Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak zrobić subwoofer ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak zrobić subwoofer ???

Czesć
    Mam wielką prosbe, prosze o pomoc a konkretniej o przepis jak zbudować subwoofer do auta. Zakupiłem 2 głosniki niskotonowe alphard 180 wat i miał je zainstalować na półce w samochodzie, lecz stwierdziłem że zrobie z nich subwoofer . Z stworzeniem skrzyni nie ma najmiejszego problemu, tylko problem tkwi w tym jakie muszą być wymiary tej skrzyni i co mam zrobić aby uzyskać jak najlepszy efekt ???? Nigdy czegos takiego nie robiłem więc prosze o porade, dzięki pzodrawiam

no tak najwazniejsze to jakiej są mocy..... co tam parametry model czy choćby rozmiar.... moc - to mówi wszystko :P

Skomentuj

marcinek, moze podasz co to za glosniczek bo moc to nic nikomu nie mowi

Skomentuj

i pocztasz stronke nasz....na stronieglownej jest kilm raczej niezbednych informacji. Jak je przeczytassz to nie tylko sie czegos nauczysz ale bedziesz takze wiedzial co do ciebie piszemy
        i sub to nie tylko jak napisales skrzynia....do tego jeszcze wzmak...bo chyba nie podlaczysz tego pod radio )

Skomentuj

Sorki, sa to 2 głosniki ALPHARD LW80C41 4 ohm, max power 180 . Na stronie głownej już czytałem ale jescze to za mało troszczke. prosze o jakąś rozsądne porade jak to zrobić. dzięki

Skomentuj

podaj parametry TS myslisz ze kazdy tu bedzie szukal albo zna na pamiec do wszystkich glosnikow, myslisz ze skrzynie sie liczy zaleznie od mocy glosnika??
            "Zakupiłem 2 głosniki niskotonowe alphard 180 wat" <rotfl>
            I zainstaluj sobie WinISD albo BassBox6 przeczytaj jakiegos tutoriala i oblicz przy pomocy programu i parametrow TS objetosc obudowy i ewentualne strojenie jak bedzie to BR

Skomentuj

szkoda ze nie podałeś jakie brzmienie cie interesuje.
              Mozna podążać w dwie rózne strony: szybkoć i brak niskiego zejscia lub niskie zejscie (w Alphardzie to raczej tylko teoria) i dudnienie.
              To własnie Ty, konstruktor decydujesz jakiego suba chcesz i decydujesz sie na typ obudowy.

Skomentuj

Raczej chciałbym uzyskac szybkoć i brak niskiego zejscia, prosze o jakąs konkretną odpowiedź

Skomentuj

brak niskiego zejścia ?? ... tobie juz nieda sie nic doradzić ;]

Skomentuj

Hehehehehehehehehe pogrzebali chlopaka żywcem:) Ale nic jesli to ma mu pomuc:)

Skomentuj

pudło 25litry rura fi 7cm dlugosci 20cm

Skomentuj

parametry głośnika, jeśli jeszcze nie znalazłeś
                        fs=35Hz
                        Qts=0,44
                        Qms=2,83
                        Qes=0,52
                        Vas=23 l
                        ale jak będziesz zadawał takie pytania, toMikołaj Ci nie da w przyszłym roku prezentu :P

Skomentuj

dzieki, kurcze i to bedzie najlepsza opcja ??? a jak mi radzicie z tym brzmieniem, jak już zauważyliscie jestem jescze ciemny w tej sprawie więc piszcie, z góry dziękuje !!!

Skomentuj

Jak nie chcesz zejscia niskiego to pokiego grzyba ci subwoofer, kup se dobry system przedni a z alfredow to mozna popielniczke zrobic (nie TatoTurbo ;] )

Skomentuj

to 25 litrowa skrzynia bedzie dobra ???

Skomentuj

Na moje oko to ze 35L i strojone na 40Hz, ale cudow sie nie spodziewaj bo to alfred ;/ <tffu>

Skomentuj

przy paczce wiekszej niż 30L impuls -> 25ms i podbicie o 3db dla 45Hz
                                  ale to tylko teoria wysnuta na podstawie parametrów jak wiadomo niepewnych

Skomentuj

sugerowalem sie subem w dziale konstrukcji na 2xLW800, co do teori to sie zgadzam to tylko teoria a parametry alfredow <tffu> i tak sa przypadkowe i pozmyslane wziete z ksiezyca

Skomentuj

jaro_21,
                                      i podbicie o 3db dla 45Hz

podbicie w symulacjach . Spadek w prawdziwej ch-ce .
                                      Wiec podbicia bym sie nie spodziewał .
                                      Jesli chodzi o impuls to 20 -25 jeszcze ujdzie przy samochodowych "lupaczach"
                                      miałem okazje usłyszeć coś co mogło mieć ze 40ms i ludzie słuchajacy
                                      byli zachwyceni iloscia i "ciezarem" brzmienia ;-D

Skomentuj

to powiedzcie mi konkretnie jaka pojemność była by najrozsadniejesza ??

Skomentuj

Czaruję...