Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa 3-way na krajowych wyrobach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa 3-way na krajowych wyrobach.

Witam,

Chciałbym was prosić o pomoc w budowie 3-dożnych kolumn podłogowych.
    Jedyne co narazie posiadam do ich budowy to płyte wiórową 22mm oraz Tonsil'a GDN 20/80/2, dwie sztuki i chcialbym je wykorzystać.
    Kolumny maja grać muzyke rockową, troche jazz'u, ambientu jak i cieższych pod względem basu brzmień wywodzących się z U.K. garage, ogółem bez "łupania", w pokoju 18 m2.
    Wiem ze 3-drogi utrudniają sprawe ale 20/80/2 nie nadaje się do przetwarzania średnich częstotliwości.
    Myślałem o aplikacji GDN'a w ok. 35L z BR a do tego jakiś GDM i GDWK w osobnej komorze - tu właśnie potrzebuje pomocy.
    Jakie dobrać głośniki oraz jaką zwrotnice wykonać?
    Kolumny to budżetówka, odskocznia od rodzimych PRL-owskich wyrobów tak więc kwota na ich wykonanie nie jest zbyt duża.
    Będzie to moja pierwsza konstrukcja więc z góry uprzedzam ze bede zadawał wiele, może czasem głupich, pytań :wink:

Co koledzy proponujecie?

Bez systemu pomiarowego nic sensownego samemu nie złożysz. No chyba że posiadasz takowy? :)

Skomentuj

Nie posiadam żadnego JIG'a, nic z tych rzeczy. Może jakis sprawdzony projekt podsuniecie? :)
      Z podobnych rzeczy znalazlem kolumny forumowicza 7Masz: http://diyaudio.pl/showthread.php/10...rożne-by-7Masz

Skomentuj

Zwrotka jest, ale jej pomiaru nie widać:glare: Poza tym użyte przetworniki są już dość leciwe i nie wiem czy na dzień dzisiejszy opłaca się budować takiego 3-waya. Nie brałeś pod uwagę opcji sprzedaży gdn'ów i budowy np 2-way?

Skomentuj

Lepszym rozwiązaniem byłoby właśnie sprzedać tonsile i zbudować dwie drogi.

Skomentuj

Koledzy wyżej dobrze Ci radzą, nie ma sensu się pchać w budżetowe 3way, lepiej już zainwestować w 2way, wybrać projekt podparty pomiarami i schematami i wg niego krok po kroku budować, a jak ma być budżetowo to może upolować jakieś oryginalne kolumny na alle..., czasem na niewielkie pieniądze można dostać naprawdę dobry sprzęt...

Pozdrawiam

Skomentuj

Kurcze, skoro tak mówicie to pewnie lepiej by bylo je sprzedac ale jakoś nie jestem przekonany do dwóch dróg...
              Możemy przyjąć ze uparlem sie na te 3 drogi?
              Przemyśle jeszcze sprawe ale chciałbym zobaczyc jak by to miało wyglądać w wersji 3-way.
              Może ktoś z was dysponuje schematem zwrotnicy z wykożystaniem 20/80/2 + czegos na srednie i wysokie lub ma coś do powiedzenia na temat Tonsil Rapsodia?

Skomentuj

Nigdy nie byłem przekonany do tego ze 20cm polipropyleny nadaja się wyłącznie do basu a nie do srednich. Ale po przebojach z inna dwudziestką doszedłem do wniosku ze robienie na niej 2 dróg może być równie trudne jak 3 dróg.
                Do GDN 20/80/2 na średnie mozna dac GDN 13/40/2 i na wysokie GDWK 10/80/19. Robiłem projekt zwrotnicy z symulacji na tych głosnikach ale niemam żadnych pomiarów, więc nasladowanie jej bez mierzenia i niezbędnych zmian nie bardzo miałoby sens.
                Nie ma on nic wspólnego (albo niewiele) z Rapsodią czy Classik 2.
                Last edited by arwas; 01.11.2011, 16:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                  Nigdy nie byłem przekonany do tego ze 20cm polipropyleny nadaja się wyłącznie do basu a nie do srednich. Ale po przebojach z inna dwudziestką doszedłem do wniosku ze robienie na niej 2 dróg może być równie trudne jak 3 dróg.
                  Do GDN 20/80/2 na średnie mozna dac GDN 13/40/2 i na wysokie GDWK 10/80/19. Robiłem projekt zwrotnicy z symulacji na tych głosnikach ale niemam żadnych pomiarów, więc nasladowanie jej bez mierzenia i niezbędnych zmian nie bardzo miałoby sens.
                  Nie ma on nic wspólnego (albo niewiele) z Rapsodią czy Classik 2.
                  A czy mógł byś wrzucić schemat tej zwrotnicy?

