Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskie rejestry - coś nie tak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
    AWX-y mają bardzo ładne i czyste soprany, ale w pierwszych odsłuchach było ich dla mnie zbyt dużo.
    Miałem takie same odczucie,gdyby te kolumny na AWX-ach które robiłem były moje od razu bym wymienił rezystory w zwrotnicy. Czy to kwestia wygrzania kopułki czy mojej nadwrażliwości na wysokie tony tego się dowiem gdy pójdę posłuchać tych kolumn po paru miesiącach grania u klienta.

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Zgadza się, tylko jakimś cudem ludzie twierdzą, że to jest "wygrzewanie głośników", "wygrzewanie kabli", wygrzewanie kondów", "wygrzewanie stolika RTV", itp głupoty :)
    Wygrzewanie kabli,kondów,stolików to tak,to głupota,ale jeśli chodzi o głośniki już nie,i nie ma co znowu poruszać tego tematu bo już parę takich było na forum. Głośnik to element mechaniczny i on,jego zawieszenia muszą się "dotrzeć",tu nie ma mowy o audio voo doo.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Zgadza się, tylko jakimś cudem ludzie twierdzą, że to jest "wygrzewanie głośników", "wygrzewanie kabli", wygrzewanie kondów", "wygrzewanie stolika RTV", itp głupoty
      akurat wygrzewanie glosnikow to fakt a nie zadne przyzwyczajanie sie!

Skomentuj

Tak, ale ono nie trwa tygodniami.
        Gdzieś czytałem opis realnego pomiaru i testu tej sprawy. Do "rozgrzania" głośnika wystarczy kilka sekund grania, reszta to fizjologia i psychologia słuchu. Jak znajdę źródło, to wkleję link.

Skomentuj

nie, w praktyce to trwa ok tygodnia
          roznie, bo zalezy od glosnika ale srednio po ok tygodniu normalnego grania glosnik nabiera docelowych wlasciwosci

i konczmy juz o tym bo jak wspominal marian juz bylo duzo o tym

Skomentuj

Zgodnie z sugestiami wykleiłem całą przestrzeń za głośnikami matą filcowo-bitumiczną i dodałem wełny. Na pierwszy rzut ucha bas brzmi przyjemniej (jest go więcej na dole i nie dudni tak bardzo), ale czeka mnie jeszcze ponowne dostrojenie BR. A do wysokich tonów chyba się już przyzwyczaiłem (mój kot też )
            W końcu zaczynam odczuwać satysfakcję ze swojego wyrobu Teraz czas pomyśleć o fornirowaniu...

Skomentuj

nawet wygrzany głośnik położony do szafy traci właściwości, jest to mierzalne bo podstawowe parametry głośnika się zmieniają : ) można sobie zmierzyć w SW

mglinski dużo zależy od akustyki
              jak blisko jesteś kolumn? Bo u mnie wystarczy się odsunąć z metr do tyłu i nie ma buczenia (kolumny stoją na biurku przy ścianie, więc szczęśliwie nie są ustawione)

co do wykańczania jak zrobiłem pierwsze kolumny to później ponad miesiąc stały nieofornirowane, żal było się z nimi rozstawać

Skomentuj

Odświeżam temat, bo po wielu kombinacjach z ilością wełny, jej rozmieszczeniem i długością BR nadal nie jestem zadowolony.
                W tej chwili większość wełny ułożona jest za wysokotonowcem, a na wysokości dolnego głośnika wsadzony jest pojedynczy płat. Od połowy wysokości w dół wytłumienia już nie ma. Zrobiłem w końcu jig'a i pomiar impedancji przy tunelu długości 19 cm wygląda tak:
                fr.jpg
                Pierwszy pik jest wyraźnie mniejszy, więc jak się domyślam BR działa mało efektywnie pomimo wywalenia większości wełny do góry.
                Tak wygląda kolumna w przekroju:
                prz.jpg

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                jak blisko jesteś kolumn?
                Kolumny z kanapą tworzą idealny trójkąt o boku 2 m. Jak się ma duże mieszkanie, to łatwiej wygospodarować miejsce odsłuchowe :cool:

Skomentuj

Mi się wydaje, że strojenie za niskie.

