Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Miniaturowy szerokopasmowiec + woofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miniaturowy szerokopasmowiec + woofer

Ostatnio mam ochote na coś innego, coś nowego. Lubię swoje kolumny (Papierowa Vifa + jedwabna kopułka), ale... Nie wiem...

Już od dawna (1,5 roku ) chciałem wykonać kolumny na niewielkim głośniku szerokopasmowym, wspomaganym na dole przez niskotonowiec. Już niedawno ktoś tego próbowal, i słyszałem same pozytywne opinie.

Mój pomysl wygląda następująco, głośniki Tang Band W2 802SE + STX GDN-17-200-8-SW. Zwrotnica jedynie w postaci sporej cewki na STX. Obudowa zamknięta, żeby fajnie, energicznie kopały, plus 10x łatwiej będzie poprawnie je zgrać z subem. Poniżej charki głośników:

Patrząc na wykresy częstotliwości i impedancji i wzory elementów zwrotek, najlepiej wygląda cewka 12mH na STX'a, ucięła by go dość łagodnie, ale już od 100hz. Jeszcze łagodnie by się angażował do 300hz, potem dzięki naturalnemu spadkowi by zamilkł, a rezonans przy 2khz był by tyle oktaw dalej, że nawet filtr 1 rzędu by sobie z nim poradził. Co do TB, to nie widze potrzeby cięcia, bo już od ok 200hz zaczyna się naturalny spadek.

Co o tym myślicie? Koszta naprawdę śmieszne, a mogło by to zagrać bardzo fajnie. Nowoczesne głośniki z fajnym korektorem fazy mogły by być ciekawą odmianą, od klasycznych papierowych, czy jedwabnych

---------- Post dodany o 01:52 ---------- Poprzedni post o 01:19 ----------

Temat dośc gorący, bo mam kase w ręku, i w ciągu kilku dni mogę rozpocząc pierwszy odsłuch. Ale zawsze wole posluchać trochę co inni myślą na ten temat.

Tego tang banda musisz też filtrować chyba, że chcesz żeby ci podczas kopania twoim ulubionym basem również nie wypluwało membranki tego miniaturowego głośniczka.
    Przy dodaniu do TB jakiegoś filtru np 1 konda, 12mH dla stxa wydaje mi się trochę przesadzone.

Skomentuj

A może już pora na jakiś porządny zestaw, zamiast zabawy w półśrodki?

Skomentuj

zdecydowanie potrzeba 12dB dla tb
        filtrowany nawet I rzedem przt 400Hz bedzie nadal latal jak szmata
        a i I rzad dla 17SW jest wg mnie zly
        zastosowal bym zdecydowanie cos bardziej drastycznego
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
          Lubię swoje kolumny (Papierowa Vifa + jedwabna kopułka), ale...
          Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
          Mój pomysl wygląda następująco, głośniki Tang Band W2 802SE + STX GDN-17-200-8-SW.

Najważniejsze pytanie: Ale, po co ?
          Masz przecież "papierową vife i jedwabną kopułkę to po cholerę schodzić do piwnicy jak można nazbierać na drabinę i wspiąć się na wyższe piętro"
          Inna sprawa to jeśli chcesz to sobie zrobić jedynie dla eksperymentu, z tym że wtedy też osiągniesz coś co jakościowo będzie mizerne. Jakość dźwięku miedzy głośniczkiem za 50zł pracującym od 300Hz - 20kHz pozostawia wiele do życzenie w porównaniu z zestawem 2W np. 10cm + kopułka... itd.
          To co chcesz zrobić będzie się różnić od typowego pierdziawkowego sklepowego creativa 2.1 wyglądem, dodatkowym jeszcze jednym subwooferem i no może jakością samego basu.... Napisałeś co siedzi w tobie od okł. 1,5roku ale nie dodałeś po co chciał byś to "powołać do życia".

Skomentuj

No tak, faktycznie jakość przetwarzania tak szerokiego pasma przez tego Tangbanda wydaje się wątpliwa.

Skąd w ogóle pomysł na taką konstrukcję? Domyślam się, że spodobał Ci się dźwięk jakiejś małej szerokopasmówki? Ta bezpośredniość, spójność, prezencja? Pytam, bo też mam do tego słabość i wiem o co biega :)

Skomentuj

Czaruję...
            X