Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

temat rzeka stx czy usher? kto doradzi do 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

temat rzeka stx czy usher? kto doradzi do 3 way

Witam pragnę zbudować klasyczne 3 way z dużym basem i szybkim średnimi nowa kopułką ceramiczna stx lub Fountek NeoCD3.0

ale po kolei:

cel miękki ciepły bas w pomieszczeniu 25-35m2 i dynamiczna czysta góra
    na dole 2
    Usher Audio 8935A vs SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X

SD usher membrana mniejsza ale w konfiguracji da nam więcej bo 300mm2 a stx 214mm2 za to stx ma większy spl wiec na jedno wyjdzie

Fs tu lepszy jest stx 28hz vs 32Hz natomiast dolnych rejestrach w zakresie 30-50 usher bardziej liniowy i delikatnie lepszy mimo wyższego Fs

reszta parametrów tez bardzo zbliżona

wiec pytanie czy warto wydawać tyle na 2x usher by mieć trochę lepiej niz jeden 8" stx?

czy ma ktoś jakieś wiarygodne pomiary dystorsji obu głośników lub wykresy z harmonicznymi 3d lub inne przydatne informacje to gorąco zachęcam do dyskusji...
    Last edited by rxr2; 25.11.2011, 20:40.

o stary, rzeczywiście temat rzeka

ja powiem tak:
    3 drogi to bardzo dobra droga
    najwazniejszy jest i tu nalezy przyłożyc szczegolna uwage jest glosnik wysokotonowy
    mialem ceramika, ushera 9950 ale tej wstegi nie mialem
    wybralbym zdecydowanie ushera bo we wstegach zawsze mi cos nie pasowalo
    ceramik mimo, ze fajny ale zdecydowanie przegrywa z usherem

sredniaka bym szukal cos 3-5"
    konkretnie nie wiem czego

a moze napisz ile chcesz wydac na glosniki wydac to cos dobierzemy
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trochę zaczyna to paranoją trącać... Temat jasny, jeśli ma się kasę na lepsze głośniki to brać nie zastanawiać się na budżetówkami

Skomentuj

Zanim jedak dojdziemy do Usher Audio 8137A 9845 9950 z czego ten 1szy ciety dosyć nisko to moze porozmawiamy o stx vs usher

Skomentuj

zdecydowanie usher
          awx mimo, ze jest bardzo dobrym glosnikiem a w tl sprawuje sie rewelacyjnie to jednak kupiłbym ushera (kupiłem!)

stx to nie ta liga co usher
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez rxr2 Zobacz posta
            Zanim jedak dojdziemy do Usher Audio 8137A 9845 9950 z czego ten 1szy ciety dosyć nisko to moze porozmawiamy o stx vs usher

Jeśli planujesz (planowałeś) dać 8137A na sam bas to sobie daruj,STX na basie jest lepszy (na zdjęciu GDN-22-300),a jeśli nowa seria 8" jest lepsza od starej to już masz odpowiedź. Co do 9835 i 9845 to już inaczej,grają lepiej na basie od któregokolwiek STX-a w tym samym rozmiarze,ba,nawet przebija GDN-22-140 i GDN-22-300 pod względem jakości basu (nie myląc z jego ilością).

Skomentuj

Ja wiem czy temat rzeka? STX'y nie są złe ale jeśli mam kasę na Ushery - to pewnie szedłbym w Ushery. Głośnik niskotonowy traktowałbym "nieco z przymrużeniem oka" bo tutaj jest większa tolerancja "jakości" i wybór może nie być aż tak oczywisty. Akurat STX ma całkiem dobre niskośredniaki (oczywiście z tych najnowszych modeli, bo to co było kilka lat temu, to... no nie ważne ). Inaczej ma się sprawa w kwestii głośnika wysokotonowego, bo w tym przypadku ta właśnie jakość jest łatwiej i lepiej namacalna i porównywalna biorąc pod uwagę różne modele przetworników - a przy tym ma większe znaczenie w kwestii odbioru "audionalnego"całej konstrukcji. Ceramik z STX'a jest OK... no ale tylko OK. Jest "spokojny" co można mu uznać za plus, ale z drugiej strony jest to głośnik trochę "bez jaj". Nie ma w sobie pazura, niczego, czym by do siebie przyciągał już od pierwszego usłyszenia... Po prostu nie denerwuje i tyle... Dla niektórych (i dal mnie w tym momencie też) to trochę za mało. Jeśli chodzi o wysokotonowe Ushery, to niestety nie miałem okazji słuchać żadnego - ale śledząc forumowe opinie osób, którym w mojej ocenie można w tej kwestii zaufać (np wypowiadający się trochę wyżej Łukasz) szedł bym właśnie tą drogą. Jak już wydawać trochę więcej pieniędzy to raczej celować w coś uznanego - choćby nawet po to, żeby zobaczyć "co tam wyżej słychać".

Nie na temat...
              A z naszym forumowym kolegą benkiem161 to jest tak, że najbardziej stanowczy głos zabiera w tematach, w których pojawia się wpis "STX" lub "AWX" - i ten głos jest zawsze całkowicie i bezapelacyjnie krytyczny... Tak z zasady... A to już powoli zaczyna paranoją trącać

Pozdrawiam kolegę benek161

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                zdecydowanie usher
                awx mimo, ze jest bardzo dobrym glosnikiem a w tl sprawuje sie rewelacyjnie to jednak kupiłbym ushera (kupiłem!)

stx to nie ta liga co usher
                oczywiscie pisalem o glosnikach 7"
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jak ci sie nie spieszy to poczekaj troche na projekt 3 drog na AWXie...
                  odslucham gotowe kolumny i napisze cos wiecej o tym wooferze

bo narazie moge jedynie napisac ze gra nisko, bardzo neutralnie i bez wyraznego kopa...

