Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wykończenie kolumny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykończenie kolumny.

Problem tkwi w wykończeniu. Może ktoś mnie oświecić czym mam szpachlować płytę OSB. Są może gdzieś filmy instruktażowe jak zaszpachlować kolumnę (szpachlowanie, szlifowanie itd.)?
    Załączone pliki

Na tym drugim zdjęciu tragicznie to wygląda...
    Takie krzywe płyty? Tak krzywo skręciłeś? A może płyta się rozwarstwiła od wkrętów?
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie mam dostępu do dobrego sprzętu ;/ wszystko jest na ogół prosto tylko ta góra tak wyszła. Chodzi mi o szpachlowanie powierzchni płyty OSB bo bd chciał nakładać fornir.

Skomentuj

Może szpachlówka Novel
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

i całą powierzchnie OSB wy szpachlować żeby kleić później fornir ?

Skomentuj

Moze prosciej bedzie nakleic cienka plyte hdf? I dopiero na to polozyc fornir.

Skomentuj

Tzn. mógł byś opisać bardziej jak to zrobić ?

---------- Post dodany o 19:20 ---------- Poprzedni post o 19:03 ----------

a może płytę pilśniową zamiast płyty hdf ?

Skomentuj

pilsniowa jest za miekka. Jedziesz do marketu i prosisz o pociecie plyt hdf na wymiar Twojej kolumny. Musisz je podac dokladnie, jak beda ciut za duze, to zeszlifujesz. Taka plyta idealnie pokryje nierownosci ( choc szpary i tak trzeba zaszpachlowac przed naklejeniem plyt ). Potem juz na to elegancko nakleja sie fornir.

http://www.korex-tuchow.pl/11.plyta_HDF.html

Skomentuj

no dobra już rozwiałeś trochę moje wątpliwości, ale zapomniałem napisać że płytę zeszlifowałem i jest gładka w niektórych miejscach są wgłębienia to ze szpachlowaniem chyba nie będzie dużo roboty. ?

Skomentuj

Płyta osb jest fatalna bo ma porowatą powierzchnię, dobrym pomysłem jest oklejenie HDF. Skąd pomysł na obudowę z tej płyty?

Skomentuj

brak innych materiałów, za bardzo nie mam dostępów do hurtowni... ma ktoś jakiś dobry namiar z docięciem takich płyt i wysyłką do mnie ?

Skomentuj

jak widze takie kolumny to szczerze odradzam zabawy w wykanczanie takich skrzynek...

pociete plyty na takie kolumny to ok 40zl (nie wiem jak tam w warszawie) a poprawne ich sklejenie powoduje brak koniecznosci szpachlowania...
                        brak szpachli = taniej i szybciej

zabawa z tymi skrzynkami co masz to wg mnie strata twojej pracy, czasu i duzej ilosci pieniedzy

Skomentuj

Przecież jesteś ze stolicy, jaki problem z hurtowniami, marketami itp? Jedziesz do Casto albo innego Liroja i wycinają wszystko jak należy w dodatku w cenie materiału.

Skomentuj

Ja również doradzę, że jeśli będziesz chciał dokończyć te skrzynki to polecam hdf.. raz że wyrównasz powierzchnie a dwa to w późniejszym czasie nie będziesz miał widocznych łączeń płyt pod fornirem.
                            Nie żebym w Ciebie wątpił, ale skoro złożenie skrzynek tak "ładnie" Tobie wyszło :o to życzę z całego serca powodzenia przy kładzeniu forniru :flapper:

Skomentuj

Ależ Panowie... Ile ten HDF i szpachla będą kosztować $ i czasu? Nonsens, tak jak Paweł słusznie stwierdził, lepiej zamówić nowe płyty i się tym razem bardziej postarać.

Sent from my U20i using Tapatalk

Skomentuj

chodzi o to ze sie przeprowadzilem ze stolicy rok temu .. i mieszkam dosc daleko od stolicy.. a juz pytalem ale mam plyte pilsniowa lakierowana czy fornirowana z obu stron i wyda na kolumny pozniej troche szpachli i fornir co wy na to?

Skomentuj

dla mnie strata czasu i pieniedzy...
                                  ale jak chcesz

najpierw rozkrec te kolumny i zniweluj szpary miedzy plytami
                                  calosc musi byc szczelna!
                                  nierownosci od wystajacych plyt mozesz zaszpachlowac lub pokryc plyta HDF (pilsniowa to to samo ale o nizszej gestosci)

Skomentuj

czyli ze sie nada ta plyta? teraz mysle ze poradze sobie zniwelowanie szpar wiadomo a kolumna nie jest krzywa bo na zdjeciach jest zlapana minimalna liczba wkretow. Poinformuje o postepach niedlugo dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez zaba07 Zobacz posta
                                      czyli ze sie nada ta plyta? teraz mysle ze poradze sobie zniwelowanie szpar wiadomo a kolumna nie jest krzywa bo na zdjeciach jest zlapana minimalna liczba wkretow. Poinformuje o postepach niedlugo dzieki
                                      Czy tak trudno napisać zdanie stylistycznie poprawnie i z sensem?!
                                      marcinsywala.pl

Skomentuj

Pisałem na telefonie w pracy więc chyba możecie wybaczyć brak przecinków. Kolumny już są z płytą na wierzchu, zostało teraz trochę szlifu, szpachli i będę mógł się pochwalić co z tego wyszło :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X