Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer WLM DUO - jaki głośnik ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer WLM DUO - jaki głośnik ?

Witajcie

Szybkie pytanie orientuje się ktoś jaki głośnik jest zastosowany w tym subie?
    http://6moons.com/audioreviews/wlm2/duo12.html

na pewno EMINENCE i występuje w 12,15,18 cale ale jaki model?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

wyglada mi na delte pro

---------- Post dodany o 23:03 ---------- Poprzedni post o 23:00 ----------

http://www.eminence.com/speakers/spe...=Delta_Pro_12A

Skomentuj

Nie na temat...
      Paweł?

:)

Skomentuj

ale u mnie jest JBL 1200 GTi
        sub gotowy tylko czeka na terminale... a te maja byc dzisiaj

Skomentuj

Pawel S w swieto poczta raczej nie pracuje

Skomentuj

a czy ktos wspominal o poczcie?
            ja nie czekam na plastiki tylko na nierdzewna blache od kolegi :p

Skomentuj

A na AS podobno słuchaliście tego suba? Jak to gra?

---------- Post dodany o 13:08 ---------- Poprzedni post o 13:07 ----------

I na pewno Paweł nie jest to ten głośnik bo ten WLM ma wypukłość na magnesie a delta jest płaska.

Skomentuj

a ja mam kappe 15 ktora nie wyglada jak ta na zdjeciach :p
                no i z tego co pamietam to WLM chyba zamawia tez modyfikowane glosniki

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 13:14 ----------

Nie na temat...

a nie mowilem

Skomentuj

prawie na pewno jest to ten głośnik http://www.eminence.com/pdf/Kappa_Pro_12A.pdf

Skomentuj

Wg mnie równiez jest to Kappa Pro 12A.

Co ciekawe na początku sub WLM'a był konstrukcja zamkniętą, a z czasem został dołozony tunrl BR.

Zblizonymi konstrukcyjnie subwooferami są Zu Method i Mini Method. Method ma głośniki z membranami od Bety 15a, nie wiem natomiast czy jest to akurat Beta. Mini Method ma Eminence Legend BP102.

Widać wyraźnie, że producenci wybierali możliwie niskie FS wśród estradowych głośników danej średnicy. Przy silnym magnesie można dodatkowo obniżyć FS przez dociążenie membrany.

Największym minusem jest dla mnie to, że obudowa zamknieta potrzebuje dużo EQ w okolicach 20-30hz, a niemozliwe jest TANIO kupić taki wzmacniacz subwoofera (nie musi być to panel).

Ja osobiście zamiast BR lub OZ próbował będę obudowy stratnej.

Skomentuj

Ale tak Kappa Pro 12A jest w 12 i 15 calach a w 18 jej nie ma. Chyba, że do 18 dają inny głośnik http://www.sonicflare.com/archives/h...audio-aero.php
                      Zresztą dopiero do mnie dotarło, że nazwa duo wzięła się od 2 głośników w subie Zapłon jak diesel w zimie

2 x 15 czy 2 x 18 cali to musi być ciśnienie w pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                        2 x 15 czy 2 x 18 cali to musi być ciśnienie w pokoju.
                        Przede wszystkim chodzi tu o niskie znieksztalcenia i wysoka skutecznosc dzieki tak specyficznym wooferom. Oczywiscie bez korekcji realny subwoofer z tego nie bedzie.

Skomentuj

Znalazłem drugi głosnik z membraną taka jak w Betach 15A i podejrzewam, że to własnie on mógł zostać użyty w Zu Method:

Chodzi o EMI-1550. OEM Eminenca dla Madisound

http://www.madisound.com/pdf/printcatalog/Eclipse.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Oczywiscie bez korekcji realny subwoofer z tego nie bedzie.
                            Z obudowie zamkniętej bez korekcji to to będzie grało gorzej niż pierdziawki na 15stce. To nie są głośniki niskotonowe :)

Skomentuj

Znalazłem jeszcze coś takiego, parę projektów na tym KLAN+TON jest
                              http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...99/tpl//lang/1

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
                                Największym minusem jest dla mnie to, że obudowa zamknieta potrzebuje dużo EQ w okolicach 20-30hz, a niemozliwe jest TANIO kupić taki wzmacniacz subwoofera (nie musi być to panel).
                                Kupić nie zrobić tak spokojnie idzie sie zmiescic w 500-600zł z koncówka irka 450wat...

Skomentuj

Jak rozwiązałbyś EQ ? Panele Irka nie maja chyba tej opcji na pokładzie.

Skomentuj

Kondrax, czyżby rss265 już Ci się znudził? Coś w tym jest, tez mam ten głośnik i również urzekł mnie DUO WLMa na AS, z tym, że ich sub jest pasywny i sprzedają do tego oddzielnie potężny wzmacniacz i cała gamę filtrów. To jest dość droga impreza nawet w DIY.

Skomentuj

No właśnie nie aż tak strasznie droga. Głośnik najlepiej 1x18", panel min. 300W i do tego EQ. EQ znalazłem takie: dsp1124p

Cenę takiego rozwiązania podbije jedynie to nieszczęsne EQ. Poza tym raczej standard.

Skomentuj

to moze lepiej zamiast kupowac ten glosnik i poprawiac go eq
                                        kupic glosnik ktoremu wystarczy sam panel
                                        typowo subowy
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...