Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pora na 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
    Czemu się nie chwalisz? Wrzuć fotki.
    Nie na temat...
    Bo jeszcze nie ma czym. Planuję taki projekt zacząć na wiosnę. Do 'stolarni' wreszcie wraca samochód. Zimą nic nie strugam. Będę pogłębiał teorię :). Skończyłem te Ushery i małe Founteki. We wtorek wracają od lakiernika. Na pewno pochwalę się nimi na tym forum . W szafie leży jeszcze Fountek CD3.0 i FW168 (czekam na gotowy projekt zwrotnicy od P Albeckiego). Te 3 way w obudowach ala Avalon to ma być zestaw docelowy. Dlatego muszę się zastanowić przez zimę jakie przetworniki zastosować. Kuszą mnie głośniki alu - bardzo odpowiada mi ich brzmienie. Ushery przed lakierowaniem:

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
      jak to pod ushery to jeszcze frez pod wysokotonowkę musisz poprawic...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Nie na temat...
        jak to pod ushery to jeszcze frez pod wysokotonowkę musisz poprawic...
        Nie na temat...
        Oczywiście zrobione 2 rowki frezem fi10 :) Zdjęcie nie jest ostatecznej wersji.

Skomentuj

Nie na temat...
          napisales, ze jada do lakiernika wiec uznalem, ze skonczone :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Majac taka kase Kierował bym sie raczej w konstrukcje modułowe...
            http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm
            http://hnhweb.nl/?page_id=7
            same przetorniki to około 6tyś zł do tego zwrotnice nie mniej niz 800zł a reszta na obudowy...
            Spokojnie starczy na budy z grubego mdf lakierowane biała perła...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Majac taka kase Kierował bym sie raczej w konstrukcje modułowe...
              http://hnhweb.nl/?page_id=7
              same przetorniki to około 6tyś zł do tego zwrotnice nie mniej niz 800zł a reszta na obudowy...
              Spokojnie starczy na budy z grubego mdf lakierowane biała perła...
              Modułowe czy duże stojące to tylko kwestia gustu, upodobań. WG mnie modułowe będą łatwiejsze do wykonania.
              Te białe śliczności. W 8000 zł nie ma szans ukończyć tego projektu ale kierunek bardzo dobry.
              P.S. Szkoda, że ja nie mam takiego 'problemu' w co zainwestować 8kpln :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                P.S. Szkoda, że ja nie mam takiego 'problemu' w co zainwestować 8kpln
                Potraktuj, proszę, ten problem jak swój. Będzie więcej pomysłów.

Szczerze mówiąc wolałbym coś w jednym kawałku, na kształt pokazanych na forum Illuminatusów (ale 3W).

Skomentuj

KonradRak Można łatwo policzyć samolakierowanie takich paczek to 200zł od elementu...
                  Zwrotnic nie liczyłem ale napewno grubo ponad 1200zł:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                    KonradRak Można łatwo policzyć samolakierowanie takich paczek to 200zł od elementu...
                    a jak liczysz element?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz Jako jeden element w tym wypaku mamy 4 elementy.

Skomentuj

Podsumowując dotychczasowe wpisy. Mamy kilka projektów:
                        1. Jazzman http://www.troelsgravesen.dk/jazzman.htm
                        + prosta obudowa
                        - kopułka - wolałbym coś pasującego do reszty przetworników
                        -konieczność przeprojektowania zwrotnicy

2. DTQWT http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
                        + wysoka efektywność
                        - wielka obudowa

3. Jensen 1071 http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm
                        + budowa modułowa (dlaczego tak przez Was wychwalana?)
                        -cena za wszystko chyba przekroczy budżet (chciałbym fornir + lakier lustro)

4. NE3 http://www.akustyk.com.pl/projekty/NE3.html
                        +ciekawa konstrukcja, dobre przetworniki
                        -obudowa, czy nie będzie problemem jej wykonanie? Nigdy nie słyszałem basu z obudowy labiryntowej, jak to gra (lubię bas głeboki, ale krótki)?

5. Dryade http://xenophonics.net/indexeng.htm
                        + ciekawe i nie za drogie przetworniki
                        + ładna obudowa
                        -bas dosyć szybko opada na wykresie
                        -trudna obudowa?

Nie ukrywam, że najbardziej interesowałaby mnie opcja 1 z innym tweeterem, nastepnie NE3, ale jak to gra i DTQWT. Czy ktoś podjąłby się zbudowania dla mnie któregoś z tych projektów? Nie ukrywam, że bardzo na Was liczę. Jak się zdecyduję na jakiś projekt firmowy, to będę miał poczucie niedosytu, a tego bardzo bym nie chciał.

Pozdrawiam

Skomentuj

ja bym mial wielka ochote na 2

Skomentuj

Czy za 2 kPLN da się zrobić obudowę do DTQWT (fornir)?

