Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trudny wybor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trudny wybor

Siemka.Mam do was pytanko.Mam zamiar zrobic monitorki na przetwornikach magnat W170 CP880.A sek w tym czy lepiej by nie bylo zrobic podlogowek na 2 stx 17/80/8.Ogolnie zalezy mi aby bylo dosc glosno,miekki bas no i na dosc dobrej jakosci dziwieku.Moj pokuj ma 24m2 i glownie slucham techno.Napiszcie co w o tym sadzicie.Pozdro

magnat powinien miec teoretycznie lepsza jakosc dzwieku
    2 głosniki to nie jeden
    co do monitorow umieszcenie na podstawce zmiejsza ilosc basu im nizszaa podstawka tym basu wiecej

gdybym był na Twoim miejscu zdecydowałbym sie raczej na 2x stx ale to jest moje zdanie

Skomentuj

Zgadzam się z przedmówcą, bas lubi duże powierzchnie membran:) a jeszcze jak lubisz żeby nisko zszedł to lepiej spisze się jeden większy głośnik basowy

Skomentuj

większy ?? niszar... większe do konstrukcji 2 drożnej w wypadku STX'a to będzie porażka...
        te 2 stxy powinny być dobre... wielkiego basu z tego nie bedzie.... ale zawsze coś ;]

Skomentuj

Kolega ma sprzeczne wymagania. Z jednej strony dobrej jakosc idzwiek z miekkim basem a z drugiej techno. Techno akurat nizej cenie niz disco polo. Do techna to ja proponuje glosnik ala estradowy 12cali i piezaka.

Skomentuj

zgadzam się całkowicie z przedmówcą, tehno i jakość to jak kaszlak i szybkość

Skomentuj

irek troche źle podchodzisz .... rozumiem rzecz gustu ok nic do tego nie mam ....
              ALE ! Techno zawiera w sobie tony średnie !!!! co nie jest tylko bas potem przerwa i wysokie (tak ogólnikowo mówie)... dobra jakość to znaczy W MIARĘ równe pasmo przenoszenia od basu do wysokich... bez względu na to jaka to muzyka..... chyba sie ze mną zgodzisz....

aczkolwiek przyznaje racje że techno nie ma zbyt wielu szczegółów ale ma prawo używać całego pasma przenoszenia

Skomentuj

Techno to sztucznie generowany dzwiek nie majacy nic wspolnego z neutralnoscia i naturalnoscia. Wiec kolumny nie musza miec plaskiej charakterystyki wazne zeby byly glosne.
                Mam kolege technomaniaka i jest zadowolony z kolumn w ktorych ma ala estradowy glosnik 12cali a do tego cztery piezaki!

Skomentuj

ehh irek szkoda mych slow na komentowanie twojego beznadziejego postu :/ no comment

no ale coz kazdy ma swoje zdanie...

Skomentuj

Ja po prostu jestem praktykiem i robie dla ludzi kolumny odpowiednie do ich zastosowania.
                    Wiekszosc ludzi na tym forum jesli juz cos lapie z konstrukcji to mysli tylko o niskim basie i plaskiej charakterystyce. A to akurat najmniej wazne aspekty kolumny!

Chetnie zmierze sie z kolumnami na 17-stkach STX-ach przeciwko ktorym wystawie wynalazki na szerokopasmowcu i piezaku. I zobaczymy ilu techomaniakow wybierze STX-y.

Skomentuj

Nie podważać autorytetu Irka ! :o)
                      ...i plaskiej charakterystyce. A to akurat najmniej wazne aspekty kolumny!
                      Ale tak też chyba nie może być :

Skomentuj

wiesz ja slucham glownie techna(95 ale nie tylko, slucham tez czarnego rapu i czasami cos w ucho wpadnie cakiem oddmienngo ale uwierz mi nigdy w zyciu bym nie wybral szerokopasmowca z jakims piszczkiem do robienia halasu,

nawet tego stx bym nie wybral jako fronty,

techno to nie tylko bas i sporan ale nie mam zamiaru sie sprzeczac na ten temat,

takim czyms jak dla ciebie jest techno dla mnie jest metal, death metal i roznego rodzaju tego odmiany dla mnie osobiscie jest to chora muzyka, no i wsumie tutaj jest rozwiazanie tematu to by bylo na tyle,

a tak pozatym o gustach i guscikach sie nie dyskutuje :)

Skomentuj

Ale prawda jest, że są ludzie którzy słuchaja techniawki i techniawki! Dla niektórych ważne jest jak słychać muzyke, a dla niektórych najważniejsze jest aby było głośno i aby było "jeb...cie" , tak żeby kwaiatki z parapetu pospadywały i " aby babcia na dole mnie usłyszała"..... (cytaty z forum)!!
                          Jak to mówią: gusta i guściki..

Skomentuj

ciekaw jestem ilu technomaniaków siada wieczorami przed sprzętem i kontempluje tą wspaniałą muzykę :P
                            techno jest tylko po to, żeby nie było cicho :P

Skomentuj

Zygmunt, JA :P heheh

irek, co z tego że sztuczny ! jaki by nie był używa całego pasma przenoszenia...
                              ja sie bede upierał i tyle :P moje zdanie...

