Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY zeus i nowe 12" od STXa ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli nie wiesz skąd naprawdę kupujesz, to nie wiesz co dostaniesz. Do tego jeszcze trzeba uwzględnić mnogość wersji i modyfikacji głośników będących w produkcji na przestrzeni kilkunastu do kilkudziesięciu lat.
    A widziałeś charakterystykę GDWK 9/120/4 ??? Bo to sie liczy bardziej niż efektywność podana względem określonej normy
    To dla porównania popatrz na podobną tubeczke GDWK 9/120 - jak wygląda w jego przypadku 94db http://www.unifirm.sk/pages/repro/vyston/9120.html podane dla pasma okreslonego filtrem pomiarowym od 4,8kHz. A temu GDWK 9/120/4 podali dla pasma od 2,5kHz. Więc najpierw trzeba zobaczyc charakterystykę żeby wiedzieć skad się wzieła ta średnia efektywność i dla jakiego pasma będzie nas interesowała.
    Last edited by arwas; 03.12.2011, 23:34.

Skomentuj

arwas o tak bo przeciez SW to z choinki sie urwal...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z stxa sie urwał. więc będzie mu robił marketing przy każdej okazji i bez okazji.

Poza tym GDWK 10/80/26 ma 92db od 2,5kHz i 94 do 4,8kHz. Ale najlepiej byłoby zastosować tubowego GDWT 9/100.

---------- Post dodany o 09:09 ---------- Poprzedni post o 08:34 ----------

mała wrzuta na temat "tonsil":
        http://www.tonsilaudio.com/pdf/RB_39...owa_Spolki.pdf
        Last edited by arwas; 04.12.2011, 07:43.

Skomentuj

Ok fajnie, ale tonsile to nadal nie są głośniki do poważnej konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Ok fajnie, ale tonsile to nadal nie są głośniki do poważnej konstrukcji.
            uscislij ze mowa o wysokotonowkach
            bo charakter wooferow nadal mi sie bardzo podoba

Skomentuj

Jo jasne, o tym mowa, wooferki są tanie i dobre :)

Skomentuj

Do poważnej czyli Twojej, bo na przykład WLM kładzie je do szafki za 15tys. złotych ZuAudio tak samo i nikt nie twierdzi, że sa niepoważne. Wstaw coś złotem malowane jesli uwazasz, że dopiero wtedy zagra.
                150 złotych za 8" albo nieco więcej za starocie sprzed 40 lat na blaszanych koszach do efektywnych wielkich szaf z płytkim basem. Wcale sie takie tanie nie wydają.

Skomentuj

Słuchaj, szukam po prostu dobrego głośnika wysokotonowego z możliwie dużą efektywnością. Jakby oryginalne tonsile za 5 dych były takie rewelacyjne to nikt nie bawił się w jakieś horrendalnie drogie seasy czy mój borze jeszcze droższe skan spiki. Jak grają tonsile wiele osób wie, ja kilka sztuk też słyszałem i-odziwo-nie jest to dźwięk który chciałbym aby był tym "docelowym" w moim pokoju.

Skomentuj

Wszystko zalezy jak leży. Głosnika wysokotonwego się nie słucha samego, bo nie bardzo jest co w nim słuchać. Słucha się całości a sam głośnik gra wtedy w zaleznosci od pasma, sposobu filtracji i tego co z nim gra od dołu pasma. Tonsilowskie tubki potrafia bardzo ładnie zabrzmieć, tylko trzeba to "umić" zrobić. Zwykle przy tej okazji traci sie bardzo dużo na efektywności.
                    Z innymi gosnikami jak Seas 27TBCD/BG-DXT czy bardziej esrtadowa Beyma T2030 będzie podobnie. Albo wycuiągniesz niski podział i stracisz efektywnosć albo ograniczysz mocno pasmo od dołu i czasem się uda zachowac wysoką efektywność. Coś za coś - powyżej są drivery kompresyjne ale to już estrada i też się bardzo dobre trafiają jednak cena już jest z zupełnie innej branzy.

Skomentuj

Szczerze to wole brzmienie "szmacianego" seasa za 150 złotych niż BMS'a za 5-6 stówek (plus oczywiście horn :) ). Z racji na branże nasłuchałem się tego dość sporo, różne eminence, jbl, bms, B&C, PD, EV i gro wie co tam jeszcze bo pamięć jest jaka jest i dźwięk żadnego nie był odpowiedni, niby gra to, niby nawet nie najgorzej ale nie droga przecież kopułka domowa daje o wiele większą przyjemność ze słuchania, mniej męczy.
                      Jak zrobisz dobrze leżącą konstrukcje na tonsilu i zechcesz ją zaprezentować szerszemu gronu to bardzo chętnie posłucham, może nawet się przekonam, ale póki co mam awersje

