Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY zeus i nowe 12" od STXa ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY zeus i nowe 12" od STXa ???

Jak ja dawno tu nie byłem :) Witam
    Otóż w planach mam budowę kolumn tonsil Zeus lecz zamiast 30/120 myślę w łożyć tam nowe niskotonowe 12" od STXa dokładnie ten : W-STX-12-2-500-8-F-S-MC.
    Jak myślicie zgrało by się takie coś ?

Zgrało "szczym"?

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk

Skomentuj

To nie zagra dobrze, no chyba że nie masz wygórowanych wymagań :)

Skomentuj

przerabialismy to juz wiele razy - musialbys tam dac duzy estradowy driver zeby to zagralo

Skomentuj

mbar "Zgrało "szczym"?" gdny STXa z GDWT 12/19-150 od tonsila tak jak w oryginalnych zeusach.
          Shiwer "To nie zagra dobrze, no chyba że nie masz wygórowanych wymagań " Obecnie mam Altusy 140 :) w kurzają mnie juz troszke...

A jak się w ogóle ma tam GDN 30-120 w tych kolumnach? Zwrotnice w moim przypadku byłyby takie jak w zeusach :)

Skomentuj

Kolego idź z takimi pomysłami na jakieś forum disco polo tam się wszystko zgra.

Jesli koniecznie musisz miec coś z tą tubą Eminence GDWT 12-19/150 to z dwoma GDN 20/100/3 w szeregu i 60 litrowej obudowie BR strojonej na 40 Hz. Z tym że zwrotnicę ktos ci będzie musiał zaprojektowac bo na pewno nie przełozysz jej od Zeusów.

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_ Zobacz posta
              mbar "Zgrało "szczym"?" gdny STXa z GDWT 12/19-150 od tonsila tak jak w oryginalnych zeusach.
              Shiwer "To nie zagra dobrze, no chyba że nie masz wygórowanych wymagań " Obecnie mam Altusy 140 w kurzają mnie juz troszke...
              jak masz altusy to rob zeusy
              wiecej basu, troche mniej ostre wysokie tony i rownie malo srednicy jak na altusach + technisc z korekcja w V :p

Skomentuj

altusy maja akurat dużo średnicy na pewno te 300 ale 140 też raczej nie cierpiały. Za to wysokich miały jeszcze więcej, moze dlatego takie wrażenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                  altusy maja akurat dużo średnicy na pewno te 300 ale 140 też raczej nie cierpiały
                  tak, maja
                  ale gowniarze i tak przeciez ustawiaja korektor w V bo przeciez srednicy nie sluchaja :p
                  no i wiele osob nawet nie regenerowalo sredniaka bo nie widzieli takiej potrzeby

Skomentuj

hahaha ... no i basssssu mało "majom"
                    Tak swoją drogą to na głosnikach z podobnych i w konfiguracji jak Altus-Midlton mozna zrobić przyzwoicie grający zestaw o wysokiej efektywności i łatwej impedanacji, tylko trzeba całkowicie odejśc od Altusowych przyzwyczajeń. Mnie się już teraz nie chce bawić w taki epowroty do przeszłosci. Ale może b jakąś konstrukcje forumową strzelić - na zasadzie "antyaltus" żeby sobie "mułodziesz" dijowska słuchu nie psuła kopiowaniem Altusów, Zeusów itp., a mogła pograc głośno i z dużej szkrzyni ?

Skomentuj

a to nie jest zly pomysl
                      tanie forumowe 3 drogi na min 10" wooferze

mialo by to racje bytu

jakies propozycje co do glosników?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chodzi konkretnie o tak zwane kopie nie-kopie Altusów dla zachłyśniętych legendą, którzy nie bardzo mają porównaie do czego innego. Dlatego głosniki oryginalne.
                        GDN 30/100/7 lub /11, Obudowa 86l strojona na 30hz. GDM 18/80 i GDWK 9/120/4 albo GDWT 9/100/5
                        Zwrotnica zaadaptowana z propozycji A.Kisiela z Radioelektronika roku 1993 bodajże - Czyli bardzo prosta niemal "altusowa" tylko z korekcjami impedancji i oczywiście trzeba by ją lepiej wyrównać.
                        W czasach dinozaurów - jeszcze przed A.kisielem czyli w czasach Witorta - coś podobnego skleciłem i przez jakiś czas to u mnie grało z "rewelacyjnym" ampli kasprzak AT 9100. Do czasu az zorientowałem się że między kolumnami powinienem zostawić więcej przestrzeni niż ich szerokość

Skomentuj

Jak duży woofer to nie ma co się cackać, 12' najlepiej.

