Witam. Zbliżam się wielkimi krokami do momentu wykonania wytłumienia do mojej konstrukcji. Czytając wątki związane z wytłumianiem nasunęły mi się następujące pytania.
Na myśl przychodzą mi:
W/g mnie dość dużą rolę odgrywa tu sam głośnik "atakowany" od tyłu :-) falą odbitą. Można byłoby to zmierzyć montują drugi głośnik membraną do środka obudowy, zabudować ten głośnik aby nie wpływał na pomiary. Np coś takiego:
- Jakimi drogami wypromieniowuje energia z wnętrza kolumny głośnikowej? Chodzi mi o energię fali akustycznej a nie o energię cieplną w strukturze ścianek i materiałów tłumiących, a także o ich procentowy udział w całości.
Na myśl przychodzą mi:
- membrana głośnika, która wypromieniowuje odbitą falę z wnętrza kolumny
- ścianki obudowy
- tunel basreflex (wyższe częstotliwości)
W/g mnie dość dużą rolę odgrywa tu sam głośnik "atakowany" od tyłu :-) falą odbitą. Można byłoby to zmierzyć montują drugi głośnik membraną do środka obudowy, zabudować ten głośnik aby nie wpływał na pomiary. Np coś takiego:
pomiar.gif
Wymieniając wytłumienie wiedzielibyśmy w jakim stopniu wytłumione są dane częstotliwości. Stosując oczywiście docelowy głośnik i obudowę dałoby to myślę obiecujące rezultaty.
Drugi pomysł wymagałby już obudowy testowej aby sprawdzić ile dB wypromieniowują ścianki obudowy. A mianowicie umieszczenie kolumny z głośnikiem w zamkniętej skrzyni bez głośnika.
Co myślicie o takim pomyśle?
Drugi pomysł wymagałby już obudowy testowej aby sprawdzić ile dB wypromieniowują ścianki obudowy. A mianowicie umieszczenie kolumny z głośnikiem w zamkniętej skrzyni bez głośnika.
Co myślicie o takim pomyśle?
Skomentuj