Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x Tonsil WOOFER 17/40 4 Ohm + VIFA DX25TG-09-04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x Tonsil WOOFER 17/40 4 Ohm + VIFA DX25TG-09-04

Witam.
    Chciałbym zbudować kolumny na przetwornikach podanych w temacie. Może jakiś doświadczony forumowicz powiedział by mi czy takie połączenie miało by prawo ładnie zagrać w obudowie zamkniętej? Nie wiem jaki litraż do takich głośników musiałbym zastosować, próbowałem wyliczyć za pomocą WinISD ale niestety coś źle robię i wynik mi 0 wychodził. Kolumny będą stały w pokoju na poddaszu o powierzchni 9m kw (za jakiś czas może w pomieszczeniu o 20m kw). Głośniki będą grały na wzmacniaczu Technics SU-700 NEW CLASS A.

Co myślicie o takim zestawieniu przetworników w obudowie zamkniętej? może lepszym rozwiązaniem był by bass-reflex?

Czytając projekty innych forumowiczów wielu z nich używa zwrotnic projektu Pana Irka. Dobrze rozumiem że głośniki trzeba wysłać do tego Pana żeby on mógł zaprojektować i wykonać zwrotnice?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Ten głośnik Tonisla nie nadaje się do obudowy zamkniętej, BR trzeba by zastosować.
    Vifa jest mało szczegółowa i mało detaliczna, jak słuchasz np: Rocka to nie ten przetwornik.
    Nie wiem czemu 2x Tonsila chcesz, wtedy wydajesz 150zł na parę a za 20zł wiecej pewnie kupisz coś lepszego na niskośredniotonowca. Jeżeli sam nie bedziesz potrafił zaprojektować zwrotnicy to z pewnościa nie kombinuj własnej oryginalnej konstrukcji, tzn. nowych połączeń głośników, tylko w dziale gotowe konstrukcje, lub gotowe zwrotnice poszukaj czegoś dla siebie i mając już zwrotnicę zostaje ci stolarka. Oczywiście możesz też wysłać do Irka na pomiary, ale nie ma gwarancji, że ma czas aby pomóc. No i wlicz koszty tej pomocy, nie wspomnę o czasie właśnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Oczywiście możesz też wysłać do Irka na pomiary, ale nie ma gwarancji, że ma czas aby pomóc. No i wlicz koszty tej pomocy, nie wspomnę o czasie właśnie.
      najpierw zapytaj irka czy jeszcze sie bawi w projektowanie zwrotnic dla forumowiczow...
      jak nie to zostaje np yoshi :p
      ale on raczej by sie tego nie podjal bo to nie za dobre polaczenie

Skomentuj

Kolega pewnie już któreś głośniki kupił a może nawet wszystkie. Przy układzie z dwoma midbasami trzeba by robić układ WTW lub TWW z pochyloną ścianką (w przeciwnym razie będą problemy fazowe w zakresie średnich tonów), Zamiast vify DX chyba lepiej wstawić tam seasa, o ile są na to fundusze. W sumie vifa DX nie ma w sobie nic złego, jak za te pieniądze głośnik nie jest zły. Nie porywa ale też nie ma większych wad, faktycznie jest taki trochę nijaki.

Skomentuj

Głośników jeszcze nie kupiłem :) Powiem tak, zależy mi na 2,5 drożnych kolumnach. Jakoś przypadło mi to do gustu. Czy ta wysokotonówka Seas 27TBFC/G była by lepsza od Vifa DX? Jakie niskotonowe głośniki byście polecali do 140zł za jeden max? i żeby zwrotnice do takiego zestawu znalazł

Skomentuj

Jeżeli chcesz układ 2,5 drożny to nie możesz go robić na 4 ohmowych midbasach. Seas 27TBFC/G będzie zdecydowanie lepszy od Vify DX. Osobiscie radziłbym ci zrezygnować z układu 2,5 i zrobić układ 2 drożny a kasę przeznaczyć na lepszy głośnik. Przy kwocie do 280zł/szt masz już ogromny wybór, aluminiowe i papierowe 18'tki seasa , Ushera 8935a, Dytona RS180, Monacora 165kep. Każdy z tych głośników bezproblemowo przebije jakościowo tonsile.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Przy kwocie do 280zł/szt masz już ogromny wybór, aluminiowe i papierowe 18'tki seasa , Ushera 8935a, Dytona RS180, Monacora 165kep. Każdy z tych głośników bezproblemowo przebije jakościowo tonsile.
              Tylko że te 2 takie tonsile kosztują ok 120-130zł. Chyba że kolega może coś dołożyć to inna sprawa. Ja polecam te daytony, zakochałem się w nich :rolleyes:

