Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak dokleić mages do głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dokleić mages do głośnika

Może ktoś wie jak dokleić magnes do głośnika niskotonowego, chodzi mi dokładnie o to jakimi stronami czy +z+(-z-) czy +z- , bo slyszałem że jedna konfiguracja odejmuje dobroć głośnikowi a druga dodaje, czy to prawda?? Niech sie wypowie ktoś kto zna sie na tym.

a chcesz "wzmocnić" głośnik czy go zaekranować czy co?? i jaki głośnik i jaki magnes chcesz dokleić ?? i przede wszystkim czy za czy przed nabiegunnikiem ??

Skomentuj

tak chciałbym wzmocnić głośnik doklejając tylko nowy magnes z stx-a na głośnik Tonsila GDN 25/40/3 , jaki bedzie tego rezultat i jak sie zmienią jego parametry. Czy jest zależność w biegunowosci przy klejeniu magnesu??

Skomentuj

Czołem. Ja tez zapytam

Ja bym oczekiwał zmniejszenia Qts .
        Czy doklejając magnes podobnej wielkosci uzyskam duze obnizenie . O ile moze spaśc Q ???

Skomentuj

nie oplaca sie czegos takiego robic.........

Skomentuj

READDAI Uważasz żę sie nie opłaca to wytłumacz dlaczego, poprzyj jakimiś dowodami, bo łatwo jest powiedzieć "nie opłaca sie".

Skomentuj

Czołem.
              bardzo duzo producentów ma doklejone pierscienie .Low -end?

Skomentuj

nie wiem jaki bedzie efekt... ale jesli masz glosnik na ktorym chcesz potestowac to spoko, a magnes trzeba przykleic odwrotnie biegunami zeby sie odpychaly.

Skomentuj

Dzieki reoddai o tą biegunowość mi mniej wiecej chodziło.

A na dalsze pytanie to narazie nikt chyba nie potrafi odpowiedzieć, co dokładnie zmienia w parametrach dodatkowy magnes. Czy podwyższa moc głośnika, jego dobroć, efektywność ?? Może ktoś z was już robił taką przeróbke głośnika i pomierzył co sie z nim stało po dodaniu magnesu.

Skomentuj

spada parametr Qes rośnie BL. czyli w efekcie rośnie SPL i spada Qts. moc bez zmian chyba że uwzględnić dodatkowy magnes jako coś w stylu dodatkowej powerzchni (czyli radiatora....) ale to racczej pomijalne zmiany....

Skomentuj

Dzięki bardzo za pomoc Sound Wave

Skomentuj

Ogólnie szkoda sie bawić,różnicy dużej niebędzie a parametry napewno się zmienią.Jedynym wytłumaczeniem jest ekranowanie magnetyczne(jak sie magnesy odpychają) ale ma to sens jedynie wtedy głośnik stoi np.blisko telewizora i niemożna go ustawić gdzie indziej - wtedy ekranowanie to konieczność po mimo tego,że parametry się zmienią.

Skomentuj

ja tam sobie pomierze :P

Skomentuj

Jak masz czym,to czemu nie

Wtedy możesz kupić nawet 888 albo coś nowszego 999

Skomentuj

różnicy dużej niebędzie
                              parametry napewno się zmienią
                              hmmmmmm
                              Czyli zmienia sie nieznacznie czy zmienia sie znacznie lecz efekt zmian bedzie twoim zdaniem nieodczuwalny .

Ja myśle ze bedzie i to bardzo widoczna zmiana . Leprzy impuls itd ( spada Qts)

Skomentuj

SW jak pomiezysz to się pochwal ......... gdzyby zmiany były na lepsze to chyba zaczniemy kupowiac jakies badziewne głośniki na magnesy do odzysku :) jestem bardzo ciekawy czy takie doklejenie magnesu coś porzytecznego wniesie

Skomentuj

ja prawie zawsze doklejam magnesy.
                                  mam dużą roszadę kolumnienek, a nigdy nie chcę się martwić, że akurat tych nie mogę postawić koło monitora.
                                  ekranowanie skupia pole magnetyczne w szczelinie przez co "wzmacnia" głóśnik. żeczywiście różnica jest bardzo niewielka. spadek Qts jest rzędu pojedyńczych procentów np z 0.35 na 0.33

Skomentuj

ja bede musial zrobic cos takiego tylko w celu zaekranowania, wiec jak rozumiem musze dokleic magnes w taki sposob zeby sie najbardziej odpychaly? i jakiego kleju najlepiej uzyc tak myslalem ze moze ten do pistoletu na goraco przezroczysty, ale nie wiem czy nie za slaby?

Skomentuj

najlepsze są kleje błyskawiczne typu kropelka.
                                      są tylko dwa sposoby naklejenia magnesu:
                                      kompletnie bez sensu, czyli tak, żeby się przyciągały (uwaga na palce),
                                      i tak, żeby się odpychały (naprawdę mocno). trudno te strony pomylić...
                                      gdy dodatkowy magnes zetnie się ze stalą nabiegunnika posmarowanego kropelką- proces klejenia jest zakończony.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X