Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera na Tonsil GDN 25/80/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera na Tonsil GDN 25/80/1

Witam
    Kupiłem okazyjnie ten głośnik i mam zamiar zrobić na nim subwoofer. Dokonałem obliczeń w programie WinISD jednak wylicza mi on ogromna obudowę ok. 120l. Wiec mam kilka pytań do znawców w temacie . Czy do wyliczania litrażu mam brać wymiary wewnętrzne obudowy ? Jak tak to czy obudowa BR o litrażu 55.41l strojona na 40Hz BR 8cm średnicy i 10.8cm długości będzie odpowiednia? Czy w obudowie mam umieścić głośnik i BR z przodu ? Jak tak to w jakiej odległości od głośnika i od ściany obudowy ma się znajdować BR ? I jeszcze jedno czy na wzmacniacza najlepiej zrobić osobną komorę ? Obudowę mam zamiar wykonać z następujących materiałów: dół i góra z płyty mdf laminowanej 20mm a boki z wiórówki laminowanej 19mm. Proszę o wyrozumiałość bo jak narzazie jestem amatorem w tej dziedzinie

Zamieszczone przez piotr148 Zobacz posta
    Kupiłem okazyjnie ten głośnik i mam zamiar zrobić na nim subwoofer.
    Dobrze, ze okazyjnie, osobiscie nigdy w życiu nie zapłacił bym za niego 136zł. Ale jak złapałeś okazje i chcesz zbudować subwoofer, to warto pokombinować

Dokonałem obliczeń w programie WinISD jednak wylicza mi on ogromna obudowę ok. 120l
    Pierwsze obliczenia programu to tylko taki najprostszy punkt wyjściowy do najbardziej liniowej charakterystyki, bez względu na reszte czynnków. Generalnie rzecz biorąc program nie liczy obudowy - liczysz ją sam, a on symuluje zachowanie głośnika w obudowie jaką mu zasugerujesz.

Czy do wyliczania litrażu mam brać wymiary wewnętrzne obudowy ?
    Oczywiście.

Jak tak to czy obudowa BR o litrażu 55.41l strojona na 40Hz BR 8cm średnicy i 10.8cm długości będzie odpowiednia?
    Nie da się jasno okreslić, czy bedzie odpowiednia czy nie. Obudowe projektujesz pod swoje pomieszczenie odsluchowe, własny gust i wymagania, więc to zalezy od ciebie. Najlepiej napisz jaki masz pokój, i jakiej muzyki słuchasz, wtedy można coś dobrać.

Czy w obudowie mam umieścić głośnik i BR z przodu ? Jak tak to w jakiej odległości od głośnika i od ściany obudowy ma się znajdować BR ?
    Jak Ci się żywnie podoba. Choć może mieć to wpływ na zgranie fazowe glośnika i portu BR, dlatego ja zawsze głośnik i BR daje na jednej ściance, w dośc bliskiej odległości.

I jeszcze jedno czy na wzmacniacza najlepiej zrobić osobną komorę ?
    Myślę, ze warto, jednak jeśli panel będzie odpowiednio zaprojektowany, to nie będzie miało dużego wpływu.

Obudowę mam zamiar wykonać z następujących materiałów: dół i góra z płyty mdf laminowanej 20mm a boki z wiórówki laminowanej 19mm
    Bez problemu.

Skomentuj

Pokój mam wymiarów 3.3m x 3.8m ~ 12.5m^2. Taki litraż najlepiej pasował by mi pod materiały które już posiadam bo nie miał bym zbyt dużo docinania.Słucham Hardstyle oraz Hip-Hop/Rap. Sub ma być napędzany mostkiem Irka 70W. I jeszcze zapomniałem zapytać o jedno czy jeżeli byłby taki litraż to obudowa wymaga wzmocnienia czy obejdzie sie bez i czy trzeba ja wygłuszyć przy tych materiałach ?

Skomentuj

Sub ma być napędzany mostkiem Irka 70W
        Ten Mostek mniemam TDA7294 to raczej 140W. :P

Skomentuj

Sory wersja na 1 tda 7294 czyli 70w z tym ze z trafem czuwania.