Skomentuj

2,5 drogi i 140zl na woofer?
                http://stx.pl/fx-300-diy.html nic lepszego za te pienaidze

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                Ja polecam te daytony, zakochałem się w nich
                tak, dopiero teraz jak je slyszalem moge smialo je polecic... szkoda ze cena juz wzrosla mocno :???:

Skomentuj

A co sądzicie o DAYTON S-PE-295-335 na 2,5 drożną kolumnę? i do tego Seas 27TBFC/G (abo coś podobnego bo nie wiem czy gdzieś go dam rade kupić
                  )

Skomentuj

DA-175?
                    nie slyszalem ale rowniez polecany glosnik
                    za te pienaidze mozna zaryzykowac

a seas'a kupisz w polinku, daytony rowniez

Skomentuj

Dajcie spokój, ten głośnik to jakaś lipa jest. Nawet do 2kHz nie może dociągnąć, do tego parametry TS ma słabe. Wolałbym kupić jednego RS180 aniżeli te dwa.

Skomentuj

No to przyjmijmy że przetworniki mam wybrane (Jeszcze poczekam trochę ich zakupem może pojawią się opinie za i przeciw tu na forum).
                        Polink = audiosklep.com.pl ?
                        Wątpię żebym znalazł gdzieś gotową zwrotnice do takiego zestawu, więc pytam czy jest chętny żeby taką zaprojektować? no i pomóc w wyliczeni litrażu obudowy

Skomentuj

Polink
                          http://polink.com.pl/
                          Oferta -> sciągasz sobie plik excela z danymi głośnikami i wysyłasz maila co chcesz zamówić podając dane za pliku excela.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            a seas'a kupisz w polinku, daytony rowniez
                            I części do zwrotnicy, więc za wszystko zapłacisz raz

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                              I części do zwrotnicy, więc za wszystko zapłacisz raz
                              Najpierw to trzeba tę zwrotkę zaprojektować żeby wiedzieć co zamawiać :P
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z tanich dostepnych głośników nie ma praktycznie zbyt dużego wyboru na kandydata do obudowy zamkniętej. Jedynie Visaton, ale w 15 litrowej obudowie ma wysokie qtc. Ja na nim słucham w takiej właśnie obudowie i basu jest niewiele. W pokoju 9 m kw. może być więcej, jeśli kolumny stały by bliżej ścian.

Poza tym ten Twój wzmacniacz to raczej słaby element systemu. Miałem kiedyś z tej samej serii SU - 500, bardzo słaby wzmacniacz, nie miał praktycznie w ogóle basu i był słabiutki pod względem wytrzymałości na głośniejsze słuchanie. Pamiętam, że po pół godzinie odsłuchu płyty Genesis 1983 z decka z potencjometrem na godzinie 12 na 8 omowych kolumnach wyłaczył się, bo zadziałało zabezpieczenie termiczne (miał kiepski radiator).
                                Załączone pliki

Skomentuj

Powiem tak. Widzę że obudowy zamknięte nie mają sensu do tego co chce zrobić, więc obudowa na pewno ma być bass-reflex. Nadal chce zrobić 2,5 drożne kolumny z Seas 27TBFC/G i teraz nie wiem jakimi niskotonowymi. Może ktoś zna jakieś dobre głośniki co by się do tego nadawały do 150zł za sztukę.

---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post o 14:26 ----------

Co do wzmacniacza to przy dużych mocach potrafi załączyć się zabezpieczenie termiczne, ale półki co on zostaje.

Skomentuj

A może to Ci podpasuje:

http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html

?

Skomentuj

:) Shiver to jest to.Dokładnie o to mi chodziło. Nawet obudowa jest podobnie wykonana tak jak bym chciał

Skomentuj

Nie na temat...
                                        No to miałem nosa

Skomentuj

Czaruję...
                                        X