Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

12' niskotonowiec STX vs 7' nisko-średniotonowiec Vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

12' niskotonowiec STX vs 7' nisko-średniotonowiec Vifa

Poprawne zgranie kolumn BR z subem to po prostu koszmar, a moje malutkie Vify M17WG są raczej do BR. Bas z nich w OZ jest dość dobrej jakości, jedna czuje, ze może być lepiej.

Nie chcę na to wydać dużo, a do OZ potrzebuje czegoś sporych wymiarów. Zresztą zawsze marzyły mi się kolumny z ogromnym wooferem

Na oku mam W.STX.12.2.150.8.F.S.MC. Kiedyś miałem sub Canton Plus C na podobnym głośniku, i w zakresie 40-200hz bardzo mi się podobał. W tym przypadku odcięcie będzie w okolicach 40-60hz, zaleznie od tego jak mi się ten głosnik zgra z subwooferem. Vifki sa aktualnie odcięte na ok 60hz, dość stromo.

Więc najważniejsze pytanie:

Czy STX'y wytworzą lepszej jakości bas, niż Vify? Pytanie wydaje się głupie (STX vs Vifa? Kpiny!), ale jednak STX ma wiele zalet:

-Ogromna membrana = wyższa efektywność, więc i mniejsze zniekształcenia
    -Zaprojektowany do OZ, Vifa jest raczej do BR.
    -To typowy woofer, a nie midwoofer.

Co o tym myślicie? Może by też pomyśleć nad czymś używanym w podobnej cenie?

Kolejna sprawa to kwestia podłączenia tego. Efektywność 90db ładnie pasuje do Vifek, a dzięki temu, ze ładnie ciągnie do 2Khz, widzę tu 2 proste filtry 1 rzędu.

Takie filtry bardzo fajnie dostraja się na słuch (zwłaszcza w typowo papierowych glośnikach), więc zrobił bym to bez pomiarów

Możecie to krytykować, ale ze swoich kolumn wywaliłem oryginalne zwrotki 2 rzędu, i zastąpiłem 1 rzędem robionym całkowicie na słuch - pewnie charki gorsze, ale bardziej mi się podoba, a to najwazniejsze.

Jednak wolę poruszyć i ten temat. Zawsze mogą paść przydatne i wartościowe wypowiedzi.

Nie na temat...
    Chłopie, co ty masz z tym basem tak uczynione? Co widzę twój nowy temat, to wiem, że bas jest jego motywem przewodnim. Nie pora zadbać o resztę pasma? Kiedyś też mi się podobało jak dudniało i buczało, ale w końcu zauważyłem, że jest coś więcej niż 40Hz, które burzy ściany :razz:

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
      że jest coś więcej niż 40Hz, które burzy ściany :razz:
      20 Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
        Nie na temat...

20 Hz
        Dobre Tylko pomieszczenie musiałoby być odpowiednie, żeby było wystarczająco słyszalne:)

Skomentuj

Kolego wyżej - nie masz racji. Jak aplikacja pozwoli to i 20Hz usłyszysz w pokoju 3x4m. Im większe odległości pomiędzy równległymi ścianami tym niżej sa położone podbicia pasma, a co za tym idzie gorszej jakości (nienaturalnie podbity o kilka dB tzw. przebrzmiały) niski bas. Oczywiście zakładając, że pasmo przenoszenia źródła basu jest liniowe do 20Hz. natomiast w dużym pokoju nie trzeba się za bardzo martwić o to jak insko schodzi subwoofer (Czy ogólnie pojęte źródło basu) w zastosowanej przez nas aplikacji bo nisko umieszczone mody skutecznie przedłużą pasmo przenoszenia w dół. Przy odpowiednio rozmieszczonych modach (np. 25 i 35Hz) da się uzyskać w miarę liniowe zejście do 20Hz bez jakiejkolwiek ingerencji z elektryczne podbijanie pasma czy stosowanie ogromnych linii transmisyjnych. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest zaaplikowanie głośnika tak by schodził liniowo do 20Hz i wytłumienie modów dużego pokoju ale kto w dzisiejszych czasach się takimi "bzdurami" zajmuje? Wszyscy się zachwycają potęznym basem z kolumn wielkości Totemów Mite w 30 metrach kwadratowych.
          Last edited by gooralesko; 27.11.2011, 11:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
            Chłopie, co ty masz z tym basem tak uczynione? Co widzę twój nowy temat, to wiem, że bas jest jego motywem przewodnim. Nie pora zadbać o resztę pasma?
            Budowa mojego systemu to lata praktyki, dobierania głośników, słuchania, dostrajania, zdobywania doświadczenia. Kolumny dobrej klasy mialem jeszcze przed zarejestrowaniem się na tym forum. Ostatni rok poświeciłem na przesluchanie bardzo wielu subwooferów, i temat subwoofera uważam za zakończony. Teraz chcę tylko zmodyfikować ostatecznie kolumny, wszystko wizualnie odpicować, i mieć całkowicie skompletowany sprzęt na długie lata. A Ty mi mówisz o dudniących 40hz...

