Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer WLM DUO - jaki głośnik ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli chcesz podążać ścieżkami wytyczonymi przez WLM czy Zu Audio, to siłą rzeczy stosujesz duże lekkie membrany, duże magnesy, krótkie cewki i wysoką efektywność. Takie suby są uznawane za najszybsze.
    Niestety potrzebne jest EQ. Najprostszy byłby panel wyposażony w EQ. Takowe są niestety drogie.

np. Hypex 2.0 lub RCM Detonation DT 150

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
      Jeśli chcesz podążać ścieżkami wytyczonymi przez WLM czy Zu Audio, to siłą rzeczy stosujesz duże lekkie membrany, duże magnesy, krótkie cewki i wysoką efektywność. Takie suby są uznawane za najszybsze.
      Niestety potrzebne jest EQ. Najprostszy byłby panel wyposażony w EQ. Takowe są niestety drogie.
      Taką equalizację nie trudno zrobić, nawet bardzo pasmową, z wykorzystaniem DSP. Problemem jak na razie (pracuję nad tym) jest zrobienie ustawień. Bo ja mając oprogramowanie producenta i programator mogę sobie robić co chce, mogę zrobić komuś filtr do suba z equalizacją, ale musiałbym do tego kogoś pojechać i mu to raz ustawić. Taki eksperyment jeśli ktoś chętny. Za jakiś czas być może stworzę oprogramowanie i gotowe kity do robienia takich rzeczy samemu.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Coś w stylu MiniDSP ? Jeślio tak to z marszu masz też załatwioną zwrotnicę. Wtedy wystarczy podpiąć zwykłą końcówkę mocy.

Skomentuj

Coś w stylu MiniDSP, ten sam procek, z tym, że ja mam zestaw Analog Device, z ich programatorem i oprogramowaniem. Mam też procki luzem, więc można pokusić się o zrobienie panelu, jak się uprzeć to nawet z wejściem SPDIF, także optycznym.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bardzo fajna koncepcja. Szczególnie, że masz pełną dowolność wyboru stromośco zbocza zwrotki. Najbardziej popularnym DSP do Sub'ów jest przytoczony przeze mnie Behringer DSP1124, ale nadaje się tylko do EQ. Nie ma możliwości ustawienia odcięcia/zwrotnicy.

Skomentuj

Ja się właśnie zastanawiam czy robić oprogramowanie na kompa i do tego platformę sprzętową, czy zrobić wszystko w sprzęcie, np gotowy moduł do panela, z konfiguracją filtra (stromość, dobroć), z możliwością utworzenia własnej equalizacji (z różnymi opcjami).
              Generalnie melodia przyszłości, ale do zrobienia.

Skomentuj

No to widzę wyższa szkoła jazdy> Na pewno będę kibicować.
                A swoją drogą - drogi taki programator ?

Skomentuj

Programator ze środowiskiem to 180$ netto plus przesyłka z JuEsEj.

Skomentuj

Tutaj link do schematu...http://sound.westhost.com/project84.htm
                    Irek co prawda nie montuje tego układu u siebie ale sprzedaje gotowe końcówki mocy wiec można zrobic sobie na niej panel samemu:)

Skomentuj

Jakimś kompromisem między estradówką, a subwooferowcem byłby ten STX:

sw-stx-15-3-800-8-f-s-mc

Tak czy siak potrzebny mu EQ

Skomentuj

A to http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-4-f-a-mc.html
                        lub to: http://www.stx.pl/wm-stx-15-2-500-8-...uplikat-1.html

Skomentuj

Też ciekawe. I też powinny się nadać.

Tu podobna konstrukcja, głośnik o podobnych parametrach, tyle że 12"
                          http://www.lautsprechershop.de/hifi/versacube_en.htm

Jak widać zalecane są wzmaki z EQ....

Skomentuj

Czaruję...
                          X