Poprawne zgranie kolumn BR z subem to po prostu koszmar, a moje malutkie Vify M17WG są raczej do BR. Bas z nich w OZ jest dość dobrej jakości, jedna czuje, ze może być lepiej.
Nie chcę na to wydać dużo, a do OZ potrzebuje czegoś sporych wymiarów. Zresztą zawsze marzyły mi się kolumny z ogromnym wooferem
Nie chcę na to wydać dużo, a do OZ potrzebuje czegoś sporych wymiarów. Zresztą zawsze marzyły mi się kolumny z ogromnym wooferem

Na oku mam W.STX.12.2.150.8.F.S.MC. Kiedyś miałem sub Canton Plus C na podobnym głośniku, i w zakresie 40-200hz bardzo mi się podobał. W tym przypadku odcięcie będzie w okolicach 40-60hz, zaleznie od tego jak mi się ten głosnik zgra z subwooferem. Vifki sa aktualnie odcięte na ok 60hz, dość stromo.
Więc najważniejsze pytanie:
Czy STX'y wytworzą lepszej jakości bas, niż Vify? Pytanie wydaje się głupie (STX vs Vifa? Kpiny!), ale jednak STX ma wiele zalet:
-Ogromna membrana = wyższa efektywność, więc i mniejsze zniekształcenia
-Zaprojektowany do OZ, Vifa jest raczej do BR.
-To typowy woofer, a nie midwoofer.
Co o tym myślicie? Może by też pomyśleć nad czymś używanym w podobnej cenie?
Kolejna sprawa to kwestia podłączenia tego. Efektywność 90db ładnie pasuje do Vifek, a dzięki temu, ze ładnie ciągnie do 2Khz, widzę tu 2 proste filtry 1 rzędu.
Takie filtry bardzo fajnie dostraja się na słuch (zwłaszcza w typowo papierowych glośnikach), więc zrobił bym to bez pomiarów
Możecie to krytykować, ale ze swoich kolumn wywaliłem oryginalne zwrotki 2 rzędu, i zastąpiłem 1 rzędem robionym całkowicie na słuch - pewnie charki gorsze, ale bardziej mi się podoba, a to najwazniejsze.
Jednak wolę poruszyć i ten temat. Zawsze mogą paść przydatne i wartościowe wypowiedzi.
Więc najważniejsze pytanie:
Czy STX'y wytworzą lepszej jakości bas, niż Vify? Pytanie wydaje się głupie (STX vs Vifa? Kpiny!), ale jednak STX ma wiele zalet:
-Ogromna membrana = wyższa efektywność, więc i mniejsze zniekształcenia
-Zaprojektowany do OZ, Vifa jest raczej do BR.
-To typowy woofer, a nie midwoofer.
Co o tym myślicie? Może by też pomyśleć nad czymś używanym w podobnej cenie?
Kolejna sprawa to kwestia podłączenia tego. Efektywność 90db ładnie pasuje do Vifek, a dzięki temu, ze ładnie ciągnie do 2Khz, widzę tu 2 proste filtry 1 rzędu.
Takie filtry bardzo fajnie dostraja się na słuch (zwłaszcza w typowo papierowych glośnikach), więc zrobił bym to bez pomiarów
Możecie to krytykować, ale ze swoich kolumn wywaliłem oryginalne zwrotki 2 rzędu, i zastąpiłem 1 rzędem robionym całkowicie na słuch - pewnie charki gorsze, ale bardziej mi się podoba, a to najwazniejsze.
Jednak wolę poruszyć i ten temat. Zawsze mogą paść przydatne i wartościowe wypowiedzi.
Skomentuj