Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2w1 czyli [3way]Dayton rs225s-8, rs150s-8, rs28s-4 i projekt zwrotnicy - Łódź

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2w1 czyli [3way]Dayton rs225s-8, rs150s-8, rs28s-4 i projekt zwrotnicy - Łódź

Cześć,

tak jak w temacie, łączę odrazu dwa tematy w jednym wątku

1. co sądzicie o zestawie Dayton rs225s-8, rs150s-8, rs28s-4
    2. czy znacie kogoś kto mógł by zrobić pomiary i zaprojektować zwrotnicę w Łodzi lub okolicach do tego zestawu?

Pozdrawiam

Zamieszczone przez beto_ Zobacz posta
    2. czy znacie kogoś kto mógł by zrobić pomiary i zaprojektować zwrotnicę w Łodzi lub okolicach do tego zestawu?
    A na kiedy potrzebujesz tę zwrotkę? Bo ja w sumie mam co robić. Ale np na pomiary możemy się umówić na PŁ w komorze. A później pliki z pomiarami można wrzucić na forum i z pomocą ludków coś razem zaprojektować. Takiej zwrotki możesz też poszukać na forach w JuEsEj, tam sporo się robi na Daytonach.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      A na kiedy potrzebujesz tę zwrotkę? Bo ja w sumie mam co robić. Ale np na pomiary możemy się umówić na PŁ w komorze. A później pliki z pomiarami można wrzucić na forum i z pomocą ludków coś razem zaprojektować. Takiej zwrotki możesz też poszukać na forach w JuEsEj, tam sporo się robi na Daytonach.
      projekt zacznę dopiero w nowym roku i pewnie zajmie około 2, 3 misięcy, wiec za bardzo się nie śpieszy. Dzięki za propozycję

Skomentuj

Bardzo fajny, oryginalny projekt. Full Alu ! :) Poszperaj na amerykańskich forach oni tam łączyli te głośniki w różnych konfiguracjach. Jak będą pomiary to doświadczone osoby z tego forum mam nadzieję pomogą.
        Trzymam kciuki - powodzenia !
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

jest gotowa zwrotnica z alu seasem na gorze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            jest gotowa zwrotnica z alu seasem na gorze
            piszesz może o tym:

http://www.htguide.com/forum/attachm...achmentid=9556

http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=25453

na dole tego wątku znalazłem także to czego szukałem

http://www.htguide.com/forum/attachm...achmentid=9781

Co o tym możecie powiedzieć? Czy te zwrotnice są warte uwagi?

Czy przy zmianie wiekości obudowy muszę zmieniać zwrotnice?

A może warto zmienić rs28s na seasy i dołożyć jeszcze jeden rs225 na wzór
            http://www.htguide.com/forum/showthr...4&page=2&pp=35

???

---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post o 07:06 ----------

znalazłem jeszcze jedną zwrotnicę do tego zestawu

http://audioworx.virtualave.net/DAWCTRSchm.jpg

co o tym myślicie?

Skomentuj

Zwrotnice Dennisa sa OK.Na przyszlosc nie wklejaj zwrotnicy bez podania zrodla albo wykresu charakterystyki bo jest bezuzyteczna.
              Jesli chodzi o wybor wysokotonowki to musisz sam podjac decyzje. RS28 jest pod kazdym wzgledem lepszy od seasa ale roznica w cenie miedzy nimi jest prawie dwukrotna.
              Nalezy jeszcze wziac pod uwage to, ze teraz sa produkowane nowe Daytony i ta zwrotnica moze nie do konca pasowac pod te glosniki. Ale Polink powinien jeszcze posiadac stare wersje tych glosnikow.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Jesli chodzi o wybor wysokotonowki to musisz sam podjac decyzje. RS28 jest pod kazdym wzgledem lepszy od seasa ale roznica w cenie miedzy nimi jest prawie dwukrotna.
                Właśnie dla tego pozostaje pytanie, czy zastosować 2xRS225+RS150+Seas , czy RS225+RS150+RS28 - różnica w cenie to jakiś 70zł na sztuce. Pytanie tylko czy zastosowanie 2x RS225 pozwoli mi uzyskać głębszy bas.

