Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki BR do węglowego STX 8.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dekoder Zobacz posta
    To kupić jeden, czy dwa ?
    Ja kupiłbym nawet trzy. Dwa do testów i trzeci do docięcia na ostateczną długość. Jeśli do testów będziesz miał tylko jeden tunel, to przycinając go po trochu nie będziesz miał zbytniego porównania z tym, co było przed momentem (czyli z dłuższym tunelem). Oczywiście możesz oceniać "wydaje mi się, że jest lepiej" ale zmysł słuchu bywa nie aż tak doskonały, jakbyśmy tego czasem chcieli

Skomentuj

a ja bym to poprostu zmierzyl...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Coś takiego by spasowało ? Nie będzie słyszalnych świstów powietrza?
        ten ma 57mm - wg mnie moze byc malo

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        Kup dwa takie: 68/220
        wolalbym 2 takie http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-b...945565535.html (tylko HD-18 ktorych obecnie nie ma na aukcji)
        sklejone w ten sposob

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Jak już jesteśmy tacy dokładni to powinniśmy wyciągnąć średnią z przekroju na początku i na końcu tunelu
        NIE
        jak juz od dawna powtarzam w WINISD przyjmujemy MNIEJSZA srednice i wtedy wyniki sa zgodne z realiami!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          jak juz od dawna powtarzam w WINISD przyjmujemy MNIEJSZA srednice i wtedy wyniki sa zgodne z realiami!
          Kiedyś to sprawdzę w dokładnie zaprojektowanej skrzyni, bo jest to niezgodne z fizyką :)

Skomentuj

Bebok pisał, abym kupił dwa takie które podałem w linku. To kupić jeden, czy dwa ?
            Mi raczej chodziło o możliwość sklejenia dwóch ze sobą - abyś się nie musiał bawić butelką i opalarką podczas profilowania na półokrągło końcówki BR. Ale dabyl wskazał na istotną rzecz - czasem dobrze jest przeprowadzić test odsłuchowy niż opierać się na samych wyliczeniach programu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
              czasem dobrze jest przeprowadzić test odsłuchowy niż opierać się na samych wyliczeniach programu.
              tak, ale tym razem sprawdzil to za nas Sound Wave

Skomentuj

Czyli mam czekać aż pojawią się tunele HD-18 ?

Skomentuj

Jeśli wylot tunelu będzie w widocznym miejscu to nie kupuj tego z aukcji której linka dał Pawel S. bo są kiepskiej
                  jakości wizualnej ,tzn plastik błyszczący nierówno zabarwiony, ze smugami.
                  "http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-bass-reflex-hd-16-tanio-f-v-i1945565535.html "

Skomentuj

wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
                    przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
                    a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"
                    Po co tak od razu najeżdżasz?

Nie chodzi mi głównie o świszczenie, przede wszystkim o zakres działania rezonatora i jego siłę. Ostatnio zakładalem o tym temat, i wspólnie doszliśmy do wniosku, ze pomiędzy rurkami różnej średnicy jest różnica. W przypadku szerszej, BR będzie działal nieco wężej, ale z większą siłą. Dlatego uważam, że 10cm bardzo dobrze się sprawdzi.

Jeśli chodzi o świszczenie - U mnie przy 12' i 10cm rurce potrafi mocno zaświszczeć, np. w muzyce ogranowej na dużych poziomach głośności (dźwięki rzędu 16-32hz).

Dlatego też buduję tunel o 2-3 razy większym przekroju, ale to tylko mój przykład.

Skomentuj

wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
                      przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
                      a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"
                      Dziwne bo ja zastosowałem w bsw 104II srednice 7cm i swiszczy jak cholera chodz jest wyprofilowany i co? A tak polecał producent 7cm tunel to samo na forach 7cm wystarczy i co? Załuje jak cholera ze nie wsadziłem 10cm i bym miał spokój....

Skomentuj

Czyli mam czekać aż pojawią się tunele HD-18 ?
                        ten co pokazalem moze byc - jest troche dluzszy, blyszczacy a nie matowy i ma kratke ochronna (i tak ja usuniesz)

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        U mnie przy 12' i 10cm rurce potrafi mocno zaświszczeć, np. w muzyce ogranowej na dużych poziomach głośności (dźwięki rzędu 16-32hz).
                        oj tak, ty i te twoje infrasoniczne pompki...

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Dziwne bo ja zastosowałem w bsw 104II srednice 7cm i swiszczy jak cholera chodz jest wyprofilowany i co?
                        a jak jest profilowany od wnetrza?
                        bo wyginanie na butelce to zdecydowanie za malo...
                        no ale faktycznie, osobiscie dalbym wiekszy tunel do 10"

Skomentuj

a jak jest profilowany od wnetrza?
                          bo wyginanie na butelce to zdecydowanie za malo...
                          no ale faktycznie, osobiscie dalbym wiekszy tunel do 10"
                          Wytoczony na klocku drewnianym a nie żadnej butelce a co dał,Chyba tylko zmiany kosmetyczne bo ja nie usłyszałem róznicy przy 35 go juz słychac i moge teraz tylko narzekać ze mam hi endowego suba z furkajacym tunelem:(

Skomentuj

w takim razie zdemontuj ten kołnierz a dowiesz sie co on daje

Skomentuj

Ale ja tego słuchałem i uwierz nic nie daje a jesli daje to bardzo małe zmiany szkoda czasu i pradu było na wytaczanie tego kołnierza....

Skomentuj

a ja to testowalem wiele razy i wierz mi, duzo to daje

Skomentuj

Panowie, a ja dalej nie wiem co mam robić :o

Skomentuj

to co napisalem - w swoja obudowe wsadz 2 tunele HD-18 (lub te blyszczace dostepne teraz)
                                    2 sklejone w 1 a nie 2 osobno

Skomentuj

To czekam na HD-18, zamawiam i piszę jak będę już je miał :) Narazie dziękuję Wam za pomoc :flapper:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X