Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uszkodzona cewka w głośniku?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uszkodzona cewka w głośniku?

Witam was, mam pewien problem i do końca nie jestem pewien co zrobić...otóż mój głośnik visatona w300s trzeszczy pod kopułką, wcześniej wydaje mi się że nie było tego problemu, ale teraz gdy dostałem wzmacniacz do suba...po podłączeniu słychać dźwięk, głośnik dobrze reaguje...ale trzeszczy. Nie podłączony uderzony lekko o ziemie magnesem także wydaje nieprzyjemny dźwięk, słychac że jest jakiś luz. Co z tym fantem zrobić? Pozdrawiam

Prawdopodobnie rozkleiło się miejsce łączenia cewki z dolnym zawieszeniem centrującym a efektem tego jest jej obcieranie o nadbiegunnik. Możliwe że uda się to podkleić ale czasem trzeba odkleić cały układ drgający aby dobrze wycentrować cewkę. Inną możliwością jest wygięty karkas, co oznacza że głośnik był mocno katowany i stukał o nadbiegunnik, w tym wypadku zostaje tylko wymiana.

Skomentuj

Cewkę sprawdź miernikiem, przy wymontowanym głośniku dociskaj membranę i puszczaj jeśli to dolne zawieszenie to zauważysz. Być może przy uderzeniu przemieścił się lekko dolny nabiegunnik w tedy czeka Cię rozbiórka głośnika i centrowanie.
      Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Inną możliwością jest wygięty karkas, co oznacza że głośnik był mocno katowany i stukał o nadbiegunnik, w tym wypadku zostaje tylko wymiana.

Niekoniecznie, wszystko zależy jak bardzo byłby powyginany karkas i jaka jest jego dolna wysokość bez nawoju

Skomentuj

czyli i tak czeka mnie ściągnięcie kopułki żeby sprawdzić jak to wygląda w środku... jeśli to rozklejenie, jakiego typu klejem to złączyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez rysiu Zobacz posta
          Niekoniecznie, wszystko zależy jak bardzo byłby powyginany karkas i jaka jest jego dolna wysokość bez nawoju
          Chyba że tak do tego podchodzić to ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez tajtus5 Zobacz posta
            czyli i tak czeka mnie ściągnięcie kopułki żeby sprawdzić jak to wygląda w środku... jeśli to rozklejenie, jakiego typu klejem to złączyć?

Do przyklejenia kopułki, zawieszenia górnego do kosza możesz użyć kleju poliuretanowego

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Chyba że tak do tego podchodzić to ok.

Naprawiałem kiedyś subwoofer firmy PRO-PLUS gdzie właśnie zagiął/podwinął się kapton,
            Tak wygląda po podklejeniu

Więc jak widać da się to zrobić przyzwoicie

Skomentuj

a zna ktoś w razie czego jakąś osobę z warszawy która by mi się z tym uporała...lubię się bawić elektroniką ale szkoda mi uszkodzić bardziej to co mam...głośnik działa, wydaje bas, ogólnie jest ok, jedyny minus to trzeszczenie wiec liczę że można to usunąć

Skomentuj

Czaruję...
              X