Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na Fostex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na Fostex

Posiadam fostexy fe204 + ft15h. Chciałbym zrobić na nich niewielkie monitory. Myślicie że te projekty są spoko?

http://www.fostexspeakers.com/fostex.html

Może tak "'Minimonitor' (19T x 10.5W x 11.25D inches or 483 x 267 x 286 mm)"?

Wiem że bas nie będzie zrywał tynku ze ścian ale może da się tego słuchać?
    Tutaj podobna akcja:
    http://www.diyaudio.com/forums/full-...or-filter.html

Co myślicie o takim projekcie, warto?

Klasyczne bass reflexy. Bez zbędnej filozofii powinno zagrać conajmniej poprawnie.

Skomentuj

Czyli na start BR 483 x 267 x 286 mm ma sens? Do tego tweeter strojony na ucho kondem i "wio"?

Skomentuj

Zamieszczone przez koszuu Zobacz posta
        Do tego tweeter strojony na ucho kondem i "wio"?
        tak to się napewno nie da
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie ma prostej recepty? Trzeba mierzyć, liczyć, symulować?

Skomentuj

Da się, da. Jeśli supertweeter wchodzi od 10khz to podzialu nie slychac. Tweeter najepiej postawic na obudowie zeby móc dograc sobie fazę.
            Co do filtra BSC, to już na ucho będzie ciężko.

Skomentuj

Najbardziej kusi mnie 'Minimonitor' (19T x 10.5W x 11.25D inches or 483 x 267 x 286 mm) to daje 36,88L. Myślałem jeszcze o rekomendowanej 45L BR fostexa ale ani to monitor ani podłogówka, nie podoba mi się. Jericho gra super ale jest za duże. BSC? nie znam się na projektowaniu zwrotnic, nie mam sprzętu do pomiaru . Czas będę miał pewnie dopiero na przełomie roku, może zrobić na razie tą obudowę 36,88 tylko na FULLRANGE a później dołóżyć super tweeta i martwić się cięciem charakterystyk?

Skomentuj

Pytałem o konstrukcję na szerokopasmowcach, ale wszyscy odradzali mi tę opcję...

Skomentuj

na zachodnich forach fullrange cieszy się sympatią DIYowców...

Skomentuj

Pewnie odradzali do ciężkiej, złożonej muzy. Do wokali, jazzu szerokopasmowce są świetne.

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
                      Pewnie odradzali do ciężkiej, złożonej muzy. Do wokali, jazzu szerokopasmowce są świetne.
                      Do rocka, jazzu i klasyki (http://diyaudio.pl/showthread.php/18...rukcja-obudowy)

Cytat z mojego tematu:
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Naprawde dobre szerokopasmowce kosztuja kilka stow za sztuke oraz wymagaja trudnych w wykonaniu i drogich obudow.
                      Wy tu mówicie o relatywnie niedrogim głośniku, prostej obudowie z otworem BR i dodaniu wysokotonowca "na ucho". Wprawdzie już zdecydowałem się na budowę 2-way, ale temat nadal mnie interesuje. To jak to w końcu jest?

Skomentuj

Jest tak jak bylo. Wlasciwie zaden szerokopasmowiec nie nadaje sie do rocka, a juz napewno nie tanie TB czy monacory. Do jazz czy innego plumkania to co innego, ale to tez zalezy od konstrukcji. Muzyka klasyczna na szerokopasmowcu? To tez niezly zart, chyba ze nie zalezy Ci na oddaniu realnej dynamiki i mocy w niskim pasmie granej przez orkiestre. Tylko fortepian gra taka skala dzwieku, ze potrzeba do jego odegrania naprawde solidne, duze paki.

Szerokopasmowce sa super, sam ja lubie i stosuje ale trzeba byc swiadomy ich wad i wiedziec jak je stosowac. Niestety te najlepsze sa bardzo drogie, a te tanie nadaja sie tylko na pasmo sredniotonowe-szerokopasmowe wspomagane od gory i dolu dodatkowymi glosnikami.

Skomentuj

Czyli szerokopasmowce są bardzo dobre w niektórych nagraniach i pozwalają na osiągnięcie niesamowitej jakości niewielkimi kosztami natomiast do szybkiego rocka i rapu się nienadają. Wydobycie godnego basu z normalnej szerokopasmówki to kilogramy mdf i rzeźbienia. Konstrukcje wielodrożne są bezpieczniejsze bo uniwersalniejsze.

Czyli na głośniki do komputera i zestaw na chilloutowe wieczory z damskimi wokalami można sobie zrobić takie cudo do jakiego się przymierzam?

Pomóżcie mi proszę z wybraniem litrażu na monitor na tym klasycznym przetworniku.
                          Może gdy skończę, klubowicz z Warszawy będzie chciał mi pomóc w dodawaniu tweetera i zmierzymy co taki szerokopasmowiec potrafi przed i po damarze. Z albo bez whizzera?

Skomentuj

Koszuu, na forum audiostereo jak dobrze poszukasz to znajdziesz opinie po modyfikacjach fostexow, czyli lakierowaniu i wycinaniu whizzera. Generalnie jesli chcesz koniecznie wspomagac tweeterem to mozna wyciac whizzer, poniewaz wplynie to pozytywnie na ogolne pasmo glosnika, oraz zmniejszy jego mase ruchoma. Jednak po takiej operacji nie obejdzie sie juz od wspomagania na wysokich tonach.

Jak najbardziej warto porzezbic monitorki do plumkania, w najgorszym razie zawsze mozna gdzies upchac nieduzego suba, ktory pomoze od dolu.

Skomentuj

Czytałem trochę o tym. Ja nie mam wyjścia - whizzery polecą napewno dlatego, że są zmasakrowane. Fostexy kupiłem używki. Do tego mam supertweetery ft 15h które nadadzą się chyba nieźle więc warto próbować. Powinienem sobie liczyć obudowę jakoś specjalnie z tych danych http://www.einklang-audio.com/treiber/fostex/fe204.pdf czy pakować głośniki w ten projekt 'Minimonitor' (19T x 10.5W x 11.25D inches or 483 x 267 x 286 mm) 36,88L?

Skomentuj

Ja bym wolal jednak cos policzyc, chyba ze znajdziesz jakis sprawdzony i pomierzony projekt. Jak to solidnie do kupy zlozysz to jest szansa na naprawde wysokiej klasy dzwiek :)

Skomentuj

Sam raczej nic nie oblicze. Posiadam zero pojęcia i zero doświadczenia. Na stronie http://www.fostexspeakers.com/fostex.html są na sprzedaż projekty. Wymiary są podane, więc nie wiem po co ktoś miałby kupować projekt, może chodzi o projekt zwrotnicy? Może ktoś miałby ochotę pomóc mi w symulacji?
                                  Myślicie że ten ich "mini monitor" ma sens?

Skomentuj

To moze majstruj na probe taka obudowe jak w minimonitor i sprawdz czy bedzie Ci odpowiadac brzmienie, jesli nie to trzeba bedzie szukac dalej.

Skomentuj

za miesiąc-dwa będą szerokopasmówki od stx-a w nie wygórowanej cenie
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaki materiał/średnica ? A może znasz jeszcze jakies parametry ? Szukam czegoś taniego do odgrody na pasmo 70hz-500hz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X