Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Group delay i f3 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Group delay i f3 ?

Ile powinno się mieć maxymalne opuźnienie dla obudowy CLOSED i ile dla BASS-REFLEX bo z różnymi wartościami się spotkałem?
    I ile wynosi (przedział) f3 dla kolumn a ile f3 dla suba ?
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Closed to pewnie gdzieś z 10ms, LUKASZ dla BR przyjął 17ms.

Skomentuj

maxymalne opuźnienie
      jak najmniejsze
      I ile wynosi (przedział) f3 dla kolumn a ile f3 dla suba ?
      jak najnizej:)

cala fizolofia w tym zeby znalezc zloty srodek:)

Skomentuj

tak to się zgodze ale jeżeli na wykrersie mam np.14 ms czy to nie za dużo czy np. maxymalnie powinno byc np.10 ms

a kolumny widzilem gdzies ze mają miec 40-50 f3 bo to nie sub
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kolumny tez powinnny orzetwarzac jak najszerszy zakres pasma...
          40-50 Hz to tez nie regola.... zalerzy to od samego konstruktora, jakiego typu muzyki slucha i czy ma juz suba i czy zamierza go miec..
          moim zdaniem 14 ms to jest dobry wynik.

w audio to jest fajne ze nie ma na nic regol....jezeli glosniczek dla przyklatu ma qts 0.6 to czemu go nie wlozyc do BR ? moze zagra lepiej..a teoretycznie maxymalnie do 0.4 powinno byc...

w tym piekno zabawy....

Skomentuj

nie mozna tak okreslic bo to zalezy od glosnika wzmacniacza samej obudowy itd!!!
            regula jest aka ze im mniej tym lepiej a ile to zalezy od konkretnego projektu

pamietaj ze subwoofer jest polaczenim pomiedzy szybkoscia basu a jaego niskiem f3 i nie da rady powiedziec im zastosujesz lepszy glosnik tym mozesz zejsc nizej i miec przyzwoita kontroe a to za sprawa ze radza sobie dobrze w maluch pudlach a jak wiesz male pudlo = dobra kontrola

podsumowujac im mniejsze te wartosci to lepiej a jezeli chcesz znac moje zdanie to impuls budy BR nie powinien przekraczac 10-13ms
            a f3 hmm dla mnie niskosc basu sie az tak nie liczy i te 35 hz przy f# w zupelnosci mnie satysfakcjonuja a subwoofer na 10 br 60 (ktory uwazam za jeden z najladniej grajacych jakie slyszalem)zadowalał sie 42 hz przy f3
            ps pamietaj ze niski bas wcale nie oznacza jego wiekszej ilosc!!!!!!!

Skomentuj

A ja mam dwa pytania:

1. Czy nie należałoby wartości opóźnienia grupowego odnieść do częstotliwości przy której występuje? 10 ms przy częstotliwości 100Hz to cały okres, przy 25Hz to już tylko ź okresu.

2. Czy od bezwzględnej wartości opóźnienia nie jest ważniejszy kształt charakterystyki. Jeżeli przebieg charakterystyki będzie płaski to cały zakres częstotliwości będzie opóźniany o jednakową wartość. Efekt będzie taki jak byśmy się odsunęli od suba o jakąś odległość.

Skomentuj

opuźnienie grupowe to dość dziwny parametr. ważniejsza od niego jest odopowiedź impulsowa!! często coś co powinno buczeć a nie grać w praktyce gra ładnie i odwrotnie!! i nikt mi nie wmówi że najleprza odpowiedź impulsowa jest w małej zamkniętej!! optymalne rozwiązanie to idealna odgroda akustyczna!! bo to są właśnie idealne warunki pracy głośnika!!

Skomentuj

idealna odgroda akustyczna to taka nieskończenie wielka zamknięta obudowa... więc dlaczego krytykujecie wielkie obudowy zamknięte??

Skomentuj

bo sa duze my oprocz walorow brzmienowych dostrzegamy jeszcze walory estetyczne

Skomentuj

Czaruję...
                    X