Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki projekt do rocka 2kzł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
    klej do forniru puszka 25zł
    fornir np jakiś dąb ok 50zł
    puszka lakieru (dobrego) 25zł
    wygłuszenie 30zł
    zostaje 270zł na mdf (ok 100zł max na takie monitory) klej (20zł pattex) i wkręty (10zł)
    i naprawdę nie chce mi się dalej udowadniać że się da...
    Tak na piechotę to się fajnie liczy... Ale w rzeczywistości zawsze wychodzi drożej i to sporo... Poza tym widzę że chcecie żeby kolega zrobił kolejne nudne kanciate kolumny, a może ma ambicje na coś z jajem? :razz:

Skomentuj

To ja wam powiem coś lepszego...
      Lakierowanie kolumn na lustro u lakiernika 2 monitorów to cena 200-250zł wiec może warto zainwestować w lakiernika niż w nudny już fornir...

Skomentuj

Panowie,i po co te kłótnie,jeden kupi fornir za 50zł a drugi za 300zł tak jak ja i choć bym się spiął nie zmieszczę się w 400zł. A czy da się to zrobić do 400zł? pewnie że się da,tylko weźcie pod uwagę jaki będzie efekt końcowy...

Co do konstrukcji to proszę: http://www.harpia.pl/polski/goldenage.html o takich konstrukcjach pomyśl a nie "popierdułkach",nigdy w życiu bym nie wybrał zwykłych kolumn "kominowych" na 6" głośnikach (jakie by one nie były). Metal to nie Jazz,osobiście słucham tego i tego i zwykłe konstrukcje do metalu się nie nadają,zwłaszcza do tak dużego pokoju.

Skomentuj

A ja powiem tak. Jeśli kolega ma budżet 2 000zł to warto pomyśleć nad 3-Way Classic. Nawet jeśli trzeba było by dopłacić 2-3 stówki. Pamiętajmy też, że nie wykończone paczki, też "zagrają".

Skomentuj

przemo-lukas Chciałbyś zeby stały ci w ładnie urzadzonym pokoju gołe skrzynki z mdf'u?
            W dodatku nie widze nic mniejszego niż 2.5way do 20metrów i jeszcze do rocka wiadomo monitory na 18cm basie też zagraja z wysoka kultura ale niestety bez suba sie nie obedzie.
            Wiem jak to było w moim przypadku sam słucham dużo rocka metalu i pochodnych i basu z 13cm midwoofer'ów jest o wiele za mało wiadomo nie ma co porównywać do usherów na 18cm basach ale mój pokój po dokładnych obliczeniach ma dokładnie 12.8m2 Wiec jest bardzo mały.
            Dlatego też jesli autor nie ma zamiaru budowania dobrego subwoofera do stereo to niech sobie odpusci małe monitory
            A jeśli ktoś uważnie przesledził temat to zaproponowałem na poczatku duże monitory na stx serii awx z 20cm basem i wstega i takie zestawienie bedzie swietne do roka a wymiary monitora beda podobne do harpi które podał marian.

Skomentuj

Jeżeli planujemy system od podstaw to suba bym z miejsca wykluczył. Dobre stereo w dobrych 3ech drogach jest dobrym rozwiązaniem :)

Skomentuj

Shiver A dlaczego chcesz wykluczac suba?
                Podaj jakieś sensowne argumenty...

Skomentuj

3 drogi daja lepszy efekt a sa tansze i latwiejsze do ogarniecia w pokoju

Skomentuj

Choćby zgranie fazowe, odciążenie głośnika średniotonowego (w tym możliwość zastosowania wyspecjalizowanego przetwornika), lepsza baza stereo, mniej kabli, w wielu przypadkach tańsze zasilanie.

