Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe - pomoc przy budowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kino domowe - pomoc przy budowie

Witam
    Przymierzam się do budowy zestawu do kina domoweg. Prośba o pomoc przy projekcie całości. Całość napędzac będę Onkyo SR604.
    Chciałby aby przede wszystkim kolumny przednie słuzyły mi do muzyki wszelakiego gatunku, słucham prawie wszystkiego poza muzyką "ciężką" Heavy Metal i pochodne:)
    chciałbym aby nie zabrakło im szybkiego, czystego (nie buczącego, męczącego) basu.
    Do tych kolumn chce zbudowac również monitory oraz centralny do kina. Tutaj pojawia się pierwsze pytanie czy robić kolumny 2 czy 3 drożne? Czy kolumna do około 1200zł trój drożna zapewni mi odpowiednią ilośc i jakość basu przy oglądaniu filmów? Czy lepiej zrobic dwu drożną i oddzielnie zmontowac subwoofer?
    A teraz to co udało mi się wyłuskać z tematu kolegi csbiczek (bo nim sie wzorowałem ze względu na podobną granice cenową):

aurum 130mk2
    aurum 200mk2
    usher t9950-20 lub fountek neocd3.0

SEAS H1208-08 L22RNX/P
    SEAS E0041-08 W15LY001
    fountek neocd3.0

Usher8955A
    Usher8948A
    usher t9950-20

No i to co wybrał autor
    Scan Speak Revelator 18W-8531G00
    usher t9950-20

Tylko znowu pojawia się pytanie czy 2 way czy 3 way? Czy któryś z tych zestawów będzie odpowiedni dla mnie ewentualnie z jakimiś zmianami, ewentualnie co innego byście mi polecili?

Nawet jak wybierzesz przetworniki elektroakustyczne to skąd weźmiesz zwrotnicę?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Nawet jak wybierzesz przetworniki elektroakustyczne to skąd weźmiesz zwrotnicę?
      Sa na forum osoby ktore na tym sie znaja. Jesli beda chcialy mi pomoc przy projekcie to super, jesli nie to napewno ktos zrobi to na zamowienie.

Skomentuj

w jakim pomieszczeniu to ma grac?
        czy jestes pewien ze ten amplituner poradzi sobie z napedzeniem duzych kolumn?

no i w kinie sub to koniecznosc

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          Nie zauważyłem tego mając TLkę na AWXie.. :P

Skomentuj

w jakim pomieszczeniu to ma grac?
            czy jestes pewien ze ten amplituner poradzi sobie z napedzeniem duzych kolumn?

Jak dobrze pamiętam to przy 6omach ma 140W na kanał.
            Czy sobie poradzi? Dobre pytanie, nie wiem. Ale mocy chyba mu wystarczy.

Pomieszczenie to narazie 16m2 a docelowo około 25m2.

Skomentuj

Najpierw zrób zestaw 5.0 bez suba, zawsze możesz go dołozyć później jesli będzie mało basu.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Napisał Pawel S.
              Nie zauważyłem tego mając TLkę na AWXie.. :P
              Sub daję tą przewagę że, oglądając coś wieczorem można go delikatnie aktywnie "podkręcić", przy nawet najlepszych zestawach frontowych i cichym słuchaniu dołu może być trochę za mało do efektów (mam tu na myśli filmy).

Skomentuj

mi nie chodzi o to ze basu moze brakowac z kolumn...
                chodzi o to ze dobrze zrealizowane filmy maja juz docelowo dzwiek zapisany w 5,1
                a nie kazdy ampli dobrze sobie radzi z przekierowaniem basu do kolumn...

Zamieszczone przez majes_T Zobacz posta
                Jak dobrze pamiętam to przy 6omach ma 140W na kanał.
                Czy sobie poradzi? Dobre pytanie, nie wiem. Ale mocy chyba mu wystarczy.
                zabierz soj ampli do kogos kto ma wieksze kolumny i sprawdz... dane z papierka w takim sprzecie do mnie nie przemawiaja

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  Sub daję tą przewagę że, oglądając coś wieczorem można go delikatnie aktywnie "podkręcić", przy nawet najlepszych zestawach frontowych i cichym słuchaniu dołu może być trochę za mało do efektów (mam tu na myśli filmy).
                  Zgadza się, dlatego też cały czas zastanawiam się nad aktywnymi dołami lub średniej klasy subem.

