Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do pokoju 25m kw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do pokoju 25m kw

Witam!
    Jak w tytule szukam rozwiązania do pokoju 25m kw. Jestem fanem wyrazistego basu (głównie w filmach) i lubię często posłuchać głośno muzyki różnego rodzaju (od rocka/metalu po trance/techno). obecnie posiadam głośniki technics sb-cs65 i altusy 110 zasilane amplitunerem onkyo TX-2500 (nie MK II) oraz 2.1 microlaba fc 330. Wiem, że mam tego troszkę za dużo ale technics grają póki ich nie sprzedam. cały problem polega na tym, że jeśli chodzi o jakość dźwięku to bardzo podobają mi się microlaby, wg mnie grają jakościowo najlepiej z całego zestawu ale jak dla mnie grają za cicho. altusy natomiast mają ten minus, że są po regeneracji, którą przeprowadzałem samodzielnie i bas oraz 1 wysokotonówka trzeszczą przy 50% mocy . technicsy są tylko dodatkiem, który gra aby się nie kurzył bezurzytecznie pytanie moje to- czy opłaca mi się regenerować profesjonalnie altusy (ewentualnie wymienić głośniki) czy też kupić całkiem nowe głośniki innej firmy i po prostu użyć budy z technicsów lub altusów, czy też zrobić samemu jakiś zestaw? jeśli robić samemu to czy robić 2drożne + sub czy 3drożne? microlaby chciałbym zostawić. dodatkowa informacja- wzmak onkyo jest wg mnie bardzo dobry jakościowo lecz nie ma wejścia AUX i gdy podpinam do kompa przez TAPE nie mogę go podpiąć jako back surround tylko jako front (a wszystkie 4 głośniki mam za plecami) jak również troszkę wkurza mnie "syczenie" głośników podpiętych do tego wzmaka gdy nie gra muzyka. zależy mi na jakości dźwięku wysokotonowego jak i basu, który czuć już przy małej głośności (do filmów ). Bardzo proszę o jakąś podpowiedź :)
    Zapomniałem dodać, że mogę wydać max 700 złotych :(

Sprzedaj te altusy (dostaniesz ok 300zł), dołuż do tych 700zł i za 1000zł kupisz dobre używane kolumny które nagłośnią spokojnie te pomieszczenie. Regenerować jeszcze raz się tego nie opłaca

Skomentuj

jakość oraz do filmów mówisz, hmmm to ja tu widzę zestaw 2.1. Sub do filmów a jakością jakieś średniej wielkości monitory, np. na max 18cm średniotonowym. Ale za 700zł to tego chyba nie zrobisz, niestety. Same monitory 700zł by starczyło.

Albo do tych mocrolabów dorób se dobry subwoofer i w przyszłosci dokupisz/dorobisz se monitory.
      Szkoda, że zepsułeś Altusy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Cichy1211 Zobacz posta
        ...jeśli chodzi o jakość dźwięku to bardzo podobają mi się microlaby, wg mnie grają jakościowo najlepiej z całego zestawu ale jak dla mnie grają za cicho.
        Tu Tobie przyznam rację,do 200zł nie słyszałem lepszego aktywnego zestawu.

Ja proponuję sprzedać to co masz i dołożyć te uzyskane pieniądze do tych 700zł,za 1000zł już można coś złożyć,od choćby 2,5way STX-a (nie licząc obudów) które w 25mk zagrają zacnie :) Skusił bym się nawet na wymianę wysokotonówki na lepszą tylko że wtedy trzeba by było podziałać ze zwrotnicą. Jeszcze jeden krok byś musiał zrobić,mianowicie wymienić ten wzmacniacz,za 500zł już można dostać przyzwoity na allegro.

Skomentuj

Też strasznie żałuję, że altusów nie regenerowałem profesjonalnie ;/ Oszczędziłem 150 zł a straciłem możliwość słuchania głośno muzyki ;/ w zasadzie to z nimi nie ma aż takiej tragedii bo jednak jak słucham na <50% głośności to nic nie trzeszczy a w razie czego zmniejszam bas do 60-70% i jest spoko a tak słucham ponad 90% czasu, jednak brakuje altuskom czegoś i szczerze powiedziawszy korci mnie żeby coś samemu poskładać ;D Pytanie tylko czy to się w ogóle opłaci? Powiedzmy mając te 1000 zł i teoretyczne pojęcie, czy da się złożyć coś co gra lepiej niż altusy i porównywalnie głośno? Rozglądałem się za głośnikami seas'a i visaton'a i z tego co widziałem mało jest zestawów, na które byłoby mnie stać ale kilka by się znalazło, znalazłem też głośniki monacor, które są w dość przystępnych cenach jednak nie słyszałem żadnych opinii na ich temat. Największym dla mnie problemem jest to, że nie mam w zasadzie opcji odsuchu wyżej wymienionych głośników i muszę polegać na opinii innych a wiadomo gusta są różne Dlatego też nie wiem jaką decyzję podjąć ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez gabiis14
            Kup mildon 80 w zupełności wystarczy
            To żart? Jeśli tak to z kategorii tych "czarnych"

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:14 ----------

Zamieszczone przez Cichy1211 Zobacz posta
            Powiedzmy mając te 1000 zł i teoretyczne pojęcie, czy da się złożyć coś co gra lepiej niż altusy i porównywalnie głośno?
            Poskładać się da ale pisałem wyżej że lepiej używane, bardzo dobre kolumny firmowe kupić

Skomentuj

Z polecanych przeze mnie STX-ów będziesz zadowolony,chyba że masz 16 lat i jedno co Tobie w głowie to "bass" Nie można porównać Altusów do tych że STX-ów bo to zupełnie inny dźwięk,Altusy grają jak... "Altusy" :) (bas buczy,średnica albo się wybija albo jej w ogóle nie ma,wysokie trzeszczą i piszczą) STX-y zaś grają jak normalne,dobrze grające kolumny. Jeśli martwisz się o bas to uwierz mi że z tych małych głośniczków bas będzie,nie sugeruj się że w Altusach był większy głośnik. http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

Kolejne stare kolumny sobie odpuść,to tak jak byś wymienił czerwonego malucha na zielony :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                chyba że masz 16 lat i jedno co Tobie w głowie to "bass"
                Niee z tego już wyrosłem dawno nie powiem bas uwielbiam ale nie chcę dudnienia w kartonach xD a co do średnich tonów altusów to faktycznie słabiutko je słychać :) I faktycznie nie chciałbym się znowu pakować w starszy sprzęt wolę się dokształcić w parę miesięcy i zrobić coś samego z czego będę zadowolony lub kupić coś gotowego ale nowego.
                Jakby jeszcze ktoś napisał coś o tych głośnikach z mojego poprzedniego postu byłbym bardzo wdzięczny :)

Skomentuj

w twoim poprzednim poście nie ma głośników tylko marka głośników.
                  Seas - renomowana firma
                  visaton - już mniej

Skomentuj

Czaruję...
                  X