić świetne monitorki bez całej tej teorii z ogrodami, tubami, wycinaniem części głośnika. Wystarczy wpakować w monitorek z bas reflexem i dodać nawet prostą zwrotnicę i będzie OK. Żeby zrobić dobrze grające kolumny nie trzeba kosmicznych idei i kosmicznych technologii. Jakieś ględzenie, że szerokopasmowiec to się nie nadaje do niczego poza plumkaniem jazzu jest po prostu śmieszne.
Od 2005r mam b200 w bas reflexie i radzą z każdą muzyką. Raz lepiej, raz gorzej ale taki ich urok. Dodawanie tuby nic by nie poprawiło czy ogrody (to sprawdzałem), chyba poza zajęciem większego miejsca w pokoju. Tak samo też byli wspaniałomyślni co modyfikowali b200 dodając korektor fazy, tylko nie wiem po co jak to tylko pogarsza wysokie tony :lol: . Identycznie będzie z tym fostexem, jeżeli fabrycznie ma dobrą ch-kę to po co to zmieniać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaInaczej z tego glosnika basu nie bedzie.
Skomentuj
-
Bardzo się cieszę, że temat tak ruszył. U mnie wycięcie stożka to konieczność, whizzery są zmasakrowane i "furgoczą" przy graniu. Wrzucę przetwornik w około 483 x 267 x 286 mm i posłucham. Może za jakiś czas ktoś z Warszawy z sprzętem i wiedzą, pomoże mi w ramach eksperymentu pomierzyć co to potrafi i pomyślimy o zwrotnicy... Może powstać ciekawy projekt, za granicą ta droga to klasyk DIY.
Skomentuj
-
W temacie. Znalazłem pomierzonego Fostexa 206 w małym litrażu zamkniętym i Bass Reflexie.
Dolna część strony:
http://ja1wby.art.coocan.jp/pc-amp/4...sp-box-v2.html
Szkoda, że po japońsku. Rozumiecie coś z tych wykresów? :)
Skomentuj
-
Witam, to mój pierwszy post po (ponownym?) założeniu konta
Monitorów BR na głośnikach Fostex używam od ok. dwóch lat i bardzo je sobie chwalę. Rewelacyjnie sprawdzają się przy śpiewających paniach, muzyce kameralnej, akustycznym jazzie i tym podobnym plumkaniu. Przy rocku / metalu słyszalne staje się ograniczenie basu, to nie są konstrukcje do katowania okolicy ciężkim łojeniem. Jak znalazł na wieczór lub sypialni, chociaż nie tylko - gdy postawiłem je kiedyś w salonie, to słuchało mi się tak przyjemnie, że głównego ("audiofilskiego) zestawu audio nie uruchamiałem przez kilka tygodni.
Skorzystałem z firmowego projektu Fosteksa dla FE167E. Po kilku miesiącach zaczęło brakować mi góry, sprawdziłem koncepcję dodatkowego głośnika używając Monacora DT25N po czym dołożyłem FT-17H (odpowiedni klasą i ceną Fostex). Jedyny filtr to kondensator, w tym zestawieniu proponowałbym 1uF. Brzmienie oceniałem wyłącznie na słuch, bez pomiarów. Nie eksperymentowałem z wycinaniem stożka z FE167.
Wzmacniacze podłączałem różne, nie ma pod tym względem specjalnych wymagań. Monitory grają fajnie chociażby z kitem na Tripath TA2020 od arjenhelder z ebay.
Jednym słowem: polecam. Koncepcja powinna sprawdzić się także z większymi Fosteksami, najwyżej głośnik wysokotonowy będzie miał więcej do roboty.
Zdjęcia i pliki: http://www.temps.yoyo.pl/fostex
Skomentuj
-
W "mojej konstrukcji" moje jest jedynie wykonanie, projekt pochodzi od producenta głośników (link na stronie ze zdjęciami). Zastosowałem jedynie grubszą sklejkę (18 zamiast 15 mm), zachowując wymiary wewn.
Własny wkład do koncepcji sprowadził się do wykombinowania obudowy głośnika wysokotonowego. To kawałek aluminiowej rury, kupionej z metra w sklepie metalowym. Przycięciem i sfazowaniem zajął się tokarz (samemu nie polecam, wyjdzie krzywo), powierzchnia jest szkiełkowana. Śruby trzymające głośnik i dekielek zamykający drugą spotykają się w środku w tulejkach z gwintem wewn.
Skomentuj
Skomentuj