Ja bym to widział tak:
                          W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
                          WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC
                          GDWK-10-200-8-PJ

Jak na tego typu konstrukcje taniutko. Co do obudowy to myślę, ze juz każdy indywidualnie mógł by sobie zrobić. Jeden woli mieć mocne 40hz, inny woli zejśc nizej a mieć mniejsze SPL. Jeden ma 20mkw, inny ma 40mkw, więc strojenie też zależne od położenia rezonansów pomieszczenia.

Skomentuj

Nie miejcie mnie za "gówniarza" bo jutro kończe 17 lat hehe
                            Korekcji w "V" nie używam...wszystkie suwaki od 125 hZ do końca mam ściszone o 6 dB inaczej nie da się tego słuchać darcie mordy i nic więcej !
                            A pomysł z stxem zamiast zielonego GDNa wpadł mi w racji iż stxy tańsze i wydaje mi się że lepsze :)
                            I nie wiem czy warto bawić się w takie coś. Zapewne obyło by się bez żadnych zbędnych subwooferów :)

Skomentuj

Wydaje ci się. Poza tym jeśli koniecznie musisz miec tę prostokatna tubę to z GDN20/100/3 bo on jakos tam jest w stanie wypełnić średnie pasmo żeby wszystko było w miarę równo. No i obudowa może być względni emała w porównaniu z pakami na 12".

Rzucając hasło anty-altus miałem na myśłi cos 3 droznego na głosniakch jak z Altusa - Altona - Midltona na prostych zwrotnicach w dużej obudowie.
                              Cos takiego - nie byłoby to bardzo tanie, bo nie o to chodzi, chodzi o naprostowanie ludzi dotkniętych legendą Altusa Żeby nie pisali potem na forum "inaczej nie da się tego słuchać darcie mordy i nic wiecej".
                              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                Ja bym to widział tak:
                                W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
                                WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC
                                GDWK-10-200-8-PJ
                                a dlaczego nikt nie wspomnial o gotowcach?
                                http://stx.pl/kolumny-stx-f-130-calvados.html
                                http://stx.pl/kolumny-stx-f-180-calvados.html
                                nie przepadam za brzmieniem serii SC ale niektore sa calkiem ciekawe

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                Rzucając hasło anty-altus miałem na myśłi cos 3 droznego na głosniakch jak z Altusa - Altona - Midltona na prostych zwrotnicach w dużej obudowie.
                                ale KONIECZNIE na innych wysokotonowkach bo tonsili nie da sie sluchac :???:
                                mam zestaw regenerowanych tonsili na takie kolumny, ale brak czasu na dzialania...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  ale KONIECZNIE na innych wysokotonowkach bo tonsili nie da sie sluchac
                                  Faktycznie, Tonsil nie ma się czym szczycić jeśli chodzi o wysokie tony, ale np GTC (czy GDWK?) 11/100 osobiście odbieram całkiem pozytywnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    ale np GTC (czy GDWK?) 11/100 osobiście odbieram całkiem pozytywnie.
                                    tego jeszcze da sie sluchac (nadal gdzies tam mam klony kolumn yoshiego) ale z detalicznoscia nadal bez rewelacji...

Skomentuj

Osobiście miałem w planach zmianę niskotonowca z 30/60 na 30/80 lub 30/120....Zmiana kondensatorów zwrotnicy,ostatnio na próbę dałem na średniego nowy kond i poprawa była zauważalna :) Ale skrzynie nie są w dobrym stanie..by trzeba nowe zrobić i zliczyć wszystkie koszta to chyba wole jeszcze sprzedać te Altusy,dołożyć i za te pieniądze zrobić właśnie DIY Zeusy na stx :)
                                      A czy w fabrycznych zeusach też jest mało średnich tonów gdzie siedzi GDN 30/120 ??? Pełno ludzi ma już DIY Zeusy i nie narzekają na dźwięk :)

Skomentuj

A czy w fabrycznych zeusach też jest mało średnich tonów gdzie siedzi GDN 30/120 ???
                                        tak, bo tego nie da sie oszukac! z tych glosnikow nie ma prawa byc poprawnych srednich tonow!
                                        Pełno ludzi ma już DIY Zeusy i nie narzekają na dźwięk
                                        a to dziwne - jakos nikt jeszcze nie pokazal schematu zwrotnicy od oryginalnych zeusow...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X