Dużymi wooferami w kolumnach chcę poprawić jakosć basu w kolumnach, w zakresie od 40hz. Od "burzenia ścian" mam subwoofer, który robi to w obrzydliwie dobrej jakości, i o jakimkolwiek dudnieniu nie ma mowy. Chcę tylko kilku dobrych porad.

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post o 22:02 ----------

I JESZCZE JEDNO. Mogłem napisać niezrozumiale, ale nie chodzi mi o ZAMIANE Vifek na STX. Chodzi mi o uzycie Vifek jako średnio tonowe, a STX jako niskotonowe, ogólnie przerobienie 2-way na 3-way. Ale rzeczywiście mogłem się niejasno wyrazić...

Skomentuj

Ale zaraz zaraz. Masz tego Xeteca jako suba i chcesz jeszcze kolumny dwudrożne przerabiać na trzydrożne by do 40Hz cschodziły? Czegoś tu nie kumam. A to subek nie zagra tych 40Hz? Jak VIfy nie daja rady grac głóśno 40Hercami to może podbij na wzmaku suba odcięcie do 60Hz jeśli viufkom przy tej częst. kończy się liniowe pasmo.

Skomentuj

Zwrotnica pasywna bedzie kosztowna do takiego zestawu glosnikow. Chyba ze to wszystko poleci aktywnie... Generalnie nie widze problemu w tym pomysle, Vifki zlapia nowy oddech na srednicy odciazone przetwarzaniem basu. Wydaje mi sie jednak, ze radykalnej poprawy pasma do basu w gore nie bedzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Masz tego Xeteca jako suba i chcesz jeszcze kolumny dwudrożne przerabiać na trzydrożne by do 40Hz cschodziły?

Z efektywnym zejściem do 40hz nie ma problemu. Po prostu chcę basu z dużej membrany, plus nisko-średnie odciążone od basu.

A to subek nie zagra tych 40Hz?

Jak pisałem wyżej, sub/kolumny podzieliłem przy 60hz. Wyżej nie ma sensu. Wynika to z budowy mojego subwoofera (rasowy głośnik subniskotonowy) i akustyki pomieszczenia (cięcia powyżej 60hz są po prostu nie do zgrania. Faza jest pokaszaniona strasznie)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Zwrotnica pasywna bedzie kosztowna do takiego zestawu glosnikow.
                  Widziałem to raczej w formie kondensatora na Vifę, i cewki na STX. STX sięga aż do 2khz, i ma 90db SPL, więc 1 rząd fajnie powinien się zgrać. Chyba, ze same cewki do STX będą musiały być takie ważące 100kg

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Chyba ze to wszystko poleci aktywnie...

Cena nowego wzmacniacza przekroczy sporo cenę zwrotek

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                    Widziałem to raczej w formie kondensatora na Vifę, i cewki na STX. STX sięga aż do 2khz, i ma 90db SPL, więc 1 rząd fajnie powinien się zgrać. Chyba, ze same cewki do STX będą musiały być takie ważące 100kg
                    Co ty chłopie, to się nie uda! Jaki 1 rząd, jakie podziały przy ok 40 czy 60Hz jak ty chcesz tam to zrobić. Do filtrów pasywnych i tak niskich podziałów musiałbyś na dzień dobry skompensować piki rezonansowe impedancji bo ci te filtry w ogóle nie będą działać. Na tą kompensację wydasz tyle co te stx'y są warte albo i więcej. W ogóle filtrowanie głośnika basowego przy nawet 60Hz gdy on nie zejdzie w OZ nawet do 30Hz nie ma większego sensu. Jak chcesz mieć bas dobrej jakości to użyj dobrego głośnika a nie jakiegoś beznadziejnego co nawet w OZ będzie kiepsko wypadał.