Skomentuj

litrażu 55.41l strojona na 40Hz
            to jest optymalne i efektywne wykorzystanie przetwornika. Sam mam go w 60L@40Hz. Gra ładnie, bas szybki, czysty, zejście średnie.

Skomentuj

Pomieszczenie bardzo mocno podbije Ci okolice 45hz. Strojąc subwoofer na 40hz będzie Ci okropnie dudnić w zakresie 40-50hz, co za tym idzie bas powyżej 50hz będzie wycofany, przez co wykop będzie słaby. Hardstyle może ucierpieć na słabym wykopie, a Rap raz będzie dudnić nie do zniesienia (średnio niski bas), raz w ogóle nie będzie basu (najniższy bas).

Proponuję strojenie na ok. 30-35hz, żeby jak najmniej wzbudzać podbicie pomieszczenia. Przy okazji jakaś namiastka najniższego basu powinna się pojawić.

Pomieszczenie ma ogromny wpływ na grę subwoofera, i jeśli mamy taką możliwość, dostrajanie subwoofera pod pomieszczenie jest jak najbardziej wskazane. Nie można powiedzieć "Zrób 55l@40hz i będzie ok".

Wzmocnienia zawsze się przydadzą. Warto o nie zadbać.

Skomentuj

Czytając poradnik do winisd przeczytałem że najlepiej nie projektować tak obudowy by impuls przekraczał 15ms a dając te 30-35Hz przekracza i to dość mocno. Z drugiej strony to co ty piszesz o pomieszczeniu. I w końcu nie wiem na ile najlepiej go stroić.

Skomentuj

Miałem ten głosnik w 40L clozet i sprawował sie srednio próby z br przyniosły jedna wielka porażke zrób mu 35-40L clozet i niech gra szkoda bawic sie w br naprade.

Skomentuj

Clozet NAPEWNO nie bede robił

Skomentuj

Bo?
                      Nie wiem w ogóle jak winisd moze ci coś liczyć kiedy to tylko symulator...
                      Widze ze chcesz zbudowac subwoofer który bedzie grac jak stare altusy na basie zreszta to nie mój problem.

Skomentuj

najlepiej nie projektować tak obudowy by impuls przekraczał 15ms
                        Nie impuls, tylko opóźnienia grupowe. To jest zupełnie co innego.

dając te 30-35Hz przekracza i to dość mocno
                        Przyjrzyj się w jakich częstotliwościach jest większe Group Delay w porównaniu do strojenia 40hz. Przy 30-35hz będzie większe opóźnienie, ale powyżej już będzie lepiej. Pamiętaj, ze im nizszy bas, tym bardziej akceptowalne jest Group Delay. Coprawda nie było tego w poradniku, wiem z praktyki.

Pewnie większośc by Ci powiedziała "zestrój na 40hz!". Potem wielki płacz, że dudni strasznie w małym pokoju, i ostatecznie wszyscy stwierdzili by, że 10' to za duży głośnik do 12mkw, doradzili Ci GDN 20/80, i byś mial go przez kolejne kilka lat

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          Miałem ten głosnik w 40L clozet i sprawował sie srednio próby z br przyniosły jedna wielka porażke zrób mu 35-40L clozet i niech gra szkoda bawic sie w br naprade.
                          ja ten głośnik nadaje się (kierując się parametrami TS) i do BR i do Closed z przewagą na BR według mnie.

Skomentuj

El_liero To nie kieruj sie parametrami,Ja miałem ten głosnik i w br i w clozecie i w ogóle szkoda mi uszu na takie tłupanie wolał bym płaczu dziecka posłuchac niz tego tonsila naszczescie teraz został po nim tylko kosz i magnez

Skomentuj

Dobra będę robił BR strojony na 30-35Hz tylko jak znajdę czas a narazie to z tym kiepsko. Jak byście mi mogli jeszcze powiedzieć jak umieścić BR w stosunku do ściany obudowy i do głosnika gdzieśmi się obiło ze minimalna odległość powinna być taka jak średnica BR ale nie pamiętam czy od głośnika czy od ściany. I jak z wygłuszenie ?

Skomentuj

Czaruję...
                              X