Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak podłączyć wzmacniacz do telewizora,n'ki i komputera jednocześnie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak podłączyć wzmacniacz do telewizora,n'ki i komputera jednocześnie?

Witam. Jak podłączyć wzmacniacz do telewizora,n'ki i komputera jednocześnie? Tyle tych gniazd że zgłupiałem już całkiem więc proszę o pomoc.

Wzmacniacz: Marantz PM-45

Telewizor: Samsung UE40C6500
    http://www.samsung.com/pl/consumer/t...=specification
    Dekoder: Turbodekoder HD (nbox)

Najłatwiej to z wyjścia słuchawkowego TV na np. Aux 1 dzięki czemu mamy jednocześnie dźwięk dla n'ki i TV (odpada przełączanie, a i można pilotami od tych urządzeń regulować głośność), a pod aux2 komputer.

Skomentuj

najłatwiej jednak skorzystać z "audio out" co zapewni poziom sygnału na równym poziomie podłączenie chinch/chinch i regulację na wzmacniaczu. Jeśli nie, możesz skorzystać z eurozłącza gotowym przewodem lub zalutowanym samodzielnie. Niżej schemat SCART i oznaczenia audio out. Wyjście słuchawkowe będzie dawało sygnał o wiele ciszej.

Poza tym nie będzie tak, że po podłączeniu w gniazdo słuchawkowe tv odetnie dźwięk z głośników?? do tego dochodzi latanie i wtykanie przewodu. z tyłu tv podłączasz na stałe chinche albo euro i włączasz wzmacniacz kiedy chcesz.
      Last edited by leowhy; 02.12.2011, 09:32.

Skomentuj

TV który posiada kolega RedDead1991 jest raczej podłączony do n'ki przez HDMI. A jeśli chodzi o odcięcie dźwięku z głośników TV to to jest akurat zaleta, tez mam Samsunga z krawędziowym podświetlaniem i głośniki które są nie niego upchane (2 od dołu i z tyłu "subwoofer") brzmią jak by chciały, a nie mogły 2.1 Logitecha za 80zł gra znacznie lepiej.

Skomentuj

to bardzo dobrze ze korzysta z dobrodziejstw telewizji hd ale rzecz nie w prowadzeniu audio DO tv ale Z tv do wzmacniacza zewnętrznego. mnie osobiście by się nie chciało biegac do stolika i szukać wtyczki jack i jeszcze gniazda... pozatym to ostatnie nie jest powalającej jakości i po np. 100 wyciągnięciach wtyczki juz tak ładnie jak nowy nie będzie pracował. zreszta zrobi jak mu bedzie wygodniej. osobiście korzystalem w tv crt z euro zlacza a w plazmie z audio out (chinch) a w tv jedyne co zmieniam to mute na pilocie.
          pozdr.

Skomentuj

A czy nie jest przypadkiem tak, ze regulacja glosnosci dla sluchawek jest osobna w tv i niezalezna od glosnikow?

Skomentuj

RedDead1991 bys musiał napisać jak jest w samsungu, bo np. w th-42pz8 jet to oddzielone ale z kolei regulacja sluchawek jest głeboko w ustawieniach. zawsze pod gorke :( dlatego jestem za audio out na plecach tv

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem po co go odłączać? Samsung nie widzi różnicy czy ma kierować dźwięk na głośniki czy na słuchawki regulacja jest z pilota bez szukania w ustawieniach. Po za tym TV i wzmacniacz można ustawić na stałą głośność, a regulować tym od n'ki.Mam tak zrobione u siebie i od 6 miesięcy działa bez problemu jak oglądam satelitę to używam pilota od dekodera, a jak oglądam coś z usb to pilota od TV.

Samsung ma wyjście audio tylko pod słuchawkach lub optycznie.

Skomentuj

a nie masz wyjscia chinchowego?
                  moim zdaniem lepiej zrobić to po eurozłączu jeśli już masz taki wybór

Skomentuj

Oddałem wzmacniacz do przegląd uwięc nie mam jak wypróbować waszych pomysłów. W tygodniu odbiorę go i dam znać jak poszło :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X