Skomentuj

Tak czytam ten temat od początku z nadzieją, że ktoś to w końcu napisze, bo wielu zaawansowanych konstruktorów się tu już wypowiedziało. Ale nie do końca zostało tu napisane, co jest przyczyną tego zjawiska. Owszem, temat pomieszczenia był poruszony od razu, ale nikt nie trafił tak naprawdę do sedna problemu. Trochę mnie to dziwi, no ale cóż...

Pomogę Ci. Podaj mi wymiary pokoju, bo jego kubatura ma kluczowe znaczenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                      Pomogę Ci. Podaj mi wymiary pokoju, bo jego kubatura ma kluczowe znaczenie.
                      Oj, będzie trudno
                      Głośniki stoją w mieszkaniu na poddaszu, nie mam tu wydzielonych pomieszczeń poza łazienką. Ogólnie mieszkanie jest na planie prostokąta ~11x6m, wysokość 1,2-4,5m, kubatura to około 160 m3.
                      Z ustawieniem kolumn trochę próbowałem, ale jedyne co udało mi się osiągnąć, to poprawę średnich tonów.

Skomentuj

Mógłbyś pokazać na rysunku gdzie stoją kolumny i jakie masz umeblowanie? Rysunek wyjaśni więcej niż tysiąc słów. Uwzględnij podziały śćian takie jak przejście na ankes czy coś podobnego.

Skomentuj

Ależ oczywiście :cool:
                          mieszk.jpg
                          Mebli dużo nie ma, wygłuszeń w postaci dywanów takoż.

Skomentuj

A gdzie siedzisz? I co to jest na śordku pokoju obok prawej kolumny?

Skomentuj

Skoro tak wygląda pomieszczenie odsłuchowe, to rzeczywiście nie będzie łatwo. W każdym bądź razie, ja zrobiłbym tak: Najpierw pomiar charakterystyki przenoszenia kolumny na podwórku w bezwietrzną noc, co najmniej 1m. nad ziemią. Wtedy miałbym obraz tego, w których miejscach wpływ pomieszczenia jest największy. Potem starałbym się trafić strojeniem w najbardziej odpowiedni punkt. Bo teraz być może strojeniem B-R dodatkowo podbijasz rezonans(e) pomieszczenia. Właściwie to bez wydzielonej jednej przestrzeni, masz coś w rodzaju zintegrowanego zespołu kilku różnych rezonatorów helmholtza, czyli pułapek rezonansowych o różnych f granicznych i różnych dobrociach, dlatego może się okazać, że każde strojenie będzie coś psuło. Spróbuj całkowicie zatkać B-R, czyli sprawdzić jak zagra obudowa zamknięta, choć wtedy musiałbyś gdzieś o połowę zmniejszyć objętość, żeby mieć przyzwoite brzmienie.

Skomentuj

Ustaw tak kolumny i miejsce odsłuchowe. Powiedz mi jaki jest wymiar linią ze strzałkami? Tak gdzie jest znak zapytania jest wolna przestrzeń uzupełniająca salon czy odgrodzona jakąs ścianką?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                  Powiedz mi jaki jest wymiar linią ze strzałkami? Tak gdzie jest znak zapytania jest wolna przestrzeń uzupełniająca salon czy odgrodzona jakąs ścianką?
                                  Trochę uściślę ten rysunek:
                                  Tam gdzie znak zapytania jest rzeczywiście zamknięta przestrzeń (czarna linia) - moje przeoczenie.
                                  Tam gdzie zaznaczyłem czerwone linie wysokość pomieszczenia wynosi 1,20 m, niebieska linia - 4,50 m, zielona linia - 2,00 m (lukarny). Nad klatką schodową jest antresola (różnica poziomów 2,50 m).
                                  Wymiar zaznaczony strzałką to jakieś 4 metry, a te kwadraciki to słupy :)
                                  mieszk1.jpg
                                  Ogólnie próbowałem kilka skrajnie różnych ustawień, ale jak już pisałem różnice słyszałem głównie w niskiej średnicy. W takim ustawieniu jak teraz jest najmniej zamulona.
                                  Niskie rejestry niezależnie od ustawienia gdzieś mają podbicie. Najbardziej odpowiadało mi jeszcze niższe strojenie niż jest teraz (BR dłuższy o 4 cm), niestety tak długa rura nie mieści się już prawie w obudowie :(
                                  Co do pomiarów na zewnątrz, to musiałbym pojechać gdzieś kilka km od domu, bo u mnie cicho nigdy nie jest :flapper:

Skomentuj

Ja uważam, że to akustyka pomieszczenia a w twoim przypadku szczególne mody pokoju. Nie ma ich trzech a conajmniej 5 jak nie 6. Jeden z nich jest powodem twojego kręcenia nosem na bas. Napisz na rysunku poszcsególne wymiary to się dowiemy jakie mody są gdzie. Poniżej druga propozycja ustawienia kolumn i kanapy:

niestety tak długa rura nie mieści się już prawie w obudowie
                                    Nie mieści? To znaczy, że masz blisko tylnej ścianki? Wlot tunelu powinien być oddalony od tylnej ścianki conajmniej o jego średnicę. Jak masz bliżej to musisz to zmienić. Podaj ile cm masz br od ścianki.

Skomentuj

To ustawienie też testowałem, nie zdało egzaminu.
                                      Żeby nie wklejać jeszcze jednego rysunku:
                                      wymiary pionowe: 5,70 i 3,90 m
                                      wymiary poziome: 3,90 i 7,90 m
                                      Właściwie, to komin też jest sporą płaską powierzchnią (ten szary prostokąt na środku obok schodów). Od okna do jego krawędzi jest 4,90 m.
                                      Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Podaj ile cm masz br od ścianki.
                                      W tej chwili jakieś 8,5 cm. Tunel ma średnicę aż 9 cm, dlatego jego wydłużenia nie biorę pod uwagę.

Skomentuj

To potestuj odwrotne. Kanapa koło komina a głośniki tam gdzie kanapa. Na środku pokoju mody sa najbardziej wyciszone więc jak tam ustawisz kanapę to powinno byc lepiej.
                                        Last edited by gooralesko; 16.02.2012, 17:31.

Skomentuj

Dobrze, że zrobiłem sobie długie kable, nie muszę z całym sprzętem po mieszkaniu biegać :razz:
                                          Ogólnie ustawienie głośników na osi "wzdłuż" mieszkania zawsze przynosi gorsze efekty. Zmieniłem muzykę, na której próbuję ustawienia (wcześniej rzeczy w stylu White Stripes, Dead Weather, Black Keys) na nieco spokojniejszą. Przy większych natężeniach dźwięku słuchanie staje się męczące, niskie rejestry się zlewają. Przy niższych poziomach wyraźnie słychać, jak bas "zanika" na niektórych dźwiękach, szczególnie na wyższych rejestrach.
                                          Przy ustawieniu głośników "w poprzek" mieszkania ten efekt jest mniejszy, ale i tak wyraźnie go słychać. Zauważyłem, że duże zmiany zachodzą przy przesuwaniu po kilka, kilkanaście cm głośników, a szczególnie miejsca odsłuchowego. Dotyczą one głównie wyższego basu i średnich tonów.
                                          Obecnie doszedłem do ustawienia na planie trójkąta o boku ~1,5m w rozmieszczeniu jak na pierwszych schemacie. Niższe rejestry dalej zlewają się przy głośniejszym słuchaniu, ale są mniej denerwujące, jest więcej "wyższego basu".
                                          Spróbuję poskracać po 1-2 cm BR, może jak napisał mbar to kwestia zbyt niskiego strojenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X