Skomentuj

mecze jedna ale musialem przerwac bo nie mam odpowiedniej karty do pomiarów. Jest gdzieś o nie na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                          Wszystko zalezy jak leży. Tonsilowskie tubki potrafia bardzo ładnie zabrzmieć, tylko trzeba to "umić" zrobić.
                          Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          Jak zrobisz dobrze leżącą konstrukcje na tonsilu i zechcesz ją zaprezentować szerszemu gronu to bardzo chętnie posłucham, może nawet się przekonam...
                          mecze jedna ale musialem przerwac bo nie mam odpowiedniej karty do pomiarów. Jest gdzieś o nie na forum.
                          Czekam (czekamy) z niecierpliwością :)

Skomentuj

Przeróbkę GDWT 10/80/5F stosuje natomiast ZuAudio. "Przeróbka" polega na wykonaniu tubki z toczonego aluminium zamiast z ABSu.
                            9/80 chyba.

Trochę pokopałem z ciekawości i wszyscy (no parawanie) recenzenci pieją z zachwytu nad tymi ZuAudio. Ciekawe. Mi się te tubki Tonsila źle kojarzą i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że wytrzymał bym dłużej z nimi w jednym pomieszczeniu.
                            Ciekawe.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              pieją z zachwytu
                              No bo to kosztuje "piniądz" :)

Skomentuj

9/80 chyba.

Trochę pokopałem z ciekawości i wszyscy (no parawanie) recenzenci pieją z zachwytu nad tymi ZuAudio. Ciekawe. Mi się te tubki Tonsila źle kojarzą i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że wytrzymał bym dłużej z nimi w jednym pomieszczeniu.
                                Ciekawe.
                                ostatnio zrobilem kolumienke z tym GDWT...
                                mimo ze yoshi pozadnie sie przylozyl do zwrotnicy i skutecznie go wyciszyl to i tak tego nie da sie sluchac i koledzy zakleili ta tubke :p

Skomentuj

Nie było mnie trochę tu a jak odbiegliście od tematu :)
                                  Już nie wiem czy robić te zeusy DIY na STX czy zrobić porządne 3 way ???

Skomentuj

Bo moim zdaniem myk z ta tubką nie polega tylko na jej wyciszeniu tylko jeszcze wysokim odcięciu (elektrycznym) filtrem o dużym nachyleniu. Tubka załatwi resztę podziału akustycznie, ale powoduje wysokie podbicie impedancji.

Co do konstrukcji której oczekuje Marian, jesli ukończę i to w miarę zagra po prostu przedstawię opis. Takiego gotowca finalnego od dawna nie zrobiłem, ostatni jaki pamietam był na GDN17/100+Seas27TACFG ale nie dla mnie. Miałem podobną z Vifą lecz już ją rozebrałem, kiedy eksperymentowałem z obudową T-L. Wyglada na to że bardziej lubię się bawić jak klockami lego niż doprowadzac pomysły do końca.

Skomentuj

arwas można zobaczyć jeżeli to nie problem zwrotkę do SEASÓW i GDN17-100 ? Jakim systemem mierzysz? SW?

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_ Zobacz posta
                                        Już nie wiem czy robić te zeusy DIY na STX czy zrobić porządne 3 way ???
                                        Jeśli chcesz żeby było głośno rób "ala Zełusy" na STX, jak chcesz posłuchać muzyki to rób 3 way .

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        ostatnio zrobilem kolumienke z tym GDWT... mimo ze yoshi pozadnie sie przylozyl do zwrotnicy i skutecznie go wyciszyl to i tak tego nie da sie sluchac i koledzy zakleili ta tubke
                                        Bo moim zdaniem myk z ta tubką nie polega tylko na jej wyciszeniu tylko jeszcze wysokim odcięciu (elektrycznym) filtrem o dużym nachyleniu. Tubka załatwi resztę podziału akustycznie, ale powoduje wysokie podbicie impedancji.
                                        Oni to sklejają z jakąś 10 calową szerokopasmówką, z materiałów firmowych wywnioskowałem że podział jest na ok 4k, choć by nie wiem jakim filtrem tą tubkę cieli to raczej ciężko mi sobie wyobrazić, że da się tego normalnie słuchać. Być może NTM-ami (eliptycznymi) filtrują ze zboczami 100dB/ok :biggrin:

PS
                                        Jakim rzędem potraktował go Yoshi ?
                                        Last edited by raven1985; 04.12.2011, 19:38.

Skomentuj

Jeśli chcesz żeby było głośno rób "ala Zełusy" na STX, jak chcesz posłuchać muzyki to rób 3 way .
                                          No właśnie jestem pomiędzy głośnością i ilością basu a jakościa :) Ale myślę że z ala zełusów był bym zadowolony mając w tej chwili Altusy 140
                                          Tylko jak zachowały by się niskotonowe puszczone całym pasmem tak jak oryginalnie???

Skomentuj

Czaruję...
                                          X