Ja kupiłbym nawet trzy. Dwa do testów i trzeci do docięcia na ostateczną długość. Jeśli do testów będziesz miał tylko jeden tunel, to przycinając go po trochu nie będziesz miał zbytniego porównania z tym, co było przed momentem (czyli z dłuższym tunelem). Oczywiście możesz oceniać "wydaje mi się, że jest lepiej" ale zmysł słuchu bywa nie aż tak doskonały, jakbyśmy tego czasem chcieli
Bebok pisał, abym kupił dwa takie które podałem w linku. To kupić jeden, czy dwa ?
Mi raczej chodziło o możliwość sklejenia dwóch ze sobą - abyś się nie musiał bawić butelką i opalarką podczas profilowania na półokrągło końcówki BR. Ale dabyl wskazał na istotną rzecz - czasem dobrze jest przeprowadzić test odsłuchowy niż opierać się na samych wyliczeniach programu.
Jeśli wylot tunelu będzie w widocznym miejscu to nie kupuj tego z aukcji której linka dał Pawel S. bo są kiepskiej
jakości wizualnej ,tzn plastik błyszczący nierówno zabarwiony, ze smugami.
"http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-bass-reflex-hd-16-tanio-f-v-i1945565535.html "
wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"
Po co tak od razu najeżdżasz?
Nie chodzi mi głównie o świszczenie, przede wszystkim o zakres działania rezonatora i jego siłę. Ostatnio zakładalem o tym temat, i wspólnie doszliśmy do wniosku, ze pomiędzy rurkami różnej średnicy jest różnica. W przypadku szerszej, BR będzie działal nieco wężej, ale z większą siłą. Dlatego uważam, że 10cm bardzo dobrze się sprawdzi.
Jeśli chodzi o świszczenie - U mnie przy 12' i 10cm rurce potrafi mocno zaświszczeć, np. w muzyce ogranowej na dużych poziomach głośności (dźwięki rzędu 16-32hz).
Dlatego też buduję tunel o 2-3 razy większym przekroju, ale to tylko mój przykład.
wez ty sie lepiej ze swoimi pompkami i teoriami ucisz!
przy 7cm obustronnie profilowanym nie ma mowy o zadnych swistach!
a 10cm to do 12" sie stosuje a nie 8"
Dziwne bo ja zastosowałem w bsw 104II srednice 7cm i swiszczy jak cholera chodz jest wyprofilowany i co? A tak polecał producent 7cm tunel to samo na forach 7cm wystarczy i co? Załuje jak cholera ze nie wsadziłem 10cm i bym miał spokój....
a jak jest profilowany od wnetrza?
bo wyginanie na butelce to zdecydowanie za malo...
no ale faktycznie, osobiscie dalbym wiekszy tunel do 10"
Wytoczony na klocku drewnianym a nie żadnej butelce a co dał,Chyba tylko zmiany kosmetyczne bo ja nie usłyszałem róznicy przy 35 go juz słychac i moge teraz tylko narzekać ze mam hi endowego suba z furkajacym tunelem:(
Skomentuj