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                              Podsumowując dotychczasowe wpisy. Mamy kilka projektów:
                              1. Jazzman http://www.troelsgravesen.dk/jazzman.htm
                              + prosta obudowa
                              - kopułka - wolałbym coś pasującego do reszty przetworników
                              -konieczność przeprojektowania zwrotnicy
                              5. Dryade http://xenophonics.net/indexeng.htm
                              + ciekawe i nie za drogie przetworniki
                              + ładna obudowa
                              -bas dosyć szybko opada na wykresie
                              -trudna obudowa?
                              Nie ukrywam, że najbardziej interesowałaby mnie opcja 1 z innym tweeterem, nastepnie NE3, ale jak to gra i DTQWT. Czy ktoś podjąłby się zbudowania dla mnie któregoś z tych projektów? Nie ukrywam, że bardzo na Was liczę. Jak się zdecyduję na jakiś projekt firmowy, to będę miał poczucie niedosytu, a tego bardzo bym nie chciał.
                              Pozdrawiam
                              1. Jazzman
                              SS 15W/8530 często był łączony z SS9700.
                              5. Dryade sobie odpuść - nie ta półka. Ewentualnie zerknij na to:
                              http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=28728
                              Brzmienie wstęgi i alu nie jest dla każdego dlatego takiej konstrukcji koniecznie trzeba wcześniej posłuchać.
                              Brakuje jeszcze projektu z Seas Excel. Kształt obudowy wybierzesz wg swojego gustu nie musisz sugerować się gotowym projektem. Dla 8' szerokość ścianki wyniesie ok 24cm. Dzięki obudowie modułowej część średnio-wysokotonowa będzię węższa. Duża zaleta. Po weekendzie będę dużo bardziej osłuchany :) Może łatwiej będzie coś zaproponować. Ja radziłbym zmienić podejście do tego projektu. Najpierw wybrać z tego forum osobę która się podejmie zaprojektowania, zmierzenia wszystkiego od A do Z. Najczęściej pojawia się nick Y... :) Obudowa labiryntowa dobry pomysł ale pomiary testy mogą sporo kosztować. Obudowę zrobi Ci dobry stolarz. Takie lakierowanie które chcesz uzyskać to wyższa szkoła jazdy. Koszt obudowy szacuję na 2500 zł(materiały robocizna perfekcyjne, wielowarstwowe lakierowanie). Zwrotnice 1500 zł. więc zostaje 4000 zł na głośniki. Tu szaleństwa nie będzie - trzeba oszczędzać. Głośniki kupisz w polinku lub akkusie (do ich ofert bym się ograniczył). Przy dużym zamówieniu na pewno będzie rabat. Twój konstruktor na pewno zaproponuje najlepsze rozwiązanie w danej kwocie.

Skomentuj

Czy za 2 kPLN da się zrobić obudowę do DTQWT (fornir)?
                                zapewne tak
                                zalezy kto bedzie to robil
                                ja bym sie spokojnie wyrobil... ale nie moge sobie pozwolic na taka przyjemnosc :???:

Skomentuj

KonradRak Równie dobrze można połaczyć wstege z iluminatorem i do tego sub na ss rev ale konieczne jest projektowanie zwrotnicy...

Skomentuj

Panie Pawle,
                                    Ciesze sie, ze Pan odpowiedzial twierdzaco. Studia sa rzecza najwazniejsza.
                                    W pn. dostane wycene na kit w wersji standard.
                                    Moze uda sie ten projekt zrealizowac.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post o 14:39 ----------

Po weekendzie będę dużo bardziej osłuchany Może łatwiej będzie coś zaproponować.
                                    Obawiam się tylko, że odsłuchy na AS, to raczej bardziej oczami niż uszami. Mam nadzieję, że się mylę :)

Skomentuj

W pn. dostane wycene na kit w wersji standard.
                                      Moze uda sie ten projekt zrealizowac.
                                      Cena wydaje się być atrakcyjna. Prawdopodobnie będziesz pierwszy w Polsce ! Obudowy planujesz wykonać ze sklejki czy mdf ?
                                      Obawiam się tylko, że odsłuchy na AS, to raczej bardziej oczami niż uszami. Mam nadzieję, że się mylę :)
                                      Tez mam takie obawy Chcę jednak skoncentrować się na ofercie polskich producentów bo wiem jakie przetworniki stosują. Może kiedyś Twoja konstrukcja zagości w pokoju DIY Audio na AS ???

Skomentuj

KonradRak,
                                        Obudowę chciałbym z mdf, tak jak w projekcie. Sam jej nie zrobię, dlatego liczę na Mistrzów z tego forum.

Może kiedyś Twoja konstrukcja zagości w pokoju DIY Audio na AS ???
                                        Najpierw trzeba ją zbudować :)

Skomentuj

KonradRak,
                                          Obudowę chciałbym z mdf, tak jak w projekcie. Sam jej nie zrobię, dlatego liczę na Mistrzów z tego forum.
                                          W projekcie widzę sklejkę i lite drewno, dlatego pytam. Ta obudowa to duże wyzwanie dla amatora. Dobrze zlecić komuś doświadczonemu. Jaki planujesz fornir ? Lakier już wiem, wysoki połysk.
                                          Najpierw trzeba ją zbudować :)
                                          To tylko kwestia czasu :) Życzę powodzenia !

Skomentuj

Czaruję...
                                          X