Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Room EQ wizard - pomiar pokoju. Interpretacja wyników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Room EQ wizard - pomiar pokoju. Interpretacja wyników.

Witam,
    Tym razem spróbowałem pomierzyć swoje testowe kolumny w pokoju programem Room EQ Wizard. Z wykresu widzę, że mam wielki problem z częstotliwością 51Hz. Na wykresie SPL górka sięga aż + 17dB. Możecie mi pomóc zinterpretować pozostałą część wykresu do 200Hz. Czy w/g was takie czasy wygasania mogą być? Nie wiem czy na wykresie to dobrze widać ale oś czasu ma maksymalną wartość 1000ms (1s)

Jeszcze jeden - może troszkę lepiej czytelny.

Skomentuj

Nie na temat...
      Temat wisi już trzecią godzinę, a jeszcze żaden z naszych forumowych "pokojowych specjalistów" od pułapek, bastrapów, ustrojów i "ekłalajzerów" robiących nam z pokoi Operę w Sydney nie wypowiedział się... ciekawe dlaczego... czyżby pierwszy na forum pomiar zjawiska nieco ich przestraszył?

Przyznaję się w tym momencie, że to czyste "zyganie". Przepraszam... ale nie mogłem się powstrzymać

Przyznam, że wykresu nie potrafię odpowiednio zinterpretować. Mam tylko jedną uwagę - nie wiem czy ta anomalia przy 50Hz jest realną odpowiedzią Twoojego pomieszczenia. Wiesz, jest to taki newralgiczny punkt, przy którym często na pomiarach uwidacznia się jakiś przydźwięk sieciowy... Gdyby to było w innym miejscu, przy innej częstotliwości, to co innego ale wystąpienie tak silnej anomalii akurat przy tych 50Hz jest dla mnie troszeczkę zastanawiające... Czy na innych pomiarach (np SW) masz gładkie pasmo na 50Hz czy występuje tam ta "rysa"?

PS: nie widzę załącznika z Twojego drugiego posta - nie otwiera się. Czy on wnosi coś w temacie tych 50Hz?

Skomentuj

Przy pomiarach NearField w SW nie ma przydźwięku. W sumie to nie ma z czego być bo przedwzmacniacz zasilany jest z baterii. Na kartach dźwiękowych przydźwięku też nie ma. Wzmacniacz jest firmowy, nie DIY, przydźwięku nie ma. Jeszcze raz wrzucam troszkę bardziej czytelny spektogram z pomiaru:

spectogram.jpg

Jestem na 100% pewny, że jest to rezonans podstawowy, który powstaje pomiędzy podłużnymi ścianami pokoju (odległość pomiędzy nimi to 3,34 m - wychodzi 51,49 Hz). Są to prawie gołe ściany.

Może są na forum osoby, które mają już "walkę z pokojem" za sobą i pochwalą się swoimi rozwiązaniami.

W planach mam jeszcze pomiary w innych ustawieniach głośników. Na krótszych ścianach. Powyższe pomiary były robione z głośnikami na ścianach dłuższych.

Wyliczone w symulatorach rezonanse mojego pomieszczenia pokrywające się z powyższym wykresem to:
        - 51,49 Hz : podstawowy
        - 69,35 Hz : podstawowy
        - 75,01 Hz : I harmoniczna rezonansu podstawowego 37,55 Hz
        - 138,7 Hz : I harmoniczna rezonansu podstawowego 69,35 Hz
        Last edited by karmer; 10.11.2011, 21:21.

Skomentuj

Odpal RTA i polaz z mikrofonem po pokoju, szybciej w ten sposob sprawdzisz, co sie faktycznie w nim dzieje.

Skomentuj

Pokaż jeszcze jak robiłeś pomiar (ustawienia mikrofonu i kolumn) oraz jakim mikrofonem.... i czekamy na dalsze relacje ;D

Skomentuj

Ale te pomiary są jakieś z ... co ty mierzysz, odpowiedź kolumn typu pasmo przenoszenia
              Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
              Tym razem spróbowałem pomierzyć swoje testowe kolumny w pokoju programem Room EQ Wizard
              Czy odpowiedź pokoju na dany sygnał, czy oba na raz, bo widze że oba na raz a to jest raczej do niczego.
              Geometryczny kształt pomieszczenia, materiały z jakiego sa wykonane sciany, sufit, czym pokryta jest podłoda, co znajduje się w pomieszczeniu to wszystko opisuje jego rezonans podstawowy oraz pochodne no i najważniejsze czas pogłosu. Ale to nic nowego co napisałem

Skomentuj

Pokój wygląda tak:

pokój.jpg

Mierzę zestawem z tego posta: link do posta

Mierzę odpowiedź pokoju. Kolumny mam pomierzone i wiem jaką mają charakterystykę przenoszenia. Interesowało mnie na jakiej częstotliwości dudni mi w pokoju. W utworach, gdzie przez dłuższy okres czasu wybrzmiewa sygnał o częstotliwości ok 50 Hz to pokój mi się dosłownie "wzbudza" :-)

Tak dla dopełnienia podam wymiary pomieszczenia (długość x szerokość x wysokość) 4,58 x 3,34 x 2,48

Skomentuj

To zatkaj pierdzifleksy i po problemie :P

Skomentuj

Tu masz rację. Już tak robiłem :-) Ale niestety brakuje jednak niskich rejestrów. Z tych trzynastek w zamkniętej to nie ma mowy o jakiejkolwiek podstawie basowej w muzyce. Zostanę przy BR i powalczę z tymi rezonansami, przynajmniej się czegoś nauczę i zdobędę trochę doświadczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                      Zostanę przy BR i powalczę z tymi rezonansami,
                      Jeżeli budowa pułapki basowej odpada, to spróbował bym przestrojenie br. w górę o ok. 10 Hz. - teraz br. jest pewnie nastrojony w okolicy 50 - 55 Hz?
                      W dół można również spróbować, ale głośnik będzie dużo bardziej narażony na przeciążenie i będzie miał większe zniekształcenia harmoniczne.

Skomentuj

Najpierw sprawdzilbym rozne ustawienia mebli i glosnikow, czyli to co masz bez inwestowania pieniedzy. Jesli to nie da zadnych efektow bedziesz zmuszony do wykonania/kupienia duzych pulapek rezonansowych. Problem w tym, ze troche trudno je wykonac i dostroic jak rowniez nie bedzie to tanie. Oczywiscie warto inwestowac w akustyke pokoju, ale walka z niskimi czestotliwosciami jest najbardziej kosztowna i trudna. Kto wie czy suma sumarum nie bedziesz zmuszony do zmiany glosnikow...

Skomentuj

Mam pytanie czy zastosowanie aktywnej pułapki na tą częstotliwość coś pomoże?
                          Jeżeli chodzi o BR to bez różnicy na jaką częstotliwość zestroję to i tak mi się pojawia ten rezonans. Wystarczy aby w utworze była częstotliwość w okolicach 50Hz.

---------- Post dodany o 09:53 ---------- Poprzedni post o 09:22 ----------

Muszę coś pokombinować z równoległymi ścianami. Są to naprawdę duże powierzchnie.
                          4,58 m x 1,7 m gołych betonowych ścian.

Skomentuj

Zmontuj se rozpraszacz dźwięku.
                            Pułapka narożnikowa pomoże jeżeli masz głośniki usytuowane w pobliżu narożnika.

Skomentuj

Czaruję...
                            X