Ile powinno się mieć maxymalne opuźnienie dla obudowy CLOSED i ile dla BASS-REFLEX bo z różnymi wartościami się spotkałem?
I ile wynosi (przedział) f3 dla kolumn a ile f3 dla suba ?
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
kolumny tez powinnny orzetwarzac jak najszerszy zakres pasma...
40-50 Hz to tez nie regola.... zalerzy to od samego konstruktora, jakiego typu muzyki slucha i czy ma juz suba i czy zamierza go miec..
moim zdaniem 14 ms to jest dobry wynik.
w audio to jest fajne ze nie ma na nic regol....jezeli glosniczek dla przyklatu ma qts 0.6 to czemu go nie wlozyc do BR ? moze zagra lepiej..a teoretycznie maxymalnie do 0.4 powinno byc...
nie mozna tak okreslic bo to zalezy od glosnika wzmacniacza samej obudowy itd!!!
regula jest aka ze im mniej tym lepiej a ile to zalezy od konkretnego projektu
pamietaj ze subwoofer jest polaczenim pomiedzy szybkoscia basu a jaego niskiem f3 i nie da rady powiedziec im zastosujesz lepszy glosnik tym mozesz zejsc nizej i miec przyzwoita kontroe a to za sprawa ze radza sobie dobrze w maluch pudlach a jak wiesz male pudlo = dobra kontrola
podsumowujac im mniejsze te wartosci to lepiej a jezeli chcesz znac moje zdanie to impuls budy BR nie powinien przekraczac 10-13ms
a f3 hmm dla mnie niskosc basu sie az tak nie liczy i te 35 hz przy f# w zupelnosci mnie satysfakcjonuja a subwoofer na 10 br 60 (ktory uwazam za jeden z najladniej grajacych jakie slyszalem)zadowalał sie 42 hz przy f3
ps pamietaj ze niski bas wcale nie oznacza jego wiekszej ilosc!!!!!!!
1. Czy nie należałoby wartości opóźnienia grupowego odnieść do częstotliwości przy której występuje? 10 ms przy częstotliwości 100Hz to cały okres, przy 25Hz to już tylko ź okresu.
2. Czy od bezwzględnej wartości opóźnienia nie jest ważniejszy kształt charakterystyki. Jeżeli przebieg charakterystyki będzie płaski to cały zakres częstotliwości będzie opóźniany o jednakową wartość. Efekt będzie taki jak byśmy się odsunęli od suba o jakąś odległość.
opuźnienie grupowe to dość dziwny parametr. ważniejsza od niego jest odopowiedź impulsowa!! często coś co powinno buczeć a nie grać w praktyce gra ładnie i odwrotnie!! i nikt mi nie wmówi że najleprza odpowiedź impulsowa jest w małej zamkniętej!! optymalne rozwiązanie to idealna odgroda akustyczna!! bo to są właśnie idealne warunki pracy głośnika!!
Skomentuj