Kiedyś miałem sub Canton Plus C na podobnym głośniku, i w zakresie 40-200hz bardzo mi się podobał.

A moja mama ma czerwonego opla astrę ale niestety nie jeździ jak ferrari ..

Skomentuj

Nie na temat...
                      Nie to, żebym się od razu czepiał, tylko oczy mnie bolą od błędu w tytule wątku:
                      ' oznacza stopy
                      " oznacza cale

Skomentuj

Z efektywnym zejściem do 40hz nie ma problemu. Po prostu chcę basu z dużej membrany, plus nisko-średnie odciążone od basu.
                        To podnieś odcięcie swojego Xetexa do 80Hz i masz sprawę załatwioną. Vifa odciążona od niskiego basu i xetex sobie na pewno poradzi z 80 Hercami. Te Twoje kombinacje z dołożeniem STXa są bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Co ty chłopie, to się nie uda! Jaki 1 rząd, jakie podziały przy ok 40 czy 60Hz jak ty chcesz tam to zrobić. Do filtrów pasywnych i tak niskich podziałów musiałbyś na dzień dobry skompensować piki rezonansowe impedancji bo ci te filtry w ogóle nie będą działać. Na tą kompensację wydasz tyle co te stx'y są warte albo i więcej. W ogóle filtrowanie głośnika basowego przy nawet 60Hz gdy on nie zejdzie w OZ nawet do 30Hz nie ma większego sensu. Jak chcesz mieć bas dobrej jakości to użyj dobrego głośnika a nie jakiegoś beznadziejnego co nawet w OZ będzie kiepsko wypadał.

Chyba nie przeczytałeś całego posta... Na 40-60hz będą odcięte kolumny od dołu aktywnie, 1 rzędem chcę połączyć STX'a (jako niskotonowiec) z Vifą (jako sredniak), z cięciem przy załóżmy 500hz. STX do 2Khz gra dośc liniowo, i ma ok 90db SPL, więc powinno to się ładnie udać.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          A moja mama ma czerwonego opla astrę ale niestety nie jeździ jak ferrari ..
                          Chodzi mi o budowę glośnika. Papierowa membrana, cienkie gumowe zawieszenie, malutka cewka i magnes, parametry dostosowane tylko i wyłącznie do zamkniętej. Głośniki o bardzo zbliżonej budowie, sub Canton Plus C oczywiscie fabrycznie w zamkniętej.

To podnieś odcięcie swojego Xetexa do 80Hz i masz sprawę załatwioną. Vifa odciążona od niskiego basu i xetex sobie na pewno poradzi z 80 Hercami. Te Twoje kombinacje z dołożeniem STXa są bez sensu.
                          Vify radzą sobie zejściem do 40hz, spoko. Chodzi mi tylko o to, że chcę je odciążyć od basu co poprawi średnice, i mieć w kolumnach bas z dużego głośnika typowo niskotonowego, a nie z 17cm nisko-średniaka.

Co do odcięcia na 80hz, pisałem wcześniej. Cięcie powyżej 80hz w moich warunkach akustycznych daje nieco pokaszanioną fazę, poza tym XLS najbardziej mi się podoba odcięty max 60hz.

Skomentuj

To daj konda we zwrotnicy na vify i odetnij je na 80Hz. Albo kup sobie amplituner ze stałym odcięciem 80Hz (różne modele Onkyo) i tą drogą odcinaj im dół pasma.

Skomentuj

To daj konda we zwrotnicy na vify i odetnij je na 80Hz. Albo kup sobie amplituner ze stałym odcięciem 80Hz (różne modele Onkyo) i tą drogą odcinaj im dół pasma.
                              <facepalm> są odcięte, i to na 60hz, stromośc ok 24db/okt...

Skomentuj

No to jaki masz problem? Vify chcesz odciążyć od grania średnim basem i zamist odciąć wyżej te midwoofery i podciągnąc odcięcie we wzmaku suba ty "zastanawiasz" się nad daniem pomiędzy Xeteca a Vifę jakiegos tam STXa?Powtarzam po raz kolejny - bezsens.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  Dobre Tylko pomieszczenie musiałoby być odpowiednie, żeby było wystarczająco słyszalne:)
                                  A dlaczego ma nie być słyszalne ?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X