Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średnica bas reflexu a jego długość

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Średnica bas reflexu a jego długość

Witam wszystkich.
    Mam małe pytanie. Konstruuję właśnie subwoofer na głośniku tonsila 30/100/11. Ma całkiem niezłe parametry (qts=0,37, vas=34, qms=2,75, qes=0,43) i cena też nie jest najniższa, więc mam nadzieję, że to dość dobry wybór. Ale moje pytanie dotyczy tego czy w zależności od tego im większa jest srednica bas reflexu tym jego długość powinna być mniejsza. Tak mi się przynajmniej do tej pory zdawało, ale wyliczając obódowę programem WinISD wychodzi, że jest jednak na odwrót. Z wyżej wymienionych danych wychodzi, że dla bas reflexu o śr. 10,20 jego długość powinna wynosić przeszło 131 cm, a dla tego o śr. 4,70 już tylko 26 cm. Któremu parametrowi wieżyć i jak ewentualnie go skorygować. Bo do głośnika o śr. 30 cm bas reflex o śr. 4,70 cm będzie zdecydowanie za mały, a ten o długości 131 cm zdecydowanie za długi.

Za odpowiedzi z góry dzięki i cześć.

Tak już jest, że im większa średnica tym dłuższy br, jak jeden za krótki a drugi za długi to daj coś pomiędzy np 8cm.

Skomentuj

nic innego nie pozostaje jak podnieść rezonans obudowy, a br przy tym głośniku powinien mieć min 8cm średnicy

Skomentuj

Vas tego glosnika to nie 34litry tylko pewnie 340litrow! Co przy Qts=0,37 i obudowie bass-reflex wymaga obudowy grubo powyzej 100litrow ktora jest niedopuszczalna. Dlatego pewnie meczysz sie z symulacja w malej obudowie i starasz sie ustalic niekie strojenie aby bylo jak najmniejsze podbicie. Dlatego wychodza Ci takie dlugie rury. Niestety ten glosnik trzeba stroic wysoko akceptujac duze podbicie takie strojenie to po prostu strojenie energetyczne dajace bardzo duza efektywnosc kosztem rozciagniecia basu ale takie ten glosnik ma parametry.

Skomentuj

Istnieje cos takiego jak optymalna srednica otworu (w przedziale od - do).
          Jesliotwor jest maly to rezonans obudowy jest mniej podkreslony (mniejsza powierzchnia promieniowaniaotworu) jesli wiekszy to uzyskuje sie czasem nawet podbicie pewnych czestotliwosci.Jednak nie kazda srednice da sie dostroic dlugoscia do rezonansu.Zbyt mala srednica spowoduje nieprawidlowy przeplyw powietrza tym bardziej w b dlugim tunelu.Pojawia sie niepozadane efekty dzwiekowe.
          Lepiej zatem podwyzszyc czasemr ezonans ukladu (w granicach rozsadku).
          no pomijam juz ze lepiej powinno sie odczytywac parametry.

Skomentuj

Dodam że na tych głośnikach są zbudowane zeusy, pudło około 100L w każdym dwa takie olbrzymy, BR 10cm o rozsądnej długości kilkunastu cm- nie pamiętam dokładnie, ale niestety ich pasmo zaczyna sie powyżej 50 hz:(

Skomentuj

Witam
              Ja też chcę budować suba na tym głośniku w wersji 8 Ohm. Czy możesz mi podać pełne parametry T/S tego głośnika bo na stronce tonsila ich nie ma. Z góry dzieki.

Skomentuj

tak to jest, jak na pytanie o wzorki na strojenie br ludzie odpowiadają: "po co Ci wzory, lepiej weź winisd lub coś podobnego..."
                potem ludzie nie wiedzą jakie są zależności...

Skomentuj

Czaruję...
                X