Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskie rejestry - coś nie tak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niskie rejestry - coś nie tak

Mam pewien problem z uzyskaniem odpowiedniego brzmienia niskich tonów w moich kolumnach. Skleciłem sobie obudowy pod 2,5 drogi na AWX (MDF 16 mm, ok. 43 l, wytłumienie matą filcowo-bitumiczną na tylnej ściance + nie za dużo sztucznej wełny, BR o średnicy 90 mm i długości 193 mm).
    Wysokie i średnie tony są rewelacyjne, ale bas krótko mówiąc nie zachwyca. Nie robiłem żadnych pomiarów, ale wypuszczając z generatora sygnał wyraźnie słychać, że do 200-250 Hz charakterystyka nie jest płaska i ogólnie bas nie brzmi ładnie (buczenie przy głośniejszym słuchaniu).
    Gdzie tkwi błąd?
    - źle dobrany BR? (starałem się stroić na 40 Hz) za duża średnica BR?
    - za mała sztywność obudowy?
    - wytłumienie?
    - nieszczelność? (raczej wykluczam, bo klej ładnie wypłynął na każdej krawędzi)
    Obudowy są jeszcze niewykończone, więc modyfikacje są jeszcze możliwe.

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
    BR o średnicy 90 mm i długości 193 mm
    mozesz pokazac jaki to dokladnie?

Skomentuj

To może wklej wykres z pomiaru?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        mozesz pokazac jaki to dokladnie?
        Nie pamiętam już dokładnie, bo dawno temu kupowałem, ale chyba ten: http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-143x197.html

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        To może wklej wykres z pomiaru?
        Nie robiłem żadnych pomiarów...

Skomentuj

Strojenie br nie ma wpływu na zakres 200-250Hz tylko akustyka pomieszczenia. Badając z genratora zawsze bedziesz mieć marne wyniki bo będziesz slyszał mody rezonansowe pomieszczenia, to jest zupełnie normalne i przyczyna nie tkwi w głośniku ale akustyce pokoju.

Obudowe możesz spokojnie mocniej wytlumić, szczególnie za głośnikiem odpoiwadajacym również za pasmo średnich tonów.
          Spróbuj przestroić BR i może osiągniesz zadowalajace rezultaty. Zmienić strojenie w dół jest bardzo prosto, wystarczy zmniejszyć przekrój rury (coś wsadzić w rurę aby) i gotowe

Skomentuj

strojenie OK

wypuszczając z generatora sygnał wyraźnie słychać, że do 200-250 Hz charakterystyka nie jest płaska i ogólnie bas nie brzmi ładnie (buczenie przy głośniejszym słuchaniu).
            tam dziala juz drugi woofer
            jestes pewien ze dobrze go podlaczyles?
            czasem nie jest w przeciwfazie?

skad zwrotnice?

Skomentuj

Może jeszcze coś nie tak w zwrotnicy połączone być.

Skomentuj

Zwrotnica oryginalna FX-300, głośniki podłączone w fazie (wychylają się w tę samą stronę przy podaniu niskiego stałego napięcia).
                Generatorem bawiłem się w zakresie 20 - 250 Hz. Przy ok. 80 Hz jest pierwsze miejsce gdzie słychać "buczenie" niezależnie od ustawienia głośnika w pomieszczeniu. Do 250 Hz słychać, że charakterystyka nie jest płaska (falowanie dźwięku), powyżej jest ok. Pobawię się jeszcze w przestrajanie BR jak pisze Yoshi_80.

Po kilku próbach ze zmniejszeniem tunelu zniknęło buczenie w okolicach 80 Hz, ale nadal między 120 a 250 Hz jest kaszana niezależnie od ustawienia głośnika :(
                Last edited by mglinski; 24.11.2011, 11:20.

Skomentuj

wygluszenie skutecznie niweluje dudnienie tych glosnikow - wsadz troche watoliny

Skomentuj

No i jeśli to nowe głośniki to daj im się wygrzać. Dopiero po czasie bas zrobi się bardziej miękki a rezonanse mogą zniknąć.

Skomentuj

wygluszenie skutecznie niweluje dudnienie tych glosnikow - wsadz troche watoliny
                      Rzeczywiście po dołożeniu wytłumienia buczenie znacznie się zmniejszyło, ale wypełnienie całej przestrzeni za głośnikami watą jeszcze nie jest wystarczające. Chyba boczne ścianki filcem trzeba będzie okleić...
                      Dzięki za naprowadzenie na dobry tor :)

Skomentuj

Może je nawet wygrzać do czerwoności, i tak modów pokoju to nie zmieni :)
                        Zrób pomiar i będzie wszystko jasne. Dla przykładu mój pokój zachowuje się tak:

i w słuchaniu muzyki, a nie generatora, specjalnie to nie przeszkadza. Sinus w pokoju w stanie ustalonym to jednak coś innego, niż muzyka.