Skomentuj

a to mi podsunelo pewien pomysl...
                    musze pogadac z SW

Skomentuj

Wracając do tematu, opcje z Usherami bym odrzucił-3way z głośnikami 7 i 8 cali nie jest zbyt racjonalne. Podoba mi się pomysł na seas'ach+fountek, chociaż decydując się na 3-way zdecydowanie wolałbym zobaczyć na dole 10cio calowy woofer-w końcu warto wykorzystać możliwości jakie daje nam dodatkowy przetwornik średniotonowy :)

Skomentuj

3-way do kina domowego mija się z celem. Amplituner może mieć kłopot z napędzeniem całego zestawu. Nawet jeżeli ma wystarczającą moc to zapewne będą pojawaić się duże zniekształcenia. Najlepszym rozwiązaniem jest budowa małych kolumn + dobry subwoofer. Niedawno znajomy zbudował kino na małych Usherach, małe dwu drożne monitory w obudowie zamkniętej, do tego subwoofer velodyne i efekty dźwiękowe wymiatają.

Bez sensu jest budować coś co nie zagra na 100% swoich możliwości.

Skomentuj

Kolega piszę że kino ma mu służyć też do muzyki, a jak domniemam nie będą to tylko koncerty DVD więc dobre stereo też będzie wymagane :)

Skomentuj

no to ja napisze na co wpadlem

trudno pogodzic kino i stereo wlasnie z tego wzgledu co wyzej

a co powiecie o kolumnach 3 droznych na wooferze takim samym jak w satelitkach i z rozdzielana zwrotnica?

przykladowo w stereo bedzie to w pelni kolumna 3 drozna
                            do kina bedzie to monitorek + sub pasywny w jednej obudowie

wystarczy tylko odpowiednio porobic terminale z tylu do roznej konfiguracji...

w przypadku takich kolumn pogodzimy wszystko razem a tylko troche skomplikujemy sobie zycie

Skomentuj

Dokładnie, muzyki będę słuchał pewnie więcej niż oglądał filmów.
                              A czy dobrą opcją było by zmontowanie 2 way w TL (ostatnio dowiedziałem się że takie obudowy istnieją:) i ludzie mówią że całkiem fajnie sobie radzą z niskimi dźwiękami) i do tego subwoofer.
                              Ewentualnie jak by się okazało że basu trochę mało przy muzyce to w 2.1 by puścił. Czy 2.1 do muzyki to profanacja, wstyd, obciach i zniewaga? :biggrin:

Skomentuj

Kto co lubi, to Tobie sie ma podobać a nie nam :)

Pamiętaj że amplituner w stereo gra dużo gorzej niż zwykły wzmacniacz stereo.

Skomentuj

przykladowo w stereo bedzie to w pelni kolumna 3 drozna
                                  do kina bedzie to monitorek + sub pasywny w jednej obudowie
                                  Bez sensu.. Lepiej zrobić typowe 3drogi (lub tego typu: http://www.audiostereo.pl/seas-moj-m...end_57070.html ) ale z aktywnymi dołami na dole i zgrać to dobrze fazowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                                    Kto co lubi, to Tobie sie ma podobać a nie nam :)

Pamiętaj że amplituner w stereo gra dużo gorzej niż zwykły wzmacniacz stereo.
                                    Czyli jeśli chciałbym kupić do muzyki wzmacniacz stereo a do kina mieć swój amplituner to wtedy myk z 2.1 odpada bo te wzmacniacze nie mają wyjścia na subwoofer?

Skomentuj

Poprostu musisz sobie zadać pytanie czy robisz kino ze średnio grającym stereo czy dobre stereo i na tym również możesz oglądać filmy.

Wszystko też zależy od tego jaka jakość stereo Cię zadowoli...

Jeżeli nie jesteś zbyt wymagającym słuchaczem, w zupełności powinien wystarczyć Ci amplituner.

Dla przykładu mogę tu przytoczyć zdarzenie ze sklepu i porównanie amplitunera stereo Onkyo 8030 z amplitunerem KD Denon 1911. Kolumny i źródło pozostało to samo, tylko zmieniał się wzmacniacz. Słowa klientów: " Czy Pan coś przełączył w amplitunerze? Bo tutaj nie ma połowy dźwięków..." Państwo zakupili wzmacniacz stereo, a nie wierzyli że słychać róznicę pomiędzy urządzeniami. A kolumny były budżetowe, ok. 1000 zł za parę.

Skomentuj

Zakladajac ten temat zdawalem sobie z tego sprawe. Nie wiedzialem jednak ze jest taka roznica w jakosci dzwieku miedzy tymi urzadzeniami.

Wezmy tez pod uwage moj budzet, sprobujmy do tego dopasowac jak najlepsze kolumny stereo moze z aktywnym dolem po to zeby nie budowac dodatkowego subwoofera do kina. Wtedy takie kolumny moglbym w przyszlosci podlaczyc pod wzmacniacz stereo, prawda?

Skomentuj

Czaruję...