Skomentuj

panowie, bez jaj
                    sprzedawac tego sie nie oplaca

projekt 3 drog byl dawno temu - chociazby slynne "lezki zajaranego"
                    ale to tak stare glosniki ze ja bym na to kasy nie wydawal

a co powiecie na cos prostego - szerokopasmowka + ten woofer?
                    zwrotnice da sie zrobic na sluch a pasmo bedzie pelne

niedlugo ma sie pojawic tania szerokopasmowka STXa ktora brzmi bardzo ladnie...
                    lub jak masz troche wiecej kasy to mozna kupic cos lepszego

Skomentuj

No właśnie tak też myślałem że aktualnie dużo nie dostanie za te Gdn'y. Pomysł z fullrange jest niezły, jakaś 3calówka z tang banda powinna tu się sprawdzić ew. wspomniany stx jak ma być po polsku

Skomentuj

w tytule jest ze na krajowych przetwornikach wiec zostaje tylko STX

Skomentuj

Przy okazji glosnikow krajowych zapytam o te wynalazki http://www.dexon.pl/index.php?k207,g...iskotonowe-irb ktos cos wie na ich temat? Niby dla Dexona to wlasnie Tonsil robi glosniki.

---------- Post dodany o 20:28 ---------- Poprzedni post o 20:26 ----------

http://www.dexon.cz/data/popisy/k71.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Przy okazji glosnikow krajowych zapytam o te wynalazki http://www.dexon.pl/index.php?k207,g...iskotonowe-irb ktos cos wie na ich temat?
                            Miałem kiedyś "domowe" przetworniki niskotonowe różnych średnic tej firmy. No i powiem tak, hm...STX-a nie znam, ale lepiej przy nim zostać :). Co prawda Dexony, na których budowałem to były modele sprzed kilku już dobrych lat, ale pozostawiły po sobie mieszane uczucia. Parametry owych jednostek mocno wtedy odbiegały od deklarowanych przez producenta, a i brzmienie jakieś specjalne nie było. Może teraz jest lepiej, ale jak mi wiadomo, w tej cenie STX Tonsila w tyle zostawia.

Skomentuj

Zamieszczone przez esio90 Zobacz posta
                              A czy mógł byś wrzucić schemat tej zwrotnicy?
                              To nie była jedna zwrotnica lecz kilka czy kilkanascie wariantów symulacji, które trzebaby dopiero weryfikować w pomiarach. Rzeczywiście najprościej byłoby zdobyć schemat Rapsodii 200

Skomentuj

Dzieki Racjonalny. Nawet patrzac na cene i parametry podane jakos tak srednio zacheca to do zakupu i do tego te fatalne kosze. No nic, chyba STX jest tu bezkonkurencyjny.

Skomentuj

nie znalem wczesniej rapsodii

mozesz napisac na forum tonsila o podanie tej zwrotnicy
                                  tam udzielaja (przynajmniej wczesniej sie udzielali) inzynierowie tonsila wiec moze to udostepnia

tylko ze taka kolumna to polaczenie TOTEM MITE z dodatkowym "subem"
                                  jakoscia to raczej nie zachwyci

Skomentuj

Doczytałem się ze rapsodia ma troche niestandardowo rozwiązaną sprawe zwrotnicy, kolumna posiada 2 pary terminali ale nie jest to bi-wiring czy bi-amping (chyba że przy połączeniu rezystancja spada do 4 Ohm?), mianowicie do jednej pary zacisków podłączony jest GDN 20/80/2 a do drugiej wysokie i średnie. Szczerze mowiąc nie bardzo podoba mi się rozwiązanie przy ktorym włączając na wzmacniaczu pare B zaczyna grac bas...

Zainteresowałem się też "Łezkami" Zajaranego o których wspomniał Pawel S. ( http://diyaudio.pl/showthread.php/47...uot-zajaranego ). Może wykonam kopie ich zwrotnicy? Może doradzicie jakieś inne głośniki na średnie i wysokie + jakąs modyfikacje tej zwrotnicy? :)

Skomentuj

W tej rapsodii prawdopodobnie wystarczy spiąć ze sobą równolegle terminale i będzie grać ok, i wydaje mi się że jest to właśnie klasyczny bi-wiring.

Skomentuj

zmiana glosnikow = zmiana zwrotnicy = konieczne nowe pomiary :p

a pomysl z rapsodiami uwazam za ciekawy i sam cos takiego planuje
                                        w tej kolumnie chodzilo o to ze jak chcemy zaszalec to mamy 3 drogi
                                        jak chcemy np posluchac w nocy to odlaczamy 8" i mamy wtedy monitory na 13cm
                                        pomysl ciekawy ale jak widac nie kazdemu pasuje

Skomentuj

Czaruję...
                                        X