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                    A z naszym forumowym kolegą benkiem161 to jest tak, że najbardziej stanowczy głos zabiera w tematach, w których pojawia się wpis "STX" lub "AWX" - i ten głos jest zawsze całkowicie i bezapelacyjnie krytyczny... Tak z zasady... A to już powoli zaczyna paranoją trącać

Pozdrawiam kolegę benek161
                    Dla mnie wybór prosty, mając kase kupuję to co jest najlepsze za dane pieniądze. Z jakiegoś powodu Ushery kosztują wiecej

Nie na temat...
                    A później kolega dabyl stara się wybronić STXa. Jak to napisałeś w którymś temacie, jest to miecz obusieczny
                    Również Cię pozdrawiam

Skomentuj

Panowie, to mówi samo za siebie:-) http://sklep.koris.com.pl/index.php?...yzowany-dealer

Jak widać, jest to trochę inna półka niż STX:-) Nawet jeżeli idzie o cenę kolumn.

Skomentuj

Napewno STX w swojej klasie cenowej są dobre, chociaż też posiłkuje się opinią innych, bo sam nigdy ich nie miałem okazji posluchać. Tak samo jest z Usherem, w tej cenie trudno szukać lepszych. Jednak gdyby porównywać bezpośrednio te przetworniki - niewątpliwie Usher prezentuje się klasę wyżej.

Skomentuj

Jeśli Ushery (8935A i T9930-20) były by w tej samej cenie co GDN-18-140 + GDWK-10-250 (bo przecież nie są,więc nie można porównywać STX-ów do Usherów,w cenie Usherów znajdziemy wiele innych głośników),i na ów przetwornikach były by zrobione monitory które stały by obok siebie,to śmiem twierdzić że podczas odsłuchu każdy by wskazał na Ushery że są lepsze,nie mam co do tego wątpliwości.

A cenowo? sam komplet głośników STX-a (na monitory) kosztuje 500zł,a Ushery już 920,czyli prawie dwa razy tyle. Wniosek jest prosty,i nie oszukujmy siebie i innych,Ushery to nie to samo co STX ani dźwiękowo ani też cenowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Jak widać, jest to trochę inna półka niż STX:-) Nawet jeżeli idzie o cenę kolumn.
                            jakby STX robil swoje skrzynki na podobnym poziomie to niestety ich gotowe kolumny by tez tyle kosztowaly...
                            przykladem niech bedzie tonsil pulse - tanie glosniki a sama skrzynka kosmicznie droga

usher ma skrzynki z wschodu wiec ma duzo tansze

Skomentuj

ale czy to juz nie wieje nuda ze kazdy jak mantre klepie 8935a plus 9930 lub inna kopułke a jak mu brak basu dodaje 2.5 drogi

chce czegos innego bardziej klasycznego duza membrana pracujaca na pasmie 20-200 potem jedwabna kopułka do 2-3 khz i na gore cos z wysokiej klasy moze byc nawet morel

ale jak powiedziałem ten temat jest tylko o basie tu jak kolega zauważył mamy wieksze tolerancje jakosci

liczy sie niskie : fs mms i duze spl oraz sztywnosci i spore wychylenie gdy odprezymy zabardzo br

dlatego czy mozemy skupic sie nad 8'' nowym stx weglowym czy innym usherem tez przeciez carbonfiber czy moze dołozyc do menu jakiegos Aurum Cantus AC200/50C2C kory niedojsc ze ma membrane lekka o wyjadkowo sztywna tylko ta cena:(

Skomentuj

Z ceny można trochę zejść. Na forum Akkusa jest możliwość uzyskania sporego rabatu na zakupy w loudspeakershop :)

Skomentuj

jest przecież jeszcze fountek fw200 wiec konkurencja 8'' jest spora by wybrać faworyta cena / jakość bo nie sztuka popaść w skrajność wymienić liste przetworników po 1k zł ale szukamy czegos do 400zł za szt :)

Skomentuj

Z STX'a na pewno odrzuciłbym na wstępie ceramika. Za 40zł więcej mamy ushera który jest o wiele lepszy. Pisałem o tym od razu jak się pojawiły te głośniki i miałem je na testach i teraz potwierdzają to inne osoby, stx gra bez wyrazu, jest bezbarwny i niczym nie zachwyca.

Natomiast rozpatrywałbym na bas z AWX'a 8 cali bo to chyba najtańszy z rozsądnych głośników tej wielkości. Jeżeli miałbym dawać na bas 2x 7 cali ushera to zdecydowanie lepszą opcją jest 8955, szczególnie że to tylko 50zł więcej a głośnik o nieporównywalnie lepszych możliwościach basowych

A co ze średnim ?

Skomentuj

A może jak już szastamy kasą to 9950 + 8945A + 8955A? Myślę, że to naprawdę ciekawie by wyglądało :)

Skomentuj

Panowie, przecież kolega napisał, że na środku kopułka średniotonowa Usher 9845. 8945a na średnicy ma marny sens bo to 7 cali a na dole by grało 8 cali. To już lepiej by wyglądał 8848P (6,5 cala).
                                        Niestety Usher nie posiada w ofercie żadnego 10-14cm głośnika.
                                        Wg mnie ciekawym zestawem może być 8 calowa węglówka od stx'a + dwie kopułki od Ushera 9845 i 9950. Te węglówki wymagają dość małych obudów, więc można by powalczyć o trójdrożny monitor.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...