Poza tym na MDF 16 mm to by się przydała mata bitumiczna z filcem, a nie sam filc.

Skomentuj

Zrób pomiar i będzie wszystko jasne.
                          Niestety nie mam czym :(

w słuchaniu muzyki, a nie generatora, specjalnie to nie przeszkadza.
                          Generatora nie mam w zwyczaju słuchać, to był tylko prowizoryczny sposób żeby sprawdzić dlaczego basy są takie nieprzyjemne...

Poza tym na MDF 16 mm to by się przydała mata bitumiczna z filcem
                          Skrót myślowy, daję oczywiście matę filcowo-bitumiczną :cool:

Skomentuj

A jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              A jaki masz wzmacniacz?
                              W tej chwili głośniki mam podpięte do stareńkiej wieży JVC, ale sprawdzałem też z wzmacniaczem DIY na przedpotopowych scalakach STK, z których niskich tonów tyle co kot napłakał

Skomentuj

Niestety nie mam czym
                                Wystarczy wkładka Panasonica, kawałek rurki, kabel mikrofonowy i Holmimpulse. Grosze :)

Skomentuj

W tej chwili głośniki mam podpięte do stareńkiej wieży JVC, ale sprawdzałem też z wzmacniaczem DIY na przedpotopowych scalakach STK, z których niskich tonów tyle co kot napłakał
                                  i wszystko jasne

Skomentuj

i wszystko jasne

Ja mam u siebie porządny wzmacniacz stereo Dual, niskośredniaki dobrej klasy (Vifa) i mam ten sam problem. U mnie to mody pomieszczenia.

i w słuchaniu muzyki, a nie generatora, specjalnie to nie przeszkadza

Mózg się przyzwyczaja do charakterystyki pokoju, więc po bardzo wielu odsluchach uważa ją za punkt wyjściowy.

Większosć słuchając idealnie równego basu by powiedziala, ze się nie podoba. Tak to działa.

Na takiej samej zasadzie działa spotkanie początkującego z kolumnami dobrej klasy, kiedy jest po prostu rozczarowany i dramatycznie brakuje mu basu i wysokich, bo jego mózg przyzwyczaił się do podbarwionej charki.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                      Mózg się przyzwyczaja do charakterystyki pokoju, więc po bardzo wielu odsluchach uważa ją za punkt wyjściowy.
                                      Zgadza się, tylko jakimś cudem ludzie twierdzą, że to jest "wygrzewanie głośników", "wygrzewanie kabli", wygrzewanie kondów", "wygrzewanie stolika RTV", itp głupoty :)

Skomentuj

Wystarczy wkładka Panasonica, kawałek rurki, kabel mikrofonowy i Holmimpulse. Grosze :)
                                        Trzeba się będzie zaopatrzyć...

i wszystko jasne
                                        Wyciągnąłem wzmacniacz na TDA 2030, który zrobiłem kilkanaście lat temu i... jest inaczej. Niskie częstotliwości nie są tak denerwujące i niekontrolowane, przy głośniejszym słuchaniu nie ma buczenia, chociaż basu jest wyraźnie więcej. Nie sądziłem, że wzmacniacz (w latach 90-tych żeby sobie kupić takie cudo jeździło się do pracy do Niemiec) może tak kaszanić dźwięk :angry: Na starych głośnikach, które basu nie miały wcale, nigdy tego po prostu nie zauważyłem...

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                        Na takiej samej zasadzie działa spotkanie początkującego z kolumnami dobrej klasy, kiedy jest po prostu rozczarowany i dramatycznie brakuje mu basu i wysokich, bo jego mózg przyzwyczaił się do podbarwionej charki.
                                        Mam zupełnie odwrotne wrażenia, bo nigdy nie słuchałem muzyki na kolumnach pokroju Altusa czy chińskich kartonowych głośniczkach komputerowych. AWX-y mają bardzo ładne i czyste soprany, ale w pierwszych odsłuchach było ich dla mnie zbyt dużo. To samo z basem, odruchowo sprawdzałem, czy equalizerem się ktoś nie bawił.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X