Naczytałem się dziś waszych wypowiedzi na temat TL :rolleyes: , To może i ja bym sobie coś takiego zrobił . Mam głośnik 12" i w BR ma bardzo słaby impuls to go może wstawić do TL ? Fs=19Hz , Qts=0,37, . Interesowałoby mnie tylko pasmo przenoszenia do 50 - 70Hz . Czy potraficie powiedzieć jaki spadek można uzyskać przy tych 19Hz w linii transmisyjnej ? bo teraz w BR to mi przy 28Hz zaczyna szybko spadać i jest już cisza w okolicach 20Hz. Słychać tylko podmuch powietrza . BR dostroiłem na oko tak by najmniejsze wychylenie membrany było w okolicy 22Hz . Obudowa i tunel zgadza sie z wyliczeniami WinISD . Nie wypalił ten projekt !!!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa TL na głośniku 12"
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaczlowieku, nawet b-r nie potrafisz dobrze zaaplikowac a ty sie chcesz brac za TL? :???:
Zresztą o to co znalazłem na forum Diyaudio ( Linia daje szeroki zakres możliwości aplikacji głośnika od takiego w którym zachowuje sie jak w obudowie zamknietej po taki w którym jest on jak w bas reflexie albo i jeszcze dalej. Kwestia podejscia do przekrojów, długosci, wytłumienia i załamań linii.
Linia jest bardziej elastyczna i nie "karze" za błedy aplikacyjne tak jak BR. W brew pozorom łatwiej na oko zrobić linie niż BR nie symulując i nie znajac parametrów głośnika. Bo w linii nawet niedobranej głsonik zagra nieźle, w basreflexie moga być rezultaty zgoła odwrotne, bedzie budzeć , dudnić albo dmuchac jak z suszarki. ):rolleyes:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaTo ja proponuje odwrotnie zrobić dla tego głosnika"12" obudowe zamknienta i dać sobie spokój z TL...
Skomentuj
-
Nie na temat...Bzdura. Zarówno BR jak i TL można zrobić dobrze albo można totalnie zepsuć. Linia transmisyjna z pewnością nie jest łatwiejsza w wykonaniu od BR'ki i wcale nie wybacza błędów w porównaniu z tą drugą. Jest wręcz odwrotnie. Praca nad obudową BR skupia się przede wszystkim na regulacji długości portu - to jaki będzie on miał przekrój można wcześniej bardzo łatwo określić - wystarczy odrobina doświadczenia. Jeśli chodzi o wielkość obudowy to z powodzeniem można ją określić na podstawie parametrów głośnika i przeważnie będzie trafna - zmiany objętości w zakresie 10% czy nawet do 20% to przeważnie niezauważalne różnice w brzmieniu (w ogromnej większości przypadków). "Zabawy z rurką", z jej długością - czyli ostateczne dopracowywanie strojenia - jeśli wstępnie dobierzemy je optymalnie, to już czysta kosmetyka.
Linia transmisyjna to dużo więcej skomplikowanej pracy, testów i porównań. Nie da się tego zrobić "rach-ciach i będzie" (inaczej niż w przypadku choćby BR) - podejrzewam, że przez takie właśnie podejście do tematu krąży później opinia, że linia transmisyjna to w sumie jakieś dziadostwo bez konkretnych korzyści z niego płynących. Jest to obudowa co najmniej tak dobra, jak każda inna - w pewnych przypadkach dużo lepsza od pozostałych, w innych pewnie pozbawiona większego sensu. Zarówno ją, jak i każdą inną można zrobić dobrze, ale można też całkowicie skopać. Po prostu w TL'ce ryzyko skopania jest większe - a sprzyja temu słomiany zapał niektórych konstruktorów
---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post o 12:26 ----------
PS: a tak właściwie to mógłbyś chociaż napisać, co to za głośnik i podać namiary na jego parametry - bo tak to trochę zgadywanka się nam tutaj tworzy. Stwierdziłeś tylko, że nie nadaje się do BR - na pewno? Moim zdaniem źle go zaaplikowałeś, bo już po samym Fs oraz Qts, które podałeś, można wstępnie, acz jeszcze nie definitywnie, wnioskować, że do BR nadaje się on znakomicie (czyli do TL pewnie też).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajaka mu skrzynke zrobiles?
Skomentuj
-
To jest swietny głosnik jesli masz odpowiedni naped i nie naganne pomieszczenie to cos sie pomysli
Ja bym probował albo clozet mały z mb albo wiekszy bez mb.
Jeśli natomiast zależy ci na zejsmicznym zejsciu to 120L BR strojony na 24hz powinien wystarczyć.
Że spytam jaki litraż teraz ma obudowa? i jakie strojenie?
---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post o 13:39 ----------
Sory nie miałem odswieżonej strony...
120L klozetu to za duzo.
Wydaje mi sie że problem leży po stronie pokoju w którym to gra lub wzmaczniacza.
Skomentuj
-
equalizer jest oddzielny ale go nie używam , chcem zrobić kolumnę bez dopieszczania jej zawnętrznymi sposobami. A moc jest proporcjonalna do napięcia i do impedancji głośnika. Wzmacniacz moze pracować przy 4ohm . Za zwyczaj nie przekraczam 5V sinus i wtedy jest wmiarę a przy 10v to już wystarczy drgań by głośnik wyrwało.
Skomentuj
Skomentuj