Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie kolumny (nisko/średnio), zagwostka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projektowanie kolumny (nisko/średnio), zagwostka

Witajcie drodzy forumowicze,
    jestem nowym użytkownikiem tego forum. Od wielu lat zajmowałem się głównie elektroniką, jednak zawsze lubiłem także prace stolarskie. W końcu w mojej głowie zrodził się na poważnie pomysł kolumny posiadającej głośniki nisko/średnio-tonowe, ale po kolei...

Kiedyś, może 10 lat temu, skonstruowałem pudełeczko rezonansowe pod przetworniki. Zrobiłem to bez większej wiedzy nt. akustyki, bez obliczania. Konstrukcja wykonana porządnie, wyznacza się solidnym wykonaniem i dużą kubaturą - ponad 100 l, grubo ponad (niestety obecnie nie mam możliwości podania wymiarów). Ma kształt pudła prostopadłościennego. Kiedy ją konstruowałem, wykonałem w płycie przedniej dwa 200mm średnicy otwory oraz jeden 60mm.

Obecnie chciałbym dopasować do niej jeden przetwornik niskotonowy (tworzący w dolnej przegrodzie suba), oraz dwa przetworniki średnio lub dwa nisko/średnio tonowe. A to z uwagi na fakt, że nie potrzebuję tonów wysokich (kolumna ma wejść w skład kina domowego). Powierzchnia pomieszczenia w którym kolumna będzie pracować to ok. 22m2. Dlaczego trzy głośniki? A bo są już trzy dziury i nie wiele na to teraz poradzę :(.

Jakie przetworniki moglibyście mi polecić? Chodzi mi o jakość dźwięku, ale także zależy mi na bardzo głębokim i dość dynamicznym basie. Z uwagi na znaczną szerokość przedniej ściany pudła, byłoby dobrze by przetwornik niskotonowy miał średnicę powyżej 200 mm (to musi po prostu jakoś wyglądać). Co do pozostałych dwóch, średnica jak najbardziej może być mniejsza.

Z uwagi na bardzo dużą, przesadzoną kubaturę pudła, mam w planach jego ewentualne ścięcie, tak jak obrazuje to załączony rysunek. Teoretycznie powinno to poprawić rozpraszanie fali akustycznej. Nie znalazłem jednak podobnych projektów z takim ścięciem. Co drodzy forumowicze myślą o takim rozwiązaniu? Czy znacie odnośniki do podobnych rozwiązań publikowanych w sieci?

Ostatnim problemem będzie oczywiście zwrotnica. Niestety nie mam żadnego doświadczenia w projektowaniu takowych. Ewentualnie rozważyłbym wykonanie zwrotnicy wcześniej zaprojektowanej, następnie później ew. pomiary. Pytanie, czy nakierujecie mnie na schemat który odpowiadałby zestawieniu proponowanych przetworników?

Reasumując nieco przydługi początek wątku, myślę, że na obecnym etapie budowy mogę spokojnie bawić się kubaturą (na zasadzie przedstawionej na załączonym rys.). Także, jeśli pomożecie mi wybrać przetworniki i ew. pomóc ze zwrotnicą, resztę już spokojnie policzę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi.
    Marek
    Załączone pliki

Zamieszczone przez marasneo Zobacz posta
    A to z uwagi na fakt, że nie potrzebuję tonów wysokich (kolumna ma wejść w skład kina domowego).
    A to w filmach nie ma wysokich tonów? Dlaczego chcesz z nich zrezygnować? Bo czeogś tu nie rozumiem...

Zacznijmy od tego że samo założenie budowy kolumn na samych niskich i średnich lub niskośrednich nie ma sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
      Zacznijmy od tego że samo założenie budowy kolumn na samych niskich i średnich lub niskośrednich nie ma sensu.
      ma jeśli będzie to szerokopasmówka
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ale autor napisał, że "nie potrzebuje tonów wysokich" a szerokopasmówka to szerokopasmówka a nie niskośredni :)

Skomentuj

Przepraszam za niejasność, powinienem był dodać. Tony wysokie zapewniają mi monitorki wchodzące w skład owego "kina domowego". Jednakże jeśli doradzacie zestaw trójdrożny, lub szerokopasmowy, z chęcią go rozważę. Niestety na tym polu jestem dość początkujący, także przepraszam za niedomówienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marasneo Zobacz posta
            Kiedyś, może 10 lat temu, skonstruowałem pudełeczko rezonansowe pod przetworniki. Zrobiłem to bez większej wiedzy nt. akustyki, bez obliczania. Konstrukcja wykonana porządnie, wyznacza się solidnym wykonaniem i dużą kubaturą - ponad 100 l, grubo ponad (niestety obecnie nie mam możliwości podania wymiarów). Ma kształt pudła prostopadłościennego. Kiedy ją konstruowałem, wykonałem w płycie przedniej dwa 200mm średnicy otwory oraz jeden 60mm.
            Co to znaczy wykonana porządnie? z czego? jaki materiał? jaka grubość ścian? przegrody? wzmocnienia? dokładne wymiary?

