Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drogi wypromieniowania energii z wnętrza obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Drogi wypromieniowania energii z wnętrza obudowy

Witam. Zbliżam się wielkimi krokami do momentu wykonania wytłumienia do mojej konstrukcji. Czytając wątki związane z wytłumianiem nasunęły mi się następujące pytania.
    1. Jakimi drogami wypromieniowuje energia z wnętrza kolumny głośnikowej? Chodzi mi o energię fali akustycznej a nie o energię cieplną w strukturze ścianek i materiałów tłumiących, a także o ich procentowy udział w całości.

Na myśl przychodzą mi:
    • membrana głośnika, która wypromieniowuje odbitą falę z wnętrza kolumny
    • ścianki obudowy
    • tunel basreflex (wyższe częstotliwości)

W/g mnie dość dużą rolę odgrywa tu sam głośnik "atakowany" od tyłu :-) falą odbitą. Można byłoby to zmierzyć montują drugi głośnik membraną do środka obudowy, zabudować ten głośnik aby nie wpływał na pomiary. Np coś takiego:

pomiar.gif

Wymieniając wytłumienie wiedzielibyśmy w jakim stopniu wytłumione są dane częstotliwości. Stosując oczywiście docelowy głośnik i obudowę dałoby to myślę obiecujące rezultaty.

Drugi pomysł wymagałby już obudowy testowej aby sprawdzić ile dB wypromieniowują ścianki obudowy. A mianowicie umieszczenie kolumny z głośnikiem w zamkniętej skrzyni bez głośnika.

Co myślicie o takim pomyśle?

Temat ciekawy ale chyba niczego nowego sie nie dowiemy. Generalnie przedstawiles przy okazji problem jaki stwarzaja typowe obudowy glosnikowe. Dlatego najlepsza obudowa dla glosnika jest obudowa cylindryczna, z glosnikiem umieszczonym na jednym z koncow ( dres bas tuba car audio ). Jesli taki cylinder bedzie wystarczajaco dlugi, to dostaniemy klasyczna linie transmisyjna. I tak mamy w skrocie odpowiedz dlaczego dzwiek z TL jest git :)

Skomentuj

A nie byłby to dobry pomysł na pomiar "jakości" danego wytłumienia a nawet sposobu ułożenia wytłumienia w kolumnie?

Skomentuj

Nie sadze zebys dostal tutaj jakies rewelacyjne, czy warte uwagi wyniki. Jesli zbudowales obudowe zamknieta i chcesz ja wytlumic to najlepsza robote robi welna mineralna lub szklana. O tym dlaczego tak wlasnie jest mozesz poczytac tutaj http://auralization.blogspot.com/?zx=2f02b3d6f76125f

Skomentuj

Czaruję...
        X