Skomentuj

Pytanie tylko czy zastosowanie 2x RS225 pozwoli mi uzyskać głębszy bas.
                  Zależy jak mocna jest kompensacja efektywności, sama ilość niskotonowych nie gwarantuje większej ilości basu jeżeli reszta pasma będzie go zwyczajnie maskować.

Skomentuj

Pytanie tylko czy zastosowanie 2x RS225 pozwoli mi uzyskać głębszy bas.

Nie, tylko głośniejszy. Powielanie głośników zwiększa tylko SPL. Aby uzyskać inne efekty brzmieniowe musiałbyś inaczej tych głośników używać aniżeli w wersji z pojedynczym głosnikiem (np inne trojenia lub jakis układ 3,5 drożny) ale to i tak nic nie da bo w gruncie rzeczy stosujesz ten sam głośnik. Równie dobrze można inaczej zestroić mając jeden głośnik.

Skomentuj

może opiszę dodatkowo co bym chciał uzyskać.

zależy mi na zestawie uniwersalnym ( o ile takowy istnieje ) - 70% filmów, 30% muzyka
                      moje uszy nie są wymagające

pomysł był taki, aby zrobić 2 kolumny frontowe, a jeżeli okaże się że czegoś mi brakuje podczas oglądania filmów to wtedy dorzucić resztę gratów ( sub, satelitki, centralny ) i zrobić 5.1

dla tego zależy mi na fajnym basie aby móc wykluczyć subwoofer, a odczucia żeby pozostały podobne.

może jakiś inny zestaw spełnił by moje oczekiwnia i kosztował podobne pieniądze co te Daytony.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post o 12:37 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Nie, tylko głośniejszy. Powielanie głośników zwiększa tylko SPL. Aby uzyskać inne efekty brzmieniowe musiałbyś inaczej tych głośników używać aniżeli w wersji z pojedynczym głosnikiem (np inne trojenia lub jakis układ 3,5 drożny) ale to i tak nic nie da bo w gruncie rzeczy stosujesz ten sam głośnik. Równie dobrze można inaczej zestroić mając jeden głośnik.

Czyli lepiej zastosować inny głośnik niskotonowy aby efekt był widoczniejszy??

Skomentuj

Jak chcesz mieć głębszy bas od tego to sie stosuje inny głośnik np większy rs270. Pytanie czy tego potrzebujesz ? Ludzie często popadają w ilościową przesadę. Moim zdaniem głośnik wielkości 22cm to optimum, bo zwykle schodzą wystarczajaco nisko a przy tym nie jest to wielkie. Taka 10-11 calówka to już sie krowa z kolumny robi.

Skomentuj

właśnie chciał bym uniknąć stawiania wieklich głośników w pokoju, zawsze pozostaje opcja że z czasem dołożę sub i resztę gratów, aby filmy oglądało się jeszcze lepiej.

Skomentuj

Ja bym zrobił na jednym RS225 i RS28. Myślę, że 8 cali wystarczy, a RS28 jest ciekawą kopułką.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Ja bym zrobił na jednym RS225 i RS28. Myślę, że 8 cali wystarczy, a RS28 jest ciekawą kopułką
                              Tak,RS28 jest ciekawy,tylko cena u nas jest z kosmosu.Głośnik za 50 dolców kosztuje w Polinku 358 zł.

Skomentuj

w takim razie po świętach biorę się do roboty i widzimy się w przyszłym roku w nowym wątku z budowy. dzięki wszytskim za pomoc.

Skomentuj

niestety jeszcze jedno pytanie, które z powyższych rozwiązań wydaje się najsensowniejsze?

Skomentuj

za male - nic nie widac

Skomentuj

http://img534.imageshack.us/img534/135/wykres2s.png

mam nadzieje że teraz będzie coś widać
                                      Last edited by beto_; 12.12.2011, 13:46.

Skomentuj

Niebieski albo zielony, zresztą takie różnice jak między niebieskim a zielonym są mało zauważalne.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X