Jeżeli nie masz żadnych przetworników, to proponuję spojrzeć na nasz dział gotowych konstrukcji, i zastanowić sie nad skopiowaniem któregoś zestawu. Raczej właczając w to na nowo zaprojektowaną obudowę

Skomentuj

Tak, właśnie, wymiary... Niestety nie są one mi znane. Poznam je gdy konstrukcja będzie w moim zasięgu, czyli pewnie za około 1,5 tygodnia. Niestety dopiero niedawno ją wygrzebałem... Jednak na mniej więcej to będzie (a x b x h) 450 x 700 x 1100. Materiał główny to płyta wiórowa 16 albo 18 mm. Płyta przednia wykonana z grubego blatu stołowego ( pewnie 24 mm). Wzmocnienia poprzeczne (x4) wykonane z dość grubych belek z litego drewna. Mocowanie na klej do drewna (nie pamiętam jaki) oraz oczywiście wkręty do drewna/płyt karton gips o długości bodaj aż 30mm. Wkręty co ok. 10 mm. tyle pamiętam z ostatnich oględzin (zaraz po otarciu konstrukcji z kurzu).

---------- Post dodany o 01:08 ---------- Poprzedni post o 00:58 ----------

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
              Raczej właczając w to na nowo zaprojektowaną obudowę
              Tego właśnie chciałbym uniknąć. W młodości dość sporo napracowałem się nad tym pudłem. Chciałbym je w sposób sensowny wykorzystać.
              Zapomniałbym, przegród na razie nie ma, jednak naturalnie będą zainstalowane kiedy będę już wiedział co powinienem począć.

Skomentuj

radzę raz jeszcze... Ogranij gotowe konstrukcje na naszym forum, zastanów się na tej podstawie czego oczekujesz, i czy naprawde są Ci w pokoju potrzebne tak wielkie i nieoroporcjonalne skrzynie, lub czy oby napewno będzie to tam dobrze wyglądać.... I odezwij się jak już wszystko przemyślisz

Skomentuj

Skrzynie projektujemy pod wybrany głosnik/zestaw głosników/przetworników jak kto woli,W skład nie wchodzi tylko objetość komory ale również strojenie skrzyni jak czytam to co napisałeś 100L skrzynie to nie moge uwierzyć zakładam że zrobiłeś 2.5raza wieksze litraże obudowy niż powineś no i płyta wiórwa która ma o wiele wieksza czestotliwosc rezonansowa niż mdf wiec nie aż tak porzadnie jak ja odpisujesz ale mniejsza z tym bo to przeszlość.
                  Nie możemy wsadzić głosnika w byle jakie pudło,Ale do końca nie rozumie co chcesz wykonać mówisz ze głosniki musza miec przynamniej 20cm srednicy a dlaczego pytam ? robisz to dla wygladu czy dla słuchu?
                  Nie napisałeś jakiej muzyki słuchasz ile masz do wydania czym bedziesz napedzać te kolumny my tutaj wróżki na etacie nie mamy ale jesli twój amplituner/wzmaczniacz dysponuje moca przynamniej 60wat na kanał to proponuje FX-300 projekt znajdziesz u stx'a na oficialnej strojnie,Ale bez nowej skrzyni nie masz nawet co mysleć o nowych kolumnach bo to po prostu nie ma żadnego sensu i zmarnujesz czas pieniadze i nerwy nic wiecej...
                  Można też zrobic konstrukcje modułowe chociażby na nowych weglowych stx'ach ale jesli nie zapodasz jednemu takiemu głonsikowi 50wat to pogubi sie on i bedzie kupa.

Skomentuj

Niech i tak będzie. Obejrzę tyle, ile zdołam (już nieco przeczytałem). Następnie odezwę się w tym temacie. Prawdopodobnie jednak będę za wykorzystaniem tej obudowy (wiem, bywam uparty), wcześniej po prostu przemyślałem za i przeciw... Pudło będzie wyglądać masywnie, ale ładnie. A miejsca mam dość dużo.

Idąc może trochę na skróty ... czy w konstrukcjach domowych spotykane były na forum skrzynki o podobnych kubaturach? Jeśli tak i jeśli znane są adresy lub jakieś słowa kluczowe pozwalające namierzyć je za pomocą wyszukiwarki, będę wdzięczny! Puki co trafiam na same smukłe konstrukcje :P.

