Może ktoś wie jak dokleić magnes do głośnika niskotonowego, chodzi mi dokładnie o to jakimi stronami czy +z+(-z-) czy +z- , bo slyszałem że jedna konfiguracja odejmuje dobroć głośnikowi a druga dodaje, czy to prawda?? Niech sie wypowie ktoś kto zna sie na tym.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak dokleić mages do głośnika
Collapse
X
-
Dzieki reoddai o tą biegunowość mi mniej wiecej chodziło.
A na dalsze pytanie to narazie nikt chyba nie potrafi odpowiedzieć, co dokładnie zmienia w parametrach dodatkowy magnes. Czy podwyższa moc głośnika, jego dobroć, efektywność ?? Może ktoś z was już robił taką przeróbke głośnika i pomierzył co sie z nim stało po dodaniu magnesu.
Skomentuj
-
Ogólnie szkoda sie bawić,różnicy dużej niebędzie a parametry napewno się zmienią.Jedynym wytłumaczeniem jest ekranowanie magnetyczne(jak sie magnesy odpychają) ale ma to sens jedynie wtedy głośnik stoi np.blisko telewizora i niemożna go ustawić gdzie indziej - wtedy ekranowanie to konieczność po mimo tego,że parametry się zmienią.
Skomentuj
-
ja prawie zawsze doklejam magnesy.
mam dużą roszadę kolumnienek, a nigdy nie chcę się martwić, że akurat tych nie mogę postawić koło monitora.
ekranowanie skupia pole magnetyczne w szczelinie przez co "wzmacnia" głóśnik. żeczywiście różnica jest bardzo niewielka. spadek Qts jest rzędu pojedyńczych procentów np z 0.35 na 0.33
Skomentuj
-
najlepsze są kleje błyskawiczne typu kropelka.
są tylko dwa sposoby naklejenia magnesu:
kompletnie bez sensu, czyli tak, żeby się przyciągały (uwaga na palce),
i tak, żeby się odpychały (naprawdę mocno). trudno te strony pomylić...
gdy dodatkowy magnes zetnie się ze stalą nabiegunnika posmarowanego kropelką- proces klejenia jest zakończony.
Skomentuj
Skomentuj