Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way STX + PJ w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way STX + PJ w TL

Witam ponownie. Wpadłem na pewien pomysł, więc zwracam sie do Was, drodzy forumowicze o fachową rade.
    Otóż zbudowałem oklepane 3 drogi na STX + PJ. Naszła mnie ochota na modyfikację skrzynek. Czytałem dużo o TL i strasznie mnie to zainteresowało. Zastanawiam się, czy gdyby stworzyć obudowę w TL do ww. przetworników, zagrałoby to lepiej. Nie mam środków na nowe głośniki, a jakies deski zawsze sie znajdą. Czy budował już ktoś coś podobnego? Jeśli nie, to jak zabrać się za projektowanie obudowy? Inspiruje mnie projekt "Jenzen SEAS CA" http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm Czy projekt Jenzena wymagałby wielu modyfikacji?
    Wiem, że GDN nie nadaje się zbytnio do TL, ale mimo wszystko chcę spróbować.

Uważam, że jak głośnik się nie nadaje do jakiejś aplikacji to nie powinno się jej na siłę próbować, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. A złych rzeczy trochę być może jak choćby wydane siano na kleje, dodatkowe deski i tym podobne elementy mało kosztujące osobno a dużo razem.

Skomentuj

Widze, ze TL staje sie tak modne iz niedlugo wszystko bedzie robione na tej zasadzie, a ja ze swoim br'em przepadne

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
        Widze, ze TL staje sie tak modne iz niedlugo wszystko bedzie robione na tej zasadzie, a ja ze swoim br'em przepadne
        Czasami przychodzi taki czas, ze lepsze wypiera gorsze, ale szkoda ze nie jest to regula:)

Skomentuj

Masz racje, ale czasem lepiej zaczac od tego gorszego by dostrzec piekno tego lepszego.

Skomentuj

No tak, najpierw trzeba sie przejechac trzepiacym sie gniotem z japonii, zeby pozniej moc docenic hydropneumatyke cytryny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ernestkasztelanek7 Zobacz posta
              Wiem, że GDN nie nadaje się zbytnio do TL, ale mimo wszystko chcę spróbować.
              Ale dlaczego twierdzisz, że ten głośnik nie nadaje się do aplikacji w linii transmisyjnej? Moim zdaniem wręcz przeciwnie - niski Qts, stosunkowo niska Fs, parametrami podanymi przez producenta pasuje raczej do obudowy BR (EBP ~85) więc i w linii transmisyjnej powinien sobie dobrze radzić. Oczywiście nie jest to ścisła reguła (za którą pewnie Pogromca mnie zgromi :P ) ale można przyjąć, że w większości przypadków tak właśnie jest. Może ktoś podejmie się symulacji linii dla tego głośnika (są tutaj eksperci od tego) i coś podpowie? Ja oczywiście zacząłbym od standardowych przekrojów i długości i później testował inne rozwiązania, aż doszedłbym do "złotego środka" (powiedzmy, że jestem optymistą) - ale to kupa roboty, którą można ograniczyć właśnie dzięki symulacjom (które moim zdaniem oczywiście nie dadzą od razu złotego przepisu na obudowę, ale są całkiem sensownym punktem wyjścia do dalszych prac).

Tylko jedna uwaga (pisałem już o tym dzisiaj, w innym wątku). Linia transmisyjna to jednak, czego by inni nie mówili na ten temat, dosyć skomplikowana aplikacja. Moim zdaniem daje ona spore możliwości i efekty jakie możemy dzięki niej osiągnąć mogą być wręcz "piorunujące" (choć nie muszą takie być), ale jeśli nie masz doświadczenia w dziedzinie jaką jest "audio diy", to niestety możesz się na tym przejechać i zniechęcić do TL'ki - a szkoda by było. Jest to po prostu typ obudowy, który może dać bardzo dobre efekty, ale trzeba mu poświęcić troszkę więcej czasu i uwagi niż np obudowie bas reflex - no i "odrobina" doświadczenia w aplikacjach głośników jest wręcz niezbędna.

Mam nadzieję, że Cię nie zniechęciłem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                Oczywiście nie jest to ścisła reguła (za którą pewnie Pogromca mnie zgromi :P ) ale można przyjąć, że w większości przypadków tak właśnie jest.
                Co Ty opowiadasy Dabyl :) w temacie TL wielu moze sie uczyc od Ciebie. Nie zgodze sie tylko, ze kazda TL jest trudna do zaprojektowania i wykonania. Oczywiscie samo Qts i Fs jeszcze niczego nie przesada wiec dlatego warto korzystac z symulacji, do ktorych sam kiedys nie do konca bylem przekonany. Wlasciwie mozna powiedziec, ze symulacja jest swietna baza, ale doswiadczenie pomaga w przewidywaniu tego, czego symulacja nie pokaze.

To wlasnie glosniki typowe do BR potrzebuja wiecej uwagi przy projektowaniu obudowy TL. Nastomiast dla wiekszosci typowych glosnikow z przecietna dobrocia, czy wrecz wysoka mozna zrobic bez zadnych pomiarow czestotliwosci, a jedynie mierzac impedancje. Ja uwazam, ze linia transmisyjna typu Alpha TL jest prostsza w budowie niz teoretycznie najprostsza obudowa zamknieta. Potwierdza to rowniez Augspurger po zapoznaniu sie z pracami Schultza

Dla przypomnienia : http://documents.jordan-usa.com/Famo...sion-Lines.pdf w tym temacie pada wiele mitow i nie kazdy twardoglowy jest to wstanie przeklnac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  To wlasnie glosniki typowe do BR potrzebuja wiecej uwagi przy projektowaniu obudowy TL. Nastomiast dla wiekszosci typowych glosnikow z przecietna dobrocia, czy wrecz wysoka mozna zrobic bez zadnych pomiarow czestotliwosci, a jedynie mierzac impedancje. Ja uwazam, ze linia transmisyjna typu Alpha TL jest prostsza w budowie niz teoretycznie najprostsza obudowa zamknieta. Potwierdza to rowniez Augspurger po zapoznaniu sie z pracami Schultza
                  No przyznam, że nie aplikowałem jeszcze w TL'ce głośników z wysokim "Qte'esem" więc nie wiem jak się zachowują w takiej obudowie. Ale skoro piszesz, że się to sprawdza to pewnie tak jest.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Wlasciwie mozna powiedziec, ze symulacja jest swietna baza, ale doswiadczenie pomaga w przewidywaniu tego, czego symulacja nie pokaze.
                  Muszę nad tym trochę przysiąść i ogarnąć chociaż Hornresp'a.
                  Ostatnio jestem na bakier z zabawą w "audio diy" (bo mi garaż zabrali... komunisty...) no ale może to się w końcu zmieni

---------- Post dodany o 01:30 ---------- Poprzedni post o 01:29 ----------

PDF ciekawy - póki co nie miałem okazji zapoznać się z nim.

Skomentuj

Czaruję...
                  X