Dobrej nocki

Skomentuj

trafiasz na przemyślane konstrukcje (przynajmniej w większości) mało kto z nas postawiłby w salonie 2 kolumny wyklądające jak pralka i upierał się, że będzie to dobrze wyglądać :)

I co to są za "za" z tych za i przeciw?

Skomentuj

Witam Marios221,
                        jest dla mnie oczywistym, że pudła projektuje się pod dane głośniki. Niestety ... w przeszłości nie dysponowałem tą wiedzą. Obecnie usiłuję naprawić ten błąd, jeśli się nie uda, trudno. W każdym razie Wasze zdanie jest dla mnie bardzo ważne.

Jeśli jest możliwość pogodzenia wyglądu z tym jak kolumna zagra, to jak najbardziej niskotonowy przetwornik o średnicy powyżej 200 mm będzie się ładnie komponował, to oczywiście nie mus...

Słucham trance, drum&bass, techhouse. Na przetworniki dysponuję portfelem o wartości ok. 500-600 zł. Obecnie myślę o GainClone, lub ewentualnie o wzmacniaczu na kostce 7294.

Skomentuj

Apropo szaf grających to ja mam taką . Teraz się głowię co z tą szafą zrobić bo jak ją robiłem to tak jak ty miałem bardzo mało wiedzy na temat akustyki. Zrobiłem ją pod wygląd i teraz przechodzi ona co jakiś czas poprawki :d. Też szkoda mi jej wywalać , zanam ten ból

Skomentuj

marasneo Zamiast kostki tda zrob uniampa V2 pisałeś ze zajmowałeś sie elektronika wiec nie bedzie to dla ciebie problem.
                            Do tego http://www.stx.pl/gdn-22-300-8-sw.html Niskotonowy
                            http://www.stx.pl/gdm-17-180-8-sc.html Sredniotonowy
                            http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html Wysokotonowy
                            Do tego pokroić zwrotnice zasymulować objetość obudowy posklecac ci niech gra... Objetość komory możesz zmniejszych styropianem.

Skomentuj

Tak, nad UniAmpem ze sterownikiem na uC także myślałem. W sumie to albo on albo GC. 7294 jest już nieco oklepany. Ale na tym polu dam radę. Gorzej z pudłem. Heh... mam jeszcze jeden pomysł. Gdyby tak patrząc na to prostopadłościenne pudło od góry, ściąć je po przekątnej , ale wtedy nigdzie tego nie wcisnę... Mam jeszcze jeden świeży pomysł. Mogę pociąć w ostateczności obudowę w płaszczyźnie horyzontalnej. Będą z niej dwa eleganckie suby.

Powiem tak, ta obudowa byłaby już lepsza na estradę niż do domu. O styropianie myślałem, jednak mimo wszystko kombinuję sobie ze zmniejszeniem gabarytów. Dzięki za sugerowane zestawienie głośników. Co do zwrotnicy, Marios221 sugerujesz złożenie zwrotki z zaprojektowanych i przetestowanych projektów?

Skomentuj

marasneo Zaczne od uniampa on odda ci 120wat na kanał a z tego co pamietam tda odda po 40wat na kanał jak chcesz zrobić takie zestawienie jakie ci podałem z 22cm basem na dole to albo aktywne moduły dla każdego głosnika osobno albo uniamp v2 on już poradzi sobie z dzwignienciem tak dużych kolumn i sie z nimi nie pogubi.
                                Ja proponuje narazie wziasc parametry tych głosników i zasymulować je w winisd oczywiscie osobna komora dla gdn!
                                A pózniej zwrócić sie do kogoś z forum z prośba o pomierzenie i pokrojenie zwrotnicy bo z tego co pamietam do tego zestawienia nie ma gotowego projektu na tych przetwornikach.
                                600zł to niewiele lecz napewno zmiescisz sie z przetwornikami zwrotnicami i ich pomiarami no może lekko ponad 600zł ci wyjdzie

Skomentuj

Sporo poczytałem o UniAMPie Irka. Naprawdę jestem pod wrażeniem tego projektu. Zdecydowałem się wykonać wersję 150 (2.0). Czytałem, że PCB jest szalenie dobrze dopracowana, więc stwierdziłem, że nie będę projektować własnej. Pojawił się jednak problem z jej ściągnięciem. Pod linkiem http://diyaudio.pl/downloads.php?do=file&id=6 powinien znajdować się layout do wersji drugiej. Niestety po jej ściągnięciu, okazuje się, że jest to płytka z wersji pierwszej (napisy na płytce dot. wersji etc). Czy możecie mnie poratować płytką do UniAMP150 (v2)?

Ponadto znalazłem mnóstwo schematów zwrotnic na stronie Irka. Także im przyjrzę się bliżej. Będę wdzięczny za odp w kwestii PCB do końcówki mocy.
                                  Podrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                  X