Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co dalej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co dalej ?

Witam
    Chciałem zmienić mój obecny sprzęt audio i zastanawiam się czy wybrać używany czy diy.
    Obecnie posiadam:
    Yamaha A-520 i Diy GDN14SCX + PJ (stereo)
    Dual CV 1210 i diy 2xMonacor SP-45/4 + mission 1" i TDA7294 Irka + 2xARN226 (do komputera)
    Universum EQ-155
    marantz ST551 (nie łapie stereo)
    Sony CDP-690 (przeskakuje)
    Aida AWS 105 (czasem się przyda) ,amator ,ZRK M3016
    i kilka luźnych głośników: 2xGDN13/50/1(4ohm) ,GDN13/40/2(8ohm) , Monacor SP-45/4(4ohm) ,SPP-110/4(4ohm) ,HT-22/4(4ohm) ,philips ambilight(z allegro) ,GDWK7/50/1(8ohm) ,2xOnkyo 20cm W-2068C(5ohm) ,2x SEAS CA25FEY/DD H317(8ohm) ,2xmission1" ,2xGDS30/30(4ohm) ,2xGDWT9/80(8ohm) ,GDN25/80/1(8ohm)(do regeneracji) ,GDN20/40/(do regeneracji) ,GDN16/15(do regeneracji) ,2xGDM10/60/4(8ohm)(do regeneracji)

Więc chciałbym się pozbyć lub coś złożyć z luźnych głośników ,korektor chyba mi nie będzie potrzebny ,przydało by się naprawić tuner i cd(lub wymienić).

Sprzęt do komputera myślę ,że mogę zostawić.

Teraz stereo czyli kolumny na stx chciałbym wymienić na coś lepszego jakościowo i by było więcej basu tak by nie potrzebny był subwoofer.

Mój pokój raczej nie jest akustycznie za dobry ,więc mam pytanie co mogę w nim poprawić ?
    Pokój to prostokąt 8m2 (2,2x3,6m) ,kolumny stereo stoją na wys.80cm na komodzie(dł.164cm) na dłuższej ścianie. W grę wchodzą raczej kolumny podstawkowe ,monitory.

Myślałem nad 2way na stx awx lub 2xGDN13/50/1 + seas lub GDN 15/40/5 + vifa ,albo jakieś używane kolumny podobnej jakości.
    Zastanawiam się też nad zmianą wzmacniacza ,myślałem nad Luxman L-120A(ciężko go dostać) lub budowa wzmacniacza diy.
    Słucham głównie mp3(staram się w najlepszej jakości 320kbps) HH ,Reggae ,Pop itp. oczekuje od kolumn dobrego stereo ,basu(ale nie takiego jak z stx ,ma być go więcej ,niższy i przyjemniejszy) i mniej "sypiących" wysokich. Lubie posłuchać głośniej więc przydało by się trochę mocy.

Myślę ,że na kolumny mogę przeznaczyć ok 700-800PLN ,a na wzmacniacz 300-400PLN. W zależności za ile sprzedam posiadany sprzęt.

Proszę was o pomoc ,porady i propozycje na temat pokoju i wymiany audio.

Z "luźnych" głośników możesz złożyć zestaw 13/40/2 + mission.

Skomentuj

jest do takiego połączenia gotowa zwrotnica ?
      niestety tonsila mam tylko jedną sztukę

Skomentuj

Z Missionem chyba nie ma zwrotki - ale moim zdaniem szkoda tego GDN'a łączyć z Missionem. Na forum jest dostępny schemat dla GDN 13/40/2 + GDWK 11/100 (projektu bodajże Yoshi'ego). Fajne głośniki (moim zdaniem jedne z lepszych konstrukcji Tonsila) i całkiem dobra zwrotka - przyznam się, że złożyłem kiedyś ten zestaw i oceniam go bardzo dobrze... no tylko musiałbyś wyłożyć te ~180 zł na głośniki (jeden GDN i dwa GDWK), ale prawda jest taka, że to jednak nadal popierdułka. Jeśli chcesz iść w coś konkretniejszego to GDN 18-AWX (oczywiście w linii transmisyjnej ) + Seas 27TBFC/G - obudowa dla GDN'a mojego projektu, a zwrotka wg schematu Krs'a (trzeba tylko zwrócić uwagę na frezowanie otworów pod głośniki - projekt nazywa się 3SM - Seas STX Studio Monitor i jest dostępny na audiohobby.pl - tamto to monitor ale moja podłogówka raczej nie powinna tutaj wnosić zbyt drastycznych zmian - trzeba tylko zwrócić uwagę na rozmieszczenie głośników względem siebie). W takiej konfiguracji z pewnością nie będziesz potrzebował subwoofera (choć pokój masz maluśki - nie wiem jak będą się tam zachowywały niskie rejestry).

Z głośników, które posiadasz "luzem" raczej ciężko złożyć jakiegoś "gotowca"... Trzeba by się jeszcze zastanowić nad tym, czy nie lepiej jednak iść w jakieś używki - czasem coś naprawdę dobrego można wyrwać za kilka stówek na Allegro (diy do tych 700 zł to taka zabawa dla samej zabawy).

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          Z Missionem chyba nie ma zwrotki
          ktoś na szybko zrobił sobie projekt w sw - 1rz/1rz :)

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          oczywiście w linii transmisyjnej
          ależ oczywiście

Skomentuj

Zdecydowanie sprzedaj wszystko co masz i kup urzywane kolumny. polowa tego co masz to zlom, za duzo nie wyciagniesz za to.

Skomentuj

to postaram się wszystko posprzedawać (zostawię sobie missiony i GDN13/40/2 może kiedyś coś z nich wykombinuje)
              dabyl czy dało by się zrobić tl na awx w monitorach ? (ze względy na mały pokój w grę wchodzą raczej monitory)
              jakie możecie mi polecić używane kolumny które zagrają porównywalnie do awx ?

Skomentuj

Linia transmisyjna na głośniku 18cm w monitorze jakoś mi się nie widzi. Da się, bo nawet robiłem takie testy, ale moim zdaniem trochę mija się to z celem - w takiej sytuacji już lepiej iść w standardową obudowę tupu BR, która przecież źle nie gra. Czyli jeśli idziesz w AWX'a (a moim zdaniem warto), a chcesz mieć go zaaplikowanego w monitorze to skopiuj sobie projekt Krs'a z audiohobby.pl. Oczywiście kupno "markowych" używek też jest jakimś tam rozwiązaniem, które ma swoje plusy - taniość i brak pracy przy obudowie - z jakością już różnie bywa.

Skomentuj

możecie podać jakieś przykłady kolumn które zagrają podobnie jak awx ?
                  czy słuchając muzyki w formacie mp3 320kbps kolumny nie będą się marnować ,czy wykorzystam ich potencjał ?

Skomentuj

będą się marnować:P!! Ale możesz słuchać przecież .flac ;-)

Skomentuj

nie za dużo jest utworów w formacie flac
                      może wie ktoś jak naprawić mój odtwarzacz cd ?

Skomentuj

Zamieszczone przez junior300 Zobacz posta
                        nie za dużo jest utworów w formacie flac
                        i tu się grubo mylisz..

Skomentuj

Czaruję...
                        X