Skomentuj

Zgoda ze uzywa calego pasma ale idealnosc charakterystyki w tego typu muzyce nie ma istotnego znaczenia. Dzwieki sa generowane elektronicznie wiec tak naprawde nikt nie wie jak powinny brzmiec naturalnie. Jest to jeden z przypadkow kiedy sprzet a glownie kolumny sa instrumentem w rekach muzyka czy "techno-tworcy" :)

Przedstawiona powyzej charakterystyka bedzie zupelnie akceptowalna po zamianie fazy glosnika wysokotonowego. To po prostu blad w podlaczeniu. Choc z tego co pamietam nie wyjasnili tego a test tej kolumny byl oczywiscie w miesieczniku AUDIO.

Skomentuj

Dobra,i ja coś powiem.Wiem że rozpeta się burza ale trudno.Co do tej płaskości...ilu ludziom to akurat pasuje?Chorym audiomaniakom ale tylko chorym.Ja wiem ze swego doświadczenia,aczkolwiek dość długiego ale jednak słabego,że liczy się brzmienie a nie charakterystyka.Mało kto się zna na rzeczy,mało kogo interesuja parametry.TO MA GRAĆ!I to tak aby sie mnie podobało.To są słowa normalnych zjadaczy chleba a to oni stanowią większość na tym swiecie i dla nich głownie się tworzy sprzęt.Te wszystkie podbicia,loudnesy i inne wynalazki,to właśnie jest dla przeciętnego Kowalskiego.I tu Irek ma niestety rację.Jak wam powiem że z auta wywaliłem filtr dp z suba bo lepiej brzmi to też mnie pogrzebiecie?Nie sztuką jest wiedzieć,sztuką jest błądzić.A konfig Irka powali rzesze technomaniaków.Może nie wszystkich ale większość.A propo,ja też słucham czasem techno mimo że mi stuknie 33 latka.Ale wole z dobrych podłogówek :)
                                  PZDR

Skomentuj

umberto, fakt dla zjadaczy chleba typu Kowalski nic nie opchodzi ch-ka :P
                                    Jeżeli chodzi o mnie to jedno zaprzecza drugiemu.... jak coś moze brzmieć ładnie skoro ma do kitu paramtry ? taka prawda.... owszem jestem bardziej wymagający od kowalskiego ale starsi forumowicze są na jeszcze wyższym poziomie... bo jakby tak nie było to np. Lukasz robił by kino domowe na Hannsenach ! a tak nie jest.... dla starszej części forum liczą sie juz parametry

pozdro

p.s tu nie ma żadnej burzy ! wszystko idzie na spokojnie...i bez stresowo...

Skomentuj

HAHA ale parodia Irek po raz pierwszy chyba głupoty piszesz, Techno to niejest beznadziejne generowanie dźwieków, w wielu utworach pojawiają się dżwieki normalnych instrumentów , i co na piazaku mam fortapianu słuchac i estradowej 12stce NIE , pozatym każdy twórca takiego utworku nagrywa go w konkretnej postaci i zeby ODTWORZYĆ jak najdokładniej to potrzeba jak najlepszej jakości sprzetu .... powiem tak ze brednie wypisujecie i mnie to wqr.. już jak ktoś ciągle stwierdza ze Techno to syf który moze lecieć na szajs kolumnach, moze i syf ale napewno wymaga tak samo dobrej jakości sprzetu jak inna muzyka, ja chce słyszeć wszystkie te NIENATURALNE I GENEROWANE dźwieki ale tak jak zostały NAGRANE przy produkcji a nie jak ZOSTAŁY ZMIENIONE przez ta 12stke estradowa i piezaka !!

niemniej masz racje że 12stke i piezaka kupi dużo ludzi technomaniaków ale raczej debili słuchającyh techno , oczywiste że chcą mieć głosno bo dopiero wtedy ta muzyka pokazuje na co ja stac, niechodzi tu o walenie basu .. zresztą o tym już pisałem chyba w innym poście wiec niehc sobie ktoś znajdzie i poczyta .. dla prawdziwych fanów tej muzy wraz z głosnością rosnie hmm jakby to nazwac radosc z jej słuchania wtedy sie muze lepiej czuje ja akurat lubie głośno słuchac bo czuje sie jak na dyskotece na które lubie chodzic a JAKOŚC zaczałem cenić bardziej niż głosnośc dawno temu wiec bez wyprzedzjących komentarzy panowie

i sory za łacine ale w tym przypadku Irka wypowiedź kompletnie nienadaje sie do druku jesli chodzi o tresc :) <- taka opinia z WYŁĄCZNIE MOJEJ STRONY

pozdro dla technofanów i antytechno fanów no i dla IRKA specjalnie pozdro :)

Skomentuj

Dokładnie tak jak pisze Budzik, techno to nie jest melodyjka z zegarka !

Skomentuj

Czaruję...