Co powiecie na zestawienie ARV-104-04/4 + XW-165-1394 po sztuce w BR 25L strojonej na 50Hz? Mi impuls wychodzi 11ms. Ciac przy 3000Hz (12dB/okt) ? Zagra to to?
Powinno nawet nieźle zagrać. Podział jest prawidłowy. Możesz spróbować z nieco niższym strojeniem – nawet od ok. 42 Hz. Teoretycznie, przy strojeniu na 42 Hz impuls będzie ok. 13 ms, ale przy częstotliwości ok. 29 Hz, kiedy spadek charakterystyki wynosi już ponad 12 dB. Wydaje się, że przy ok. 45 Hz powinno być najlepiej. Nie traktuj parametrów głośników TVM jako dane precyzyjne. Producent podaje tolerancję na częstotliwość rezonansu 10% - czyli ten głośnik może mieć Fs w zakresie 40 – 50 Hz.
Do zaprojektowania optymalnej obudowy konieczne będą pomiary.
Jeżeli nie masz takich możliwości pozostają tylko próby na ucho. Poeksperymentuj z długością tunelu i wytłumieniem.
pewnie że zagra ale buda mniejsza, jakieś 18 - 20 litrów, zrob symulacje, daj strojenie 40hz i pokaz co wyszlo, obudowa b-r, podobno ten glosnik bardziej do zamknietej ale jak u mnie zatkałem bass reflex, to bas odleciał do ciepłych krajów
pewnie że zagra ale buda mniejsza, jakieś 18 - 20 litrów, zrob symulacje, daj strojenie 40hz i pokaz co wyszlo, obudowa b-r, podobno ten glosnik bardziej do zamknietej ale jak u mnie zatkałem bass reflex, to bas odleciał do ciepłych krajów
przy 20L wiekszy impuls i kiepsko ogolnie jak chcialbym 20l to bym napisal , to ty zrob symulacje
Tak malego glosnika nie nalezy dawac do obudowy wiekszej niz 20litrow. No chyba ze nie zalezy nam na duzej mocy to mozna dac do duzej budy zawsze to wiecej basu. Mierzylem ten glosnik i ze specjalnym filtrem oferuje gladkie pasmo z tolerancja +-1dB do ok 3-4Khz gdzie nalezy polaczyc go z kopolka.
A bas yto juz zalezy od preferowanej wielkosci budy. Konstrukcja zedu 25-30litrow wygladac bedzie dosc smiesznie bo bedzie to maksi monitor :) No chyba ze do wolnostojacej wtedy tylko problem mocy. Malo ludzi wspomina tu o wygladzie kolumny ktory tez jest bardzo wazny i taki glosni pieknie wyglada w malej obudowie 10-15litrow a to ze nie ma przy tym za duzo basu to juz kwestia gustu zreszta subwofery to naczelny temat forum.
Skomentuj