Nie ma w srodku zadnych skosow, komor z piaskiem, proste scianki. W takiej obudowie MUSI powstac fala stojaca. To moze byc przyczyna promieniowania przez port czestotliwosci okolo 70hz. Wynik bedzie taki, ze kolumny beda graly dudniacym dzwiekiem, bez solidnej podstawy basowej. Trzeba by bylo wstawic skos i moze przeniesc port w inne miejsce.
Ze skosem nie będzie problemu, pod warunkiem, że nie będzie miał więcej niż ~12 cm wysokości. Jeśli miałby być większy, to musiałbym przesunąć BR od góry, gdzie kolidował będzie ze zwrotnicą (od końca rury do płytki drukowanej zostanie ok 5 cm, czyli za mało). Taki sam skos mogę wstawić też na górze. schemat2.jpg
Jutro wstawię na próbę i powtórzę pomiar.
Dodałem skos na dole (wypełniony wełną, zaklejony matą filc-bitum). Charakterystyka się leciuuutko wygładziła. Strojenie chyba za wysokie nie jest, na wykresie impedancji na stronie SXTa pierwszy pik jest nieco poniżej 20 Hz (http://www.stx.pl/uploads/images/Diy-FX-300.jpg), u mnie niewiele wyżej. 354680684.jpg485645245.jpg
Moim zdaniem masz chyba gdzieś przetłumioną obudowe, ten BR działa bardzo nieefektywnie na częstotliwości na którą jest nastrojony. Hmm glośniki przylutowane w "fazach" ?
Z wytłumieniem kombinowałem przez cały tydzień i chyba doszedłem do optymalnego ułożenia. Spora część wełny ułożona jest luźno za wysokotonowcem, reszta wypełnia połowę przestrzeni między magnesami GDN-ów a tylną ścianką. W dolnej połowie wełny już nie ma. Za każdym razem patrzyłem na wykres impedancji porównując wysokość pierwszego piku. Na ucho takie ułożenie też wydało mi się najlepsze. Z ciekawości zrobiłem jeszcze pomiar charakterystyki bez wytłumienia... Nie ma różnicy :(
Głośniki podłączone w fazie.
To podłacz im bateryjkę i zobacz dla pewności czy się wychylają zgodnie. Inaczej nie wiem jak ci się udało uzyskać tak lichą efektywność bas reflexu. Maksimum promieniowania powinno być w punkcie strojenia portu a u ciebie to wyglada jakby ktoś rozdeptał to promieniowanie.
Wychylają się zgodnie. Dla pewności zawsze tak sprawdzam kiedy muszę coś rozłączyć.
Rzeczywiście dołek jest akurat w punkcie strojenia. Może to kwestia nieszczelności? Od tego ciągłego wyciągania BR wchodzi coraz luźniej...
BR trafił na tył tuż nad terminal, dziura z przodu dokładnie zaklejona.
Wykresy prezentują się taraz tak: 17481821.jpg3549605460.jpg
Niestety przeniesienie BR za GDN-y skutkuje tym, że dużo średnich tonów słychać kiedy się do niego przyłoży ucho.
Dudnienie jak było tak jest. Niższego basu jest wyraźnie więcej, ale jest powolny i brzmi wyraźnie "osobno".
Pomiary sa coraz lepsze. To ze rura promieniuje troche srednica to normalne przy basrefleksie. Teraz probowalbym podnosic strojenie, moze nawet do 40hz.
Przeniesienie BR na tył to nie był dobry pomysł.
BR nie działa efektywnie, chociaż w FX-300 też jest taka różnica w pikach. Wydaje mi się, że albo za dużo wytłumienia albo za nisko strojone.
Chodzi o małą odległość od głośnika, czy coś jeszcze? Na razie mogę bezkarnie przenosić BR, więc zależy mi na optymalnym jego umieszczeniu.
Bez wytłumienia pomiary niewiele się różnią, ale wyraźnie jest więcej dudnienia, dlatego napisałem, że ilości i ułożenia wełny zmieniał raczej nie będę.
Rura 10 cm już była. Jedną kolumnę zostawiam na razie bez zmian żeby móc porównywać dźwięk. W tej chwili strojenie w obu jest identyczne, ale dźwięk zupełnie inny.
Na razie skracam BR umieszczony z tyłu, pomiary wrzucę później.
Dorzucam wykresy: 4674680.jpg468056.jpg
Charakterystyka się nieznacznie spłaszcza, ale trochę mnie zaskoczyło, że pierwszy pik na wykresie impedancji z podwyższaniem strojenia opada...
Widzę, że koledzy, którzy starali się pomóc już wymiękli
Ponieważ BR wylądował wyżej i zrobiło się trochę miejsca, postanowiłem poeksperymentować ze skosem na dole obudowy. W tej chwili skos ma wysokość około 22 cm, co trochę zmniejszyło objętość obudowy. 1856148671.jpg
- pierwszy pomiar: niski skos, BR 12 cm, strojenie ~40 Hz
- drugi pomiar: wysoki skos, BR 12 cm, strojenie ~45 Hz
- trzeci pomiar: wysoki skos, BR 20 cm, strojenie ~38 Hz
Nie wiem jak się pozbyć podbicia w okolicy 85-90 Hz. Górka pojawia się w tym miejscu niezależnie od zmian jakie do tej pory zrobiłem w obudowie. Słychać ją tak samo wyraźnie jak dołek w okolicy 140-150 Hz w każdym ustawieniu głośnika w pomieszczeniu. Samego basu nie jest wcale mało, dlatego bardziej zależy mi na wyprostowaniu charakterystyki niż zwiększeniu efektywności tunelu.
Nie wiem jak się pozbyć podbicia w okolicy 85-90 Hz. Górka pojawia się w tym miejscu niezależnie od zmian jakie do tej pory zrobiłem w obudowie. Słychać ją tak samo wyraźnie jak dołek w okolicy 140-150 Hz w każdym ustawieniu głośnika w pomieszczeniu. Samego basu nie jest wcale mało, dlatego bardziej zależy mi na wyprostowaniu charakterystyki niż zwiększeniu efektywności tunelu.
Sprobuj tymczasowo przerobic obudowe na zamknieta, wkladajac bardzo duzo wytlumienia. To powinno spowodowac wygladzenie charakterystyki w pasmie 85-90hz.
AWX nawet w linii transmisyjnej ma podbicie na tym pasmie i jedyne co mozna zrobic to stosunkowo mocno wytlumic tunel, co zmienia dobroc calego ukladu. Jesli po tescie z obudowa zamknieta bedziesz mial rowny pomiar bez podbic, to trzeba bedzie porzadnie zmierzyc parametry T-S AWX i przesymulowac uklad BR w programie na tych zmierzonych parametrach.
mglinski - mam do Ciebie pytanie. Czy mówiąc o podbiciu w okolicach 85-90Hz chodzi Ci o to 1-2dB podbicie na ostatnich wykresach? Uwierz mi, że ciężko będzie to usłyszeć w pomieszczeniu w którym słuchasz. Spróbuj zrobić pomiar w dużej odległości od zestawu. Wyjdą górki i dolinki po 6-10 dB :-)
Skomentuj