Skomentuj

Shiver Z tym zasilaniem to przesadziłeś
                      Jeśli mówimy o buczydle za 500zł to masz racje ale jeśli chodzi o subwoofer z wyższej pułki to twoje zastrzeżenia sa bezpodstawne.
                      Zakładam że nie słyszałeś dobrego subwoofera i dlatego twierdzisz iż psuje on stereofonie jest to złe stwierdzenie aczkolwiek wiadomo że kolumny na tl z subwooferem na tl bedzie potwornie ciezko zgrac ze soba.
                      Jeśli mamy kolumny basreflex to najlepszym rozwiazaniem jest subwoofer w skrzyni zamknientej lub na odwrót wtedy zmieniajac faze w wzmaczniaczu możemy bez problemu zgrać zestaw przedni z subwooferem:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Z tym zasilaniem to przesadziłeś
                        Czy ja wiem, do suba trzeba osobną końcówke a to często spory koszt.

Jeśli mamy kolumny basreflex to najlepszym rozwiazaniem jest subwoofer w skrzyni zamknientej
                        Chyba nigdy nie widziałeś przebiegu fazowego obudowy br. W drugą stronę-owszem może działać właściwie ale też będzie to zadanie utrudnione, zwłaszcza jak sub nie może stać centralnie między kolumnami.

Zakładam że nie słyszałeś dobrego subwoofera i dlatego twierdzisz iż psuje on stereofonie jest to złe stwierdzenie
                        Nie dalej jak przedwczoraj wyniosłem z pokoju suba na Usher 8955, wydaje mi się że to dość dobry głośnik :)

Skomentuj

Zakładam że nie słyszałeś dobrego subwoofera i dlatego twierdzisz iż psuje on stereofonie jest to złe stwierdzenie...
                          A co ma jakość suba do zgrania fazowego?

aczkolwiek wiadomo że kolumny na tl z subwooferem na tl bedzie potwornie ciezko zgrac ze soba.
                          A to niby dlaczego skoro zasada działania (te same obudowy) jest ta sama? Równie dobrze można by napisać to samo o closed czy br.

Jeśli mamy kolumny basreflex to najlepszym rozwiazaniem jest subwoofer w skrzyni zamknientej lub na odwrót wtedy zmieniajac faze w wzmaczniaczu możemy bez problemu zgrać zestaw przedni z subwooferem:)
                          Ciekawe,jak można (bez procesora) zgrać różne obudowy fazowo... Próbowałeś kiedyś zgrać odwrotki z nadstawkami w br? Osobiście potwierdzam że lepiej jest zrobienie porządnych kolumn 3way niż 2way + sub.

Skomentuj

Ciągnąc dalej temat fazy-niezbyt korzystne jest ustalanie punktu podziału w okolicach pracy ustrojów obracających lub przesuwających fazę. Wyobraźcie sobie sytuacje że mamy nagarną stopę której podstawa to 40hz i jest odgrywana przez suba, druga harmoniczna stopy to będzie 80hz i będzie odtwarzana przez kolumny. Jeżeli różnica fazowa między podstawą a harmoniczną będzie wynosić np. 100 parę stopni (a może, bo przecież to już nie jest punkt podziału) to czy taka stopa będzie odtwarzana równie naturalnie jak żywy instrument? Nie sądzę, dlatego moim zdaniem bardzo ciężko skleić sensownie taki zestaw i znacznie bezpieczniej jest stosować podziały w paśmie gdzie przebieg fazowy jest bardziej równomierny. Pomijam fakt potwornych rezonansów pomieszczenia w tym paśmie co dodatkowo utrudnia zabawę.

Skomentuj

Marios221 raczej samemu przedstawiasz argumenty, że tak się wyrażę, wzięte z kosmosu.
                              Napisałem o trzech drogach w zasięgu założonego budżetu (+10/15. Nie wiem skąd wzięły Ci się inne konstrukcje?
                              Zapytam przewrotnie. Jaki byłby koszt zaproponowanego przez Ciebie systemu 2.1?

Shiver podał sensowne wytłumaczenie zastosowania konstrukcji 3 drożnej zamiast 2.1. Zapytam, a co ma z tym wspólnego jakość subwoofera ? Argumenty w skrócie: zgranie fazowe (powiedzmy do ogarnięcia) dodatkowa końcówka/elektronika, dodatkowy element systemu, który trzeba ustawić i jakoś go podłączyć, no i podział pasma na trzy głośniki w konstrukcji 3wey (co daje również wymierne korzyści).

No i jeśli miałbym wybrać jakiś kompromis, to zdecydowanie przekładam jakość dźwięku, nad wygląd niewykończonej konstrukcji (którą mam zamiar w najbliższej przyszłości dokończyć).

Skomentuj

przemo-lukas Powtórze jeszcze raz jeśli autor ma zamiar zrobić małe monitory do których projekt podał csbiczek to niestestety nie obejdzie sie bez dobrego subwoofera.
                                Zaplanowany przezemnie system powinień zmiescic sie w 3200zł za 2.1...
                                A jeśli zrobi duże monitory które podałem na poczatku tematu to 2x20cm spokojnie wystarczy bez suba

Skomentuj

Marios221
                                  Teraz "załapałem". Bo wiesz, Twoja wypowiedź była bezpośrednio pod moją i myślałem, że cała do niej się odnosi.
                                  Teraz pozostaje kwestia, czy wstęga, którą zaproponowałeś, da się ciąć wystarczająco nisko, aby zestaw "zagrał"?

"Frequency cut recommended: over 2500Hz"

No i czy autor wątku poradzi sobie z projektem zwrotnicy?

Nie mniej, ja będę upierał się przy propozycji 3 dróg na seasach. (Żarcik).

Ps.
                                  Krs47 na "audiohobby" robił dwie drogi na 8". Można to rozważyć, tylko przy budżecie ok 2kzł, chyba nie warto.
                                  Last edited by przemo-lukas; 04.11.2011, 09:10.

Skomentuj

przemo-lukas Ale wstegi sie tnie raczej bardzo wysoko,A co do zwrotnicy no łatwo nie bedzie ale wydaje mi sie że jeśli wysle komuś odnas z forum przetowrniki to poskadaja mu zwrotnice i nie bedzie z tym wiekszego problemu.
                                    Również możemy zastosować wstege funteka http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd30-p-91.html czy chociażby zrobić 2.5way na funtekach lecz nie liczyłem tego i nie wiem czy uda sie zmiescic w wyznaczonym budżecie,A podana wyżej wstega również ma rekomendowane ciencie na 2500Hz.
                                    Mi osobiscie do gitary elektrycznej bardziej pasuje wstega...Ma to coś czego nie ma żadna inna kopułka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Nie dalej jak przedwczoraj wyniosłem z pokoju suba na Usher 8955, wydaje mi się że to dość dobry głośnik :)
                                      Woho, szczyt burżuazji widzę :)
                                      Jak głośniczek nie pasuje to chętnie go przygarnę

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Żaden tam burżuj Subik już jest przygarnięty, a jedyne co mi w nim nie odpowiadało to to że ma tylko 8cali przez co szybko się kończył. Więc wracam do moich 15stek

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                          Żaden tam burżuj Subik już jest przygarnięty, a jedyne co mi w nim nie odpowiadało to to że ma tylko 8cali przez co szybko się kończył. Więc wracam do moich 15stek
                                          Tak to jest, sam w sumie projektuje monitory na 9950 i 8948A do których mam 13stkę do dopełnienia (średni głośnik) - także zobaczymy jak to wyjdzie.

Kolega csbiczek także dobry projekt polecił, 9950 + 8935A zagrają już naprawdę na bardzo wysokim poziomie, do tego wszystko gotowe - nic tylko klonować i cieszyć się pięknie grającym zestawem.